web analytics

WHY IS THERE WATER IN MY COSMETICS?

In zo goed als elke ingrediëntenlijst achterop een product staat water of ‘aqua’. Maar waarom? Is water niet juist uitdrogend voor de huid? En waarom kan dat water niet gewoon weggelaten worden?

water cosmetics

Wanneer je denkt aan water, denk je vast al snel aan hydratatie. Dat is een link die veel mensen onbewust maken en die ook klopt: als je veel water drinkt, blijf je goed gehydrateerd. Maar voor water op je huid geldt vaak het omgekeerde: water droogt uit of voegt niet meteen vocht toe aan je huid. Het water in cosmetica wordt dus niet gebruikt als hydraterend middel, maar heeft een andere functie.

Het water (Aqua) dat in cosmetica gebruikt wordt, is natuurlijk geen gewoon kraantjeswater. Daar zitten namelijk teveel andere stoffen in zoals magnesium, kalk en bacteriën waardoor het product (nog) sneller slecht zou worden. Het water wat gebruikt wordt is vaak gedestilleerd water of bronwater dat gedeïoniseerd wordt. 

hoe komt het dat water de huid uitdroogt?

Water is het begin van alle leven en bacteriën zijn er dol op, een product waar kraantjeswater in zit, zou maar 3 dagen goed zijn. Daarom maken producenten zo vaak gebruik van bewaarmiddelen. Moesten ze dat niet doen, zou je je crème al kunnen weggooien voor je hem hebt gebruikt. Water wordt voornamelijk gebruikt als oplosmiddel of solvent, dus om de andere ingrediënten in op te lossen, het zorgt er voor dat je een mooi geheel krijgt, een fijne textuur en een meer vloeibaar product. Maar voor je huid doet water niet zo veel (om niet te zeggen, niks). 

Producten zonder water hebben ook geen of minder nood aan bewaarmiddelen en zijn dus een betere keuze als je bewaarmiddelen zoals bijvoorbeeld parabenen, probeert te vermijden. Natuurlijke verzorgingsmerken gebruiken vaak aloë vera sap of andere vloeibare ingrediënten in de plaats van water. Maar je kan ook shampoo bars kopen in plaats van shampoo in een fles, of een stuk zeep in plaats van een douchegel. Zo vermijd je niet enkel de bewaarmiddelen in producten, maar verbruik je ook veel minder verpakkingsmateriaal.

Mijn moto is: een zo puur mogelijk product dat zo weinig mogelijk afval veroorzaakt. Hoe sta jij daar tegenover?

(Bron: Cosmeticsinfo.org, foto)

Gerelateerde Artikelen

20120229_7990_1

ALUMINIUM IN DEODORANT

jojoba-610x225

ALL ABOUT JOJOBA OIL

11 reacties op “WHY IS THERE WATER IN MY COSMETICS?”

  1. Mooie moto! Lukt t je ook? Gebruik je dus alleen zeep voor je lichaam te wassen en zo ja droogt je huid dan niet mega uit? En die shampoo bars werkt dat echt?

    Groeten Diaan

    1. Ik gebruik idd meestal zeep in de douche, maar ik moet toegeven dat ik ook vaak genoeg producten opgestuurd krijg die wel verpakt zijn. Dat is dus niet helemaal zo milieubewust als ik graag zou willen. Verpakkingen hou ik meestal wel bij om mee te DIY’en :)

      (PS: ik maak mijn zeepjes zelf en vind dat die zeker niet uitdrogend zijn!)

Geef een reactie

CommentLuv badge