web analytics

WHICH ESSENTIAL OILS TO CHOOSE?

Etherische of essentiële oliën zijn vluchtige oliën uit planten, waarin alle goede eigenschappen bewaard zijn. Ze hebben een sterke geur en elke olie heeft bepaalde eigenschappen. Deze oliën kunnen vrij duur zijn, omdat er soms heel veel plantjes nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te kunnen produceren. 
Maar sommige etherische oliën kunnen minder geschikt zijn voor jou. Hieronder vind je een lijst met enkele oliën en hun eigenschappen.

 

Lavendel: Pijnstillend en ontsmettend. Helpt bij wondjes, zonnebrand en acne. Opgelet, lavendel kan irriterend zijn. Deze olie is dus niet voor iedereen geschikt
Kamille: Verzacht pijn, ontspannend. Verlicht blond haar
Pepermunt: Antiseptisch, verlicht jeuk, ontvet en verkoelt de huid
Rozemarijn: Opwekkend, geeft glans aan bruin haar. Ontsmettend, zuiverend en verbetert de circulatie 
Eucalyptus: Desinfecterend en antibacterieel, verbetert de stofwisseling
Roos: Goed tegen droge en gevoelige huid, maar vooral oudere huid. Verbetert de teint
Patchouli: Ontstekingsremmend, verjongend en schimmelwerend
Tea tree: Schimmelwerend, antibacterieel en dus goed tegen acne
Ylang-ylang: Regelt de talg afscheiding van de huid, ontstekingsremmend en vochtinbrengend
Bergamot: Helpt bij een vette huid en acne
Geranium: Ontstekingsremmend, reinigend en verfrissend. Kan helpen tegen cellulitis en is erg geschikt voor alle huidtypen omdat het de talgproductie in evenwicht brengt
Kaneel: Antibacterieel, schimmeldodend
Lemongrass: Helpt bij vergrote poriën, vette huid en cellulitis
Sandelhout: Ontstekingsremmend, verzachtend en kalmerend. Werkt als een moisturizer 
Juniper: Reinigt, verwarmt en stimuleert  
 
Zo goed als alle etherische oliën werken ontstekingsremmend en stimulerend, vandaar dat ik het er niet elke keer heb bijgezet. De meeste etherische oliën kan je niet zomaar op je lichaam aanbrengen, maar moeten eerst verdund worden. Ook kunnen alle etherische oliën irriterend werken. Beter probeer je het eerst uit op een klein stukje huid.
 
Opgelet! Etherische oliën van citrusvruchten kunnen je huid extra gevoelig maken voor de zon en de meeste oliën zijn niet geschikt voor gebruik bij zwangere vrouwen.
 

5 reacties op “WHICH ESSENTIAL OILS TO CHOOSE?”

  1. leuk artikel. hoe zou je die oliën dan moeten verdunnen, gewoon met water? ik heb trouwens wel ergens gelezen dat lavendel best irriterend kan zijn op je huid, dat je deze beter niet kan gebruiken. stonden nog wat voorbeelden bij maar die weet ik niet meer.

    1. Niet in water, oliën zijn namelijk niet oplosbaar in water. Ze worden vaak gebruikt in crèmes (dus een beetje toevoegen aan je nachtcrème of bodylotion), en anders kan je ze toevoegen aan amandelolie en zo op je huid aanbrengen. Sommige etherische oliën kan je ook rechtstreeks aanbrengen!
      Over die lavendel heb je gelijk, sommige mensen zijn hier erg gevoelig aan.
      Ik ga het aanpassen in de post :) Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

CommentLuv badge