web analytics

WHAT IS NAOH DOING IN SOAP?

Natriumhydroxide (caustic soda) wordt al eeuwen lang gebruikt om zeep te maken. Wanneer NaOH en water samengevoegd worden, reageren ze tot natronloog. Het loog reageert met oliën en vetten in een verzepingsproces. Dit is een chemisch proces waarbij de oliën en vetten worden afgebroken tot glycerine en vetzuren. Die laatste binden zich aan natrium uit natriumhydroxide en vormen zo zeep. Zonder natriumhydroxide (of Kalium hydroxide) kan je dus geen zeep maken.

 

Wanneer je natriumhydroxide puur op je huid krijgt kan het erg irriterend werken en zelfs brandwonden veroorzaken. Wanneer je zelf zeep wil gaan maken, kan je best een fles azijn klaarzetten om eventuele spatten mee op te deppen. Azijn neutraliseert namelijk de natriumhydroxide. Spoel dan ook goed na met water.

Zelf aan de slag?

Natriumhydroxide wordt in de meeste warenhuizen verkocht als gootsteen ontstopper! Kijk op de verpakking of er 100% NaOH in zit, het zouden korreltjes moeten zijn. Kruidvat verkoopt de juiste.


Bescherm altijd je werkplek en jezelf. Handschoenen, een schort en eventueel zelfs een veiligheidsbril zijn geen overbodige luxe. Zorg ook zeker dat je de NaOH bij het water voegt, en niet omgekeerd. Een uitgebreid verslag over hoe je zelf zeep kan maken, vind je hier.

Gerelateerde Artikelen

groen tanden poetsen

GROEN TANDEN POETSEN

ECOLOGICAL LIVING

Geef een reactie

CommentLuv badge