web analytics

WHAT ARE NANO PARTICLES?

In veel zonnebrandcrèmes (ook de ‘natuurlijke) wordt gebruik gemaakt van nano particles. Dat zijn fijngemalen deeltjes met afmetingen in de orde van 1-100 nanometer. Dergelijke deeltjes bestaan uit enkele tot duizenden atomen of moleculen. Deze deeltjes kunnen in hoge dus schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen vroegtijdige huidveroudering, schade aan de lever en huidkanker in de hand werken. Doordat ze zo klein zijn, dringen ze namelijk tot diep in de huid door. Ook zijn deze deeltjes schadelijk voor het milieu. 
 
 
Wat doen deze nanodeeltjes dan in verzorgingsproducten?
Nano particles kunnen stoffen die anders niet mengen (zoals olie en water) toch een substantie laten vormen. 
Ze hebben een uitstekende UV-blokkerende werking waardoor ze erg vaak in zonnebrand gebruikt worden.
 
Naar mijn idee is het beter om deze nano particles te vermijden. Toch is het altijd beter je in te smeren met zonnecrème dan te verbranden. 
Op een andere site vond ik deze uitleg:
 
Als je twijfelt of er nanodeeltjes in je zonnebrandcrème zitten, kun je dit vrij eenvoudig testen. Als de zonnebrandcrème titanium dioxide of zink oxide bevat en er na het opsmeren niet uitziet als witte verf, dan bevat het 99% zeker nanodeeltjes, ook als het niet vermeld staat op de verpakking.
 

Gerelateerde Artikelen

diy mid century concrete plant stand wood planter papier mache

DIY TIPS & TRICKS

aerosol

STOP SPRAYING

hairfollicle

WHAT IS HAIR?

6 reacties op “WHAT ARE NANO PARTICLES?”

  1. Ik gebruik de zonnebrandcrème die Zoë als voorbeeld geeft. Het nadeel hiervan is wel dat het een witte waas op de huid achterlaat. Ik voel me dus altijd genoodzaakt er een beetje olie en/of water bij te gebruiken zodat ik er niet geschminkt uitzie. Ik vraag mij af of de werking van de zonnebrandcrème hierdoor minder wordt. Heb je enig idee?

    1. Oei, daar kan ik geen wetenschappelijk onderbouwd antwoord op geven. Maar het lijkt me wel logisch dat de SPF daardoor vermindert. Een fysische zonnefilter werkt namelijk door het zonlicht te reflecteren. Wanneer je de crème gaat verdunnen, vermindert de werking geloof ik.

    2. Dat denk ik dus ook. Het trekt sowieso na een tijdje in zodat het minder zichtbaar wordt. Als ik de mogelijkheid heb smeer ik het 2 uur voordat ik de deur uitga op.
      In ieder geval bedankt voor je antwoord. Leuke blog trouwens :)

  2. Ik heb pas zonnebrandcrème van Lovea gewonnen, daar zit het ook niet in. Eigenlijk stom dat je het opsmeert om je te beschermen tegen de zon (en dus huidveroudering) en dat het dan juist huidveroudering veroorzaakt. Ik ben in ieder geval benieuwd naar mijn natuurlijke producten :)

Geef een reactie

CommentLuv badge