web analytics

VITAMINS IN COSMETICS

Vitamines kom je vaak tegen in cosmetica producten. Iedereen kent crèmes met vitamine C, B of E. Wat doen deze vitamines in cosmetica? Hebben we ze wel nodig?
 
 
Vitamine A voor het goed functioneren van de ogen, voor een gezonde huid, gezond haar en tandvlees. Het zou de celdeling bevorderen en zo de huid gladder maken.

Vitamine B2 is nodig voor het gezond houden van de huid en het haar.
 
Vitamine B5 is belangrijk voor het herstel van de beschadigde huid. Het houdt vocht vast en zorgt zo voor een minder droge huid en haar .
 
Vitamine B6 speelt een rol in de stofwisseling (voornamelijk de afbraak en opbouw van eiwitten). 
 
Vitamine B8 speelt een rol bij de vorming van vetzuren en zorgt voor het gezond houden van huid, haar en nagels.

Vitamine C is een antioxidant.  Wanneer UV-straling in onze huid doordringt, ontstaan er stoffen die “vrije radicalen” heten. Door deze vrije radicalen wordt onze huid rood en verouderd ze. Vrije radicalen spelen ook een rol bij het ontstaan van huidkanker. Onze huid bevat van nature vitamine C en E, die vrije radicalen kunnen wegvangen en onschadelijk kunnen maken. Deze vitamines worden “anti-oxidanten” genoemd.

 
Vitamine E is een antioxidant (zie vitamine C). Het zorgt er dus voor dat producten minder snel oxideren (en zo blijven ze dus langer goed). Daardoor kan het bekeken worden als een natuurlijk bewaarmiddel. 
 
Op de verpakking vind je de vitaminen zo terug: 

  • vitamine A: retinol of carotenoïden
  • vitamine B2: riboflavine
  • vitamine B5: pantotheenzuur
  • vitamine B6: pyridoxine
  • vitamine B8: biotine
  • vitamine C (ascorbinezuur): ascorbic acid
  • vitamine E (tocoferol): tocopherol
  • vitamine-E-acetaat: tocopheryl acetate

 

In cosmetica zitten te weinig vitaminen om echt efficiënt door het lichaam opgenomen te worden. Het is nog altijd beter om fruit te eten dan het op je huid/haar te smeren! Maar baat het niet, dan schaadt het niet. Wanneer je gezond eet, krijg je vanzelf genoeg vitamines binnen.

Gerelateerde Artikelen

2 reacties op “VITAMINS IN COSMETICS”

Geef een reactie

CommentLuv badge