web analytics

VERBOUWUPDATE #15 EEN ECOLOGISCH GAZON AANLEGGEN

Binnenshuis zijn we bijna klaar (nu ja, nog de bureau, hal en het waskot), dus is het tijd om buiten aan de slag te gaan! We kozen dit huis omwille van de grote tuin, maar die moest wel eerst even onder handen genomen worden. De vorige eigenaars waren al enkele jaren overleden en de ‘tuin’ bestond voornamelijk uit opgeschoten onkruid.

Ecologisch gazon Moowy

De tuin bij dit huis is zo’n grote meerwaarde dat we er meteen verliefd op werden. Toch begonnen we pas deze winter aan het opruimen en inrichten ervan. Voor wij hier kwamen wonen, werd het ‘gras’ regelmatig besproeid met RoundUp. Onbegrijpelijk vinden wij, want we leven hier van het grondwater (niet om te drinken, maar wel voor alle andere toepassingen, er is namelijk geen stadswater). Door de jarenlange verwaarlozing was het gazon in een erg slechte staat. Er was geen sprake van gras, wel van woekerend onkruid. We haalden alles er uit en voorzagen de tuin van een vers laagje compost.

Ecologisch gazon Moowy

(Dit is de ‘before’foto, een lekker kortgemaaide en kapotgespoten woestijn)

Zoals je misschien wel verwachtte, wouden we er een ecologische tuin van maken. Een luie-mensen-tuin eigenlijk, waarin de natuur een stuk zijn eigen gang mag gaan en waar alle diertjes welkom zijn (oké, liever geen slakken op mijn dahlia’s, maar je begrijpt me wel). We begonnen al bij de aanleg en staken een grote regenput in de grond (10 000 liter), waardoor we de planten eenvoudig water kunnen geven met een pomp. Maar hoe begin je nu echt aan zo’n ecologische tuin?

Ecologisch gazon Moowy

(Heerlijk schaduwplekje tussen de kers en de kastanje)

Een ecologische tuin is een tuin waarin de beplanting en de beestjes samenwerken en mekaar in stand houden. Je kiest dus voor bepaalde planten die bepaalde diertjes aantrekken en creëert zo een klein ecosysteem. Bijvoorbeeld: je laat in de herfst de gevallen bladeren liggen die insecten beknabbelen en die zo veranderen in vruchtbare bodem voor je bloemen. Omdat we de kosten wat willen spreiden, begonnen we met de aanleg van een groot groen grastapijt. In gras zit niet zo heel veel leven, maar we zijn dan ook niet van plan om het echt strak te gaan maaien. Van ons mogen er zeker wat wilde bloemen en ‘onkruid’ groeien. Op termijn worden er borders gemaakt met vaste planten en éénjarigen en gaan we een deel van het gras omtoveren in een bloemenweide. Ik begon al met een dahliaborder in de hoek en ben nu bezig met een ‘pluktuintje’ onder de sierkers.

Ecologisch gazon Moowy

Veel mensen werken met grasmatten, maar dan koop je eigenlijk vaak gras aan dat al een hele hoop chemicaliën te verduren kreeg. Wij kozen ervoor om het gras zelf te zaaien. Dat duurt iets langer, maar je krijgt er een chemicaliënvrij, sterk gazon voor terug! Door de droogte van de afgelopen maand, is het gras nog niet overal mooi aan het schieten. Het heeft dus nog wat tijd nodig voor alle kale grond bedekt is. We moesten ook wat speciale meststoffen kopen om de kiemkracht te bevorderen, gezien de grond hier door het vele sproeien erg arm was geworden. Die organische meststoffen dragen bij tot een gezond bodemleven.

Ecologisch gazon Moowy

(Dit strookje gras ziet er wel al geweldig uit!)

Bij MOOWY hebben ze trouwens een hele hoop gespecialiseerde meststoffen voor je gazon. Voor elk wat wils: voor wie een groen, strak golflandschap wil, maar ook voor wie meer houd van een wilde, natuurlijke tuin. Ze verkopen er ook verschillende soorten graszaad en andere toebehoren voor je gazon. Ze beloven makkelijk groen gras en laat dat nu net zijn wat wij willen!

Naast het zorgen voor het gras, willen we graag veel bloemen, struiken en bomen. We hebben nu een oude kerselaar staan, een kleine sierkers en een wilde kastanje. We plantten ook al een perenboom en een perzikboom en willen graag nog enkele meerstammige bomen en een hele hoop struiken aanplanten (vlier, forsythia, hazelaar, magnolia, …). Belangrijk daarbij is om planten te kiezen die ook dieren aantrekken, dus met bloesems en vruchtjes of noten. We kiezen waar mogelijk voor inheemse soorten.

Ecologisch gazon Moowy

(Elk jaar weer prachtig in bloei, die kerselaar)

Zo ver staan we ondertussen met de tuin. Er is nog veel werk, maar het fijne aan een tuin is dat je elk jaar opnieuw kan bijsturen, veranderen en ontdekken. Ik kijk er naar uit om hier nog vele uren met mijn handen in de aarde te wroeten!

Dit artikel is een samenwerking met MOOWY.

Gerelateerde Artikelen

groen leven

GROEN LEVEN #1

3 reacties op “VERBOUWUPDATE #15 EEN ECOLOGISCH GAZON AANLEGGEN”

  1. Ken je het biodivers gazonzaad van Ecoflora al? De beste manier om snel margrietjes, klaver etc in je gazon te krijgen. Ze hebben nog een hoop andere zaadmengsels voor nog meer biodiversiteit en leven in je tuin!

Geef een reactie

CommentLuv badge