web analytics

VERBOUWEN #4 DE PLANNEN

Bij een goede renovatie hoort een goede planning. Die van ons viel al in het water, maar waar we naartoe willen, dat weten we wel! In dit artikel deel ik wat we van plan zijn met het huis en hoe het er uiteindelijk zou moeten uitzien wanneer we klaar zijn.

verbouwen duurzaam isoleren

Het grondplan

verbouwen duurzaam renovatie isolatie

Het huis dat we kochten, heeft een vrij logische indeling. Net zoals in veel huizen van de jaren ’60 zijn ook hier een aantal kleine ruimtes. (Wij zeggen altijd, kotjes na kotjes na kotjes, typisch belgisch.) We wouden een meer open gevoel, dus halen we enkele muren weg en verplaatsen er ook wat. De oude minikelder wordt toegemaakt en onder de trap komt een vestiairekast.

verbouwen duurzaam renovatie isolatie

Boven was de indeling prima. Van het minikamertje waar vroeger enkel een kast stond, maken we een extra douchekamer. Zo hebben we uiteindelijk twee badkamers en 3 slaapkamers.

Isoleren

We vonden het belangrijk om ervoor te zorgen dat ons huis future proof zou zijn. Dat wil zeggen dat we willen investeren in voldoende isolatie. Dat is duurzaam, want je verbruikt een pak minder energie. We vonden het ook belangrijk om met milieuvriendelijke materialen te werken. Onze isolatie kopen, moeten we nog doen (eerst die betonplaat, remember?). Voor de verdieping en het dak kiezen we voor glas- of steenwol. Op de vloer wordt het waarschijnlijk toch PUR (helaas). De ramen zullen hoogrendementsglas bevatten voor een goede isolatie. We proberen overal zo veel mogelijk cm’s isolatie te behalen.

De afwerking

Voor we kunnen beginnen denken aan de afwerking, moet er nog heel wat gebeuren. Wat er moet gebeuren (in een notendop):

 • Dak herstellen, isoleren en nieuwe epdm. Schouwen worden afgebroken
 • Poutrels steken en muren afbreken
 • Nieuwe gewapende funderingsplaat gieten (nagel aan mijn doodskist deze)
 • Ramen en deuren vernieuwen
 • Elektriciteit en sanitair vernieuwen
 • Muren en plafonds bepleisteren
 • Vloeropbouw met vloerverwarming

verbouwen duurzaam renovatie isolatie

Maar van afwerking dromen is nu net het leukste! In een volgende post deel ik onze plannen voor de keuken, badkamer(s) en woonruimte. Ben benieuwd wanneer we zo ver zullen zijn! Eerst nog even hard doorwerken (en vooral vaak bellen naar aannemers om hun aan te sporen, dat is al een parttime job op zichzelf).

4 reacties op “VERBOUWEN #4 DE PLANNEN”

 1. Mooie indeling!
  Is het een idee om de deur van de slaapkamer (linksboven op de plattegrond) te verplaatsen?
  Wat ik bedoel is de rechtermuur gelijk te laten lopen met de badkamermuur, nu is er zo’n gek hoekje uit dan zou je een wat grotere rechthoekige kamer er voor terug krijgen. De hal is op die plek toch een beetje loze ruimte…
  Groetjes

Geef een reactie

CommentLuv badge