web analytics

VERBOUWEN #1: TUININSPIRATIE

In augustus kunnen we er eindelijk aan beginnen: de renovatie van ons koophuis! Ik ben de laatste weken duchtig aan het Pinteresten geslaan en vandaag neem ik jullie graag mee naar onze toekomstige tuin. Die is groot, maar vrij kaal. Gras is “als een woestijnlandschap” en daar willen we graag wat aan doen!

tuininspiratie wilde tuin bijen bloemen

De tuin:

De tuin ligt voor het grootste deel aan de achterkant en zuidkant van het huis. Het huis staat dus vooraan aan de straat, links op het perceel. Rechts van het huis is de oprit en achter het huis is een terras en een garage. De rest van de tuin bestaat uit gras en er staan 3 bomen (kerselaars! <3). We willen de tuin meer diervriendelijk maken, insectjes lokken en het geheel wat opvrolijken met bloemen en planten.

tuininspiratie wilde tuin bijen bloemen

(bron afbeelding)

De tuin zelf zullen we voorzien van een hele hoop veldbloemen en een stukje moestuin. Het lijkt me leuk om het gras lekker te laten groeien en een paadje uit te maaien in de zomer, zoals op de foto. Minder werk en beter voor de biodiversiteit!

Het terras:

kees smit tuinmeubelen

Momenteel ligt er een oud, oranje tegelterras achteraan het huis. Niet meteen onze smaak. Ik wil graag een simpel terras met een eenvoudige tafel enkele leuke tuinstoelen op. Boven het terras zie ik een mooie parasol wel zitten. Wanneer we er een tijdje wonen, zouden we graag een pergola installeren met daarop een blauwe regen of druivelaar! Zo zorgen we voor een heerlijk schaduwplekje met wat groen. Daar een prachtige rotan hangstoel (deze!) bij en het plaatje is perfect.

tuininspiratie wilde tuin bijen bloemen

(bron foto; William Abranowicz/Art + Commerce)

Ik kijk er echt naar uit om te kunnen beginnen met het huis, dus ik vrees dat de tuin pas de laatste stap is. Toch vind ik het fijn om al een beetje een plan op te maken. Er zullen sowieso nog erg veel keuzes gemaakt worden, dus dan is het wel aangenaam om op voorhand goed te weten wat je wil!

Heb jij tips voor bloemen of planten die veel bijtjes aantrekken?

Gerelateerde Artikelen

9 reacties op “VERBOUWEN #1: TUININSPIRATIE”

 1. Superleuk om hier ook over tuinen te lezen :-). Wij hebben vorig jaar onze tuin laten aanleggen met behulp van een tuinarchitect. Ik wist wat ik wou (prairietuin, moet je maar eens opzoeken als je dat niet kent), maar ik ken absoluut niks van plantsoorten, en of die nu veel of minder licht nodig hebben, wel of niet in de zon mogen staan, veel of weinig water nodig hebben, … Laat staan mijn kennis over plantgroottes en bladvormen en kleuren van planten. Ondertussen is onze voortuin en border mooi toegegroeid, en is het wekelijks een ander zicht qua kleur en vorm. Al superveel complimenten over gekregen, en ik ben ook nog elke dag blij dat we de tuin op deze manier hebben aangepakt :)

 2. Superleuk! Ik heb dit jaar voor het eerst een tuin en ben er enthousiast mee aan de gang gegaan. Nu alles wat groter wordt en wel/niet aanslaat, zou ik bepaalde dingen wel anders doen. Maar ja, volgend jaar kan ik wel wat dingen veranderen van plek.
  Wat bij ons veel insecten (bijtjes) aantrekt zijn: dropplant, ooievaarsbek, en alle eenjarige bloemen die ik heb gezaaid met een speciaal insectvriendelijk zadenmengsel. Eigenlijk alles wat bloeit! We hebben alles onbespoten gekocht.

 3. Hoi Zoë voor onze tuin heb mij ingelezen in de permacultuur. Zo maak je een zo natuurlijk mogelijke tuin waarbij alle planten elkaar helpen en ondersteunen en bijen een grote rol spelen.

 4. Hey, proficiat met jullie nieuwe thuis! Super dat je van jullie tuin ook een thuis wil maken voor onze gevleugelde vrienden, :-).
  Enkele goede bloemen zijn o.a.: Buddleja (vlinderstruik), lavendel, veel salvia-soorten, geranium (de echte- niet de pelargoniums), allium-soorten (sierui), agastache (dropplant), campanula (klokjes), asters, astrantia…, kruiden die je in bloei laat komen zijn ook super, net zoals klein en groot fruit- met de kersen zit je al goed dus.
  De top tip om dieren aan te trekken is water; als je kan en dat ziet zitten : een vijver(tje) aanleggen; superleuk om alle leven daarin en daarrond gade te slaan en , mooi meegenomen met dit warme weer, is het verkoelende effect :-).
  Een hele uitgebreide lijst van goede bijen-/insectenplanten vind je op: http://www.plantenkwekerijen.be/bijenvriendelijk.html
  Heel veel succes en plezier!

  1. Bedankt voor de tips! Iets van water zou ook echt super leuk zijn zeg, maar ik denk dat dat er het komende jaar wat budget betreft niet meteen in zit. Hopelijk nadien!

Geef een reactie

CommentLuv badge