web analytics

TOERISME & DIERENLEED

Het vakantieseizoen is weer aangebroken en velen onder jullie zullen waarschijnlijk een tripje gepland hebben. Als je online bucketlists bekijkt merk je al snel dat er veel items tussen staan die met dieren te maken hebben: ‘een ritje op een olifant maken’, ‘zwemmen met dolfijnen’, ‘naar Seaworld gaan’, …. Leuk zou je denken, maar hou je daarbij ook rekening met het welzijn van de dieren?

Toerisme en dierenleed

Vorig jaar trok ik naar Thailand en een vriendin waarschuwde me voor de uitbuiting van olifanten daar. Vroeger werden olifanten er gebruikt als werkdieren in de houtkap, maar sinds dat verboden is, worden de olifanten vooral gebruikt in het toerisme. Er bestaan heel veel parken die je een dagje tussen de olifanten beloven: je mag ze wassen, voederen en er zelfs een tochtje op maken door de jungle! Dat lijkt allemaal idyllisch en erg leuk om te doen, maar let op waar je terecht komt. Parken die ritjes aanbieden, letten sowieso onvoldoende op het welzijn van de dieren! Let ook eens op de verzorgers: hebben ze een stok bij met een pin of nagel op? Wegwezen!

(Tip: wij bezochten het Elephant Nature Park waar ze de dieren wél goed behandelen)

toerisme en dierenleed

Zowel kleine als grote dieren worden ingezet bij toerisme. Aapjes in een kostuum die voor je dansen of op je schouder klimmen, vogels die op je arm gaan zitten, stierenvechten of dolfijnenshows: al deze zaken zijn geen natuurlijke gedragingen voor de dieren in kwestie en zou je dus niet mogen in stand houden.

toerisme en dierenleed

(bron foto)

Wanneer ik foto’s op Instagram zie voorbijkomen van een lachend persoon naast een halfslapende tijger, dan moet ik even met mijn ogen rollen. Of je hebt er nooit bij stilgestaan dat zo’n dier daar niet voor gemaakt is, of je wil het gewoon niet weten.

Ik hoop dat dit artikel sommige mensen de ogen opent en anderen instemmend laat knikken! Dit wordt een vakantie zonder dierenleed!

Gerelateerde Artikelen

20120229_7990_1

ALUMINIUM IN DEODORANT

how to beat dry skin

HOW TO BEAT DRY SKIN

10 reacties op “TOERISME & DIERENLEED”

  1. Helemaal mee eens. Als je weet dat zelf een natuurpark als het Krügerpark in Zuid-Afrika vaak dieren verdoofd en versuft laat rondlopen en er van natuurlijke selectie weinig overblijft, schrik ik niet dat er minder bekende parken zijn die de dieren helemaal verwaarlozen. Een leuke foto van een gezin bovenop een olifant brengt toch steeds 2 verschillende kanten naar boven. Jammer dat dit nog moet gebeuren in een wereld waarbij er toch heel wat geïnvesteerd wordt in dierenwelzijn. Door en door triest.

  2. Goed dat je hier aandacht aan besteedt, ik was in egypte en dan is het altijd leuk kamelen rijden, maar vinden die kamelen wel dat zo leuk?! Je weet niet eens hoe het dier daarna behandeld wordt, ik heb daar wel even over nagedacht toen
    Manon onlangs geplaatst..Shoplog Primark [Juni 2015]My Profile

  3. Ik kan echt kwaad worden op organisaties en bedrijven die slecht omgaan met dieren. En trouwens ook op de toeristen die dan inderdaad lachend op de foto staan met een aap/olifant/… waarvan je gewoon wéét dat die dieren niet goed behandeld worden. Ik kijk voor elke citytrip na of de dierentuin in kwestie een al dan niet goede reputatie heeft op het gebied van dierenwelzijn. Veel kleine kooien of heel veel dieren met stoornissen zijn voor mij een no-go. Zo’n organisaties steun ik niet.

    Ik vind het heel fijn dat je dit even aanhaalt in een post!
    Elien onlangs geplaatst..Ons appartement staat te koop!My Profile

  4. Ben het hier helemaal mee eens. Mensen denken soms inderdaad helemaal niet na over hoe het dier in gevangenschap moet leven om op de foto te kunnen. Ik doe zelf nooit mee asn activiteiten met dieren tenzij ik 100% zeker weet dat het beestje goed behandeld wordt en probeer andere mensen daar ook bewust van te maken (op een vriendelijke manier, anders werkt het averechts)
    Galina onlangs geplaatst..Vaarwel tampon, hallo menstruatiecupMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge