web analytics

SUSTAINABLE SHOPPING?

Net als zo veel vrouwen op deze aardbol hou ik van shoppen. Winkel in winkel uit en passen wat me aantrekt. Maar hoe verantwoord is de kleding die we in de bekende kledingzaken kopen? En waarom zijn er zo weinig duurzame zaken te vinden?
 
 
Veel van de kleding die in mijn en jouw kast hangt is waarschijnlijk geproduceerd in lageloonlanden, en dan soms nog door een kind. Mensen denken vaak dat dit iets is van jaren geleden en dat er nu strengere maatregelen genomen zijn tegen uitbuiting van werknemers, maar dat is helaas niet altijd het geval. 
 
Maar niet enkel de uitbuiting van de werknemer vormt een probleem, ook het duurzaam produceren is erg belangrijk. Zo blijkt katoen een van de meest vervuilende stoffen te zijn. Dit komt omdat het erg veel water en energie vergt om katoen te verbouwen. Ook het verven van kledij zorgt voor milieubelasting, schadelijke stoffen worden zo in het milieu geloosd. 
 
Wanneer je je steentje wil bijdragen kan je op volgende zaken letten:
  • Draag zorg voor je kledij, zo heb je er langer plezier van en hoef je geen nieuwe items te kopen. Was je kleding dan ook niet te warm.
  • Hergebruik: een versleten tshirt kan dienst doen als schoonmaakvod. Of zoek eens een leuke DIY op!
  • Kijk naar de keurlabels. Hier zie je een overzichtje:
 
Heb je een smartphone? Download dan de Kledingchecker app en bekijk hoe duurzaam je kledij is. 
 
Verantwoorde kleding kan je bijvoorbeeld kopen bij online winkels als Ecotex en Today Is A Good Day, maar er zijn nog veel meer winkels te vinden.


Probeer jij te letten op de kledij die je koopt?

Gerelateerde Artikelen

Boat-sea-plastic-krichim

PLASTIC IN COSMETICS

Geef een reactie

CommentLuv badge