web analytics

SULFATEN IN SHAMPOO

Tegenwoordig lees je vaak de claim ‘sulfate free’ op de verpakking van shampoo. Zijn sulfaten dan zo slecht voor je haar? En wat zijn sulfaten eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat sulfaten zijn en welke sulfaten vaak in shampoo voorkomen. Te vermijden? Dat bepaal je natuurlijk zelf!

sulfaten in shampoo

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn zuurresten van zwavelzuur en de zouten daarvan. Het zijn reinigers die zorgen voor schuim en die ontvetten. Sulfaten hebben een wateroplosbaar deel en een vetoplosbaar stuk. Het deel dat in olie of vet oplosbaar is, trekt vuil aan terwijl het wateroplosbaar deel er voor zorgt dat je het vet en vuil kunt wegspoelen.

Een sulfaat in shampoo is dus best handig: het zorgt er voor dat je shampoo schuimt en zijn werk goed doet (namelijk reinigen). Het enige probleem ontstaat wanneer je een sulfaat gebruikt dat agressief is. Dat sulfaat zal dan niet alleen vuil en vet verwijderen, maar ook de natuurlijke beschermlaag van je huid en haar halen. Daardoor kan je hoofdhuid uitdrogen, schilferen of jeuken. Je haar wordt dan broos en droog, waardoor het gemakkelijker afbreekt en er dof uitziet.

De meest voorkomende sulfaten in shampoo

 • SLS: Sodium Lauryl Sulfate

Over dit ingrediënt werd al heel wat geschreven op het wereldwijde web. Ik raad altijd aan om SLS te vermijden. Dit is een van de meer agressieve reinigers en heeft naast die sterk reinigende eigenschappen geen voordelen voor je haar. Gebruiken wanneer je haar onder de verf of lijm zit, niet voor dagdagelijks gebruik.

 • SLES: Sodium Laureth Sulfate

Het mildere broertje van SLS is SLES. Zoals ik al zei is SLES iets milder in gebruik, maar nog steeds vrij agressief. Ik vermijd ook dit sulfaat, maar ik begrijp mensen die dat niet doen even goed. Ik zou het alsnog niet aanraden.

 • ALS: Ammonium Lauryl Sulfate

Ook ALS is een sterke reiniger en schuimvormer. Dit sulfaat staat voor mij op dezelfde trap als SLS. Hoewel sommige bronnen beweren dat dit sulfaat minder agressief zou zijn, is daar geen bewijs voor te vinden.

 • ALES: Ammonium Laureth Sulfate

Zoals je misschien verwacht is ALES de mildere variant van ALS. Ook dit sulfaat is vrij irriterend voor je hoofdhuid en agressief tegen vet en vuil.

 • SCS: Sodium Coco-Sulfate

SCS is het mildste sulfaat uit deze lijst, maar dat is nog niet meteen goed nieuws. Sodium Coco-sulfate zul je vaak terugvinden in babyproducten of milde shampoos. Alsnog is dit sulfaat vrij agressief en dus te vermijden.

Instamonth june 2018

Milde alternatieven: *

 • SCI: Sodium Cocoyl Isethionate: uit kokosolie. Erg mild, wekt geen irritatie op. Mijn favoriet!
 • BTMS: Behentrimonium Methosulfate: uit koolzaadolie. Erg mild, gebruikt in zowel shampoo als conditioner. Geschikt voor baby’s.
 • Sodium Cocoamphoacetate: uit kokosolie. Erg mild, wekt geen irritatie op.
 • Disodium Cocoamphodipropionate: uit kokosolie. Erg mild, wekt geen irritatie op
 • Cocamidopropyl Betaine: uit kokosolie. Milder, maar kan alsnog irriterend zijn bij de gevoelige huid + is een bekend allergeen.
 • Coco Betaine: uit kokosolie. Milder, maar kan alsnog irriterend zijn bij de gevoelige huid. Wellicht is dit te wijten aan de bijkomstigheid van de stoffen amidoamine en dimethylaminopropylamine wanneer Coco Betaïne niet helemaal zuiver geproduceerd werd. Indien het ingrediënt zuiver is, is het erg mild.
 • Coco-Glucoside: uit kokosolie. Erg mild, wekt geen irritatie op
 • DLES: Disodium Laureth Sulfosuccinate: Milder, maar kan alsnog irriterend zijn bij de gevoelige huid.
 • Sodium Lauroamphoacetate: uit kokosolie. Erg mild. Geschikt voor baby’s.
 • … Er zijn er nog een stuk meer! Twijfel je over je shampoo? Stuur me gerust een berichtje, dan kijk ik het voor je na.

Bovenstaande alternatieven worden vaak gecombineerd in een shampoo. Je zal dus bijna nooit maar 1 reiniger terugvinden, al gebeurt dat toch af en toe (bijvoorbeeld in vaste shampoo)! Als je kan kiezen, kies dan voor SCI, daar heb ik persoonlijk erg goede resultaten mee.

* Opgelet: net als bij alle ingrediënten, kan je ook op deze milde reinigers allergisch reageren. Wanneer ik een ingrediënt mild noem, dan wil dat zeggen dat uit onderzoek blijkt dat slechts een héél klein percentage van de proefpersonen een reactie kreeg op het ingrediënt.

sulfaten in shampoo

Productadvies: op zoek naar een fijne, milde shampoo?

Kijk eens bij Dr. Organic (verkrijgbaar bij Holland&Barrett). Mijn favoriet is de Argan Oil Shampoo!

Ook Urtekram heeft een hele hoop sulfaatvrije shampoos in het gamma. Ik schrijf binnenkort een review over de Aloe Vera variant.

Timotei, een Belgisch merk, heeft ook een sulfaatvrije shampoo in het gamma. Ik heb hier geen ervaring mee, maar het lijkt me wel de moeite om eens uit te proberen.

Wil je ook verpakkingsvrij winkelen, dan zijn Douce Nature, Lamazuna of Pachamamaï erg goede keuzes. Ik was over deze drie shampoos erg tevreden!

Te vermijden?

Heb je sterk krullend of droog haar, dan kan een sulfaatvrije shampoo zeker iets voor jou zijn. Bij vet haar ben je toch gebaat bij een shampoo met sulfaten. Kies altijd voor een milde variant en laat SLS en SLES sowieso links liggen. Op die manier irriteer je je hoofdhuid het minst waardoor je haar lang en gezond kan groeien. Ook gekleurd haar blijft langer mooi wanneer je de agressieve sulfaten achterwege laat.

Wat denk jij, bangmakerij of toch een kern van waarheid?

Gerelateerde Artikelen

Ricinus_communis_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-257

ALL ABOUT CASTOR OIL

10 reacties op “SULFATEN IN SHAMPOO”

 1. Jaa wat een fijn artikel. In mijn shampoo zit naast Sodium Cococyl Isethionate ook Sodium Lauroyl Methyl Isethionate. Weet je daar iets over?

 2. Heel fijn artikel en net op het juiste moment! :D Was me net wat meer aan het inlezen over sulfaten aangezien ik castor olie wil gebruiken voor mijn haar en die combi blijkbaar nergens aangeraden wordt.

Geef een reactie

CommentLuv badge