web analytics

ALL ABOUT SODIUM HYDROXIDE

Sodium Hydroxide of natriumhydroxide kom je regelmatig tegen op de ingrediëntenlijst van een product. Zelf gebruik ik het ook wanneer ik natuurlijke zeep maak! Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het?

all about sodium hydroxide

Natriumhydroxide (NaOH) wordt op een ingrediëntenlijst aangeduid als Sodium Hydroxide en Engelstaligen noemen het ook wel Caustic Soda of Lye. Het is een bijtende stof die al eeuwen lang gebruikt wordt om zeep te maken. Daarbij wordt NaOH opgelost in water, deze oplossing noemt men ook (natron)loog. Het is een sterke base die reageert met vetten (zoals olie, boters of wax) tot zeep. Contact met de pure stof kan leiden tot brandwonden, irritaties en jeuk.

In verdunde versie of samen met andere stoffen wordt natriumhydroxide dus gebruikt om zeep te maken. De pure stof wordt echter vaak gebruikt als ontstopper, maar in cosmetica vind je het terug in shampoo, douchegel, haar straighteners en zelfs make-up tot 5%. Het ingrediënt controleert de pH-waarde en ontdoet de huid van vet (reinigend).

Olea

Maar in cosmetica vind je altijd een vorm van natriumhydroxide die reeds reageerde met andere ingrediënten. In zeep vind je bijvoorbeeld niks meer van het ingrediënt terug omdat de chemische reactie de vetten en het loog omgezet heeft in natuurlijke zeep, dit is het verzepingsproces. Wanneer je Sodium Hydroxide tegen komt op een blok zeep hoef je je dus geen zorgen te maken. In andere producten zal het waarschijnlijk vrij laag op de ingrediëntenlijst staan, dan wordt het in kleine hoeveelheid gebruikt om de pH te verhogen.

In pure vorm wil je dus liever niet dat je huid in contact komt met natriumhydroxide, maar in cosmetica kan het minder kwaad. Bij zeep hoef je je geen zorgen te maken, maar bij andere producten let je er best op dat het ingrediënt vrij onderaan de lijst staat.

Gerelateerde Artikelen

20120428_8781

MONOÏ DE TAHITI

15 reacties op “ALL ABOUT SODIUM HYDROXIDE”

  1. Dit is agressief spul. Het is namelijk een hoofdingredient van goede oven cleaners (handschoenen, oogbeschermer en mondbescherming nodig). Ook gietijzeren pannen worden hiermee schoongemaakt.
    Neem aan dat je voor cosmetica en zeep maar een piepklein beetje moet gebruiken….?

    1. Dag Yvette

      Dat kan zeker! Op de verpakking staat hoe je deze best gebruikt. Als ik het nog goed vanbuiten weet, giet je een kleine hoeveelheid in de goot en voeg je daar heet water bij, maar lees het zeker nog eens na op de verpakking :)

Geef een reactie

CommentLuv badge