web analytics

ALL ABOUT SOAP NUTS

Heb je al eens gehoord van wasnoten? De schil van wasnoten bevat saponine, wat een schuimend en reinigend vermogen heeft. Op die manier zouden wasnoten een milieuvriendelijk alternatief zijn voor reguliere wasmiddelen. Eens kijken hoe dat in zijn werk gaat!

Soap nuts wasnoten

Wasnoten groeien aan de zeepnotenboom (Sapindus), welke dan weer in India, Nepal en Zuid-Amerika voor komt.  De schil van de noten bevat saponine, wat de noten beschermd tegen insectenvraat, bacteriën en schimmels. In contact met water ontstaat er schuim met een reinigende werking. Saponinen zijn toxisch (vooral voor koudbloedige dieren), maar enkel wanneer ze geïnjecteerd worden in de bloedbaan of wanneer ze worden opgegeten in hoge concentraties, maar daar is eigenlijk erg weinig informatie over te vinden.

Wasnoten zijn hydrofiel, wat wil zeggen dat ze goed oplossen in water, maar niet in vet. Dat zorgt er dus voor dat ze minder geschikt zijn om vet uit te wassen, waardoor ze gezien worden als minder sterk dan andere wasmiddelen. Toch schijnen ze erg goed te werken. Per wasbeurt hebt je maar 4 tot 8 schalen nodig, waardoor je erg lang en zuinig kan doen met een hoeveelheid wasnoten. Als je op een lage temperatuur was (+- 40°), kan je de noten zelfs twee keer gebruiken.

Een nadeel van het wassen met wasnoten is dat ze een oppervlaktespanning verlagende functie hebben. Dat wil zeggen dat, wanneer ze in het milieu terecht komen, kleine insecten niet meer kunnen landen op het water. De vraag is natuurlijk in welke concentratie wasnoten ook daadwerkelijk in het milieu terechtkomen en of ze, sterk verdunt, ook die werking blijven behouden. Jammer genoeg heb ik daar geen antwoord op kunnen vinden.

Aangezien de noten hydrofiel zijn, zijn de dus ook prima geschikt om je lichaam en haar mee te wassen. Op die manier verwijderen wasnoten enkel het vuil van je lijf, terwijl je huideigen vet (sebum) niet wordt weggewassen en je huid dus veel minder uitdroogt. Zelf heb ik een shampoo van Hairborist op basis van wasnoten (review), waar ik erg tevreden over ben.

Had jij al eens gehoord van wasnoten? Ik ga op zoek naar een zakje en wil ze graag testen!

(PS: HAPPY VALENTINE’S DAY!)

(PS2: Er loopt een leuke giveaway op Facebook waar ik 12 Printic foto’s weggeef! Check hier)

(Bron 1, 2, Foto 1, 2)

Gerelateerde Artikelen

all about vitamin C

ALL ABOUT VITAMIN C

All about dead sea mud

ALL ABOUT DEAD SEA MUD

11 reacties op “ALL ABOUT SOAP NUTS”

  1. Ik heb er en ik was ermee! :) Werkt wel goed, ik zie geen verschil met het wassen met waspoeder. Volgens mij zijn ze te koop in die grote bio supermarkt in Gent. Maar als je wil kan ik je een paar noten geven, ik heb toch een grote zak en ze zijn superzuinig (je kan met 1 lading 3-4 keer wassen).

Geef een reactie

CommentLuv badge