web analytics

SILICONES AND BUILD-UP

Siliconen komen vaak voor in haarproducten. Je kan ze herkennen aan de -cone op het einde van het ingrediënt. Ze worden zo vaak gebruikt omdat ze er voor zorgen dat het haar er glanzend, glad en gezond uitziet. Uitziet ja, want door dat laagje glanst je haar wel meer, de goede ingrediënten uit je haarverzorgingsproducten kunnen niet meer inwerken op je haar en gaan dus verloren. Wat siliconen precies doen, lees je in dit artikel!
siliconhair
(PS: Mensen die mijn blog van in het prille begin volgen, zullen merken dat dit artikel begin 2012 al eens online kwam. Ik heb nu examens en het heel erg druk, vandaar dat ik dit artikel nog even van uit het stof haar: het verdient wat meer aandacht! ;))

Het laagje siliconen kan er voor zorgen dat het haar droog en broos wordt en dus sneller kapot gaat, omdat je haar de goede vetten die je hoofdhuid afscheidt, niet kan opnemen. Daardoor moet je vaker naar de kapper omdat je punten sneller splijten. Siliconen zorgen er ook vaak voor dat je haar zwaar aanvoelt en sneller vet wordt. Deze problemen komen echter enkel voor wanneer je veel producten gebruikt met siliconen in. Wanneer je enkel shampoo gebruikt en deze goed uitspoelt is er minder vaak iets aan de hand.
De meeste siliconen zijn niet water-oplosbaar, waardoor ze in je haar blijven (dit heet build-up). Dit zijn dus de siliconen die je wil vermijden. Daarnaast zijn er ook water oplosbare siliconen en vluchtige siliconen. Deze vormen geen probleem in haarverzorging.

Cyclomethicone (+ varianten) en Dimethicone (+ varianten) zijn de meest gebruikte in commerciële shampoos.
Cyclomethicone is wel water oplosbaar, waardoor het uitgespoeld wordt en dus geen laag rond het haar legt. Dit silicoon wordt vooral gebruikt om de ingrediënten in de shampoo makkelijker te kunnen verdelen over het haar (= spreadability). 
Dimethicone blijft wel achter in het haar en vormt een dunne film rond elk haarfollikel. Dit is eigenlijk niet erg, want haar is toch dood. Maar als de hoofdhuid niet kan ademen is er een groter probleem.
Aan de hand van dit lijstje kan je jouw haarverzorging eens onder de loep nemen:

Waterproof siliconen:
Dimethicone
Dimethiconol
Cyclopentasiloxane
Amodimethicone
Cetearyl methicone
Cetyl Dimethicone
Stearyl Dimethicone
Cyclomethicone
Trimethylsilylamodimethicone
 
Vluchtige siliconen:
Cyclomethicone
Phenylpropyl Dimethicone
Cyclopentasilaxane
 
Water-oplosbare siliconen:
Dimethicone Copolyol
Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
Lauryl methicone copolyol

Als jouw haar niet snel vet wordt en je houdt wel van het gladde gevoel dat je krijgt van je shampoo of conditioner, is er niet echt een probleem. Je kan voor jezelf uitmaken of je producten met siliconen blijft gebruiken.
Er is al heel wat geschreven over siliconen in haarverzorging. Wist jij hoe het zat? En vermijd je siliconen? 

Gerelateerde Artikelen

Migrant-workers-sort-the--001

PLASTIC WASTE REDUCTION

groen tanden poetsen

GROEN TANDEN POETSEN

14 reacties op “SILICONES AND BUILD-UP”

 1. Ik ben er laatst achter gekomen dat in al mijn haarproducten siliconen zitten! Dat had ik niet verwacht. In het vervolg wil ik ze wel gaan vermijden, zeker omdat ik heb begrepen dat siliconen ook niet goed zijn voor het milieu. Heb jij dat ook gevonden? Mijn haar houd wel van siliconen… Is er ook een alternatief? Leuk stukje!
  Xx Fleur

 2. Dat van die siliconen wist ik al wel, maar nog niet dat er verschillende soorten waren. Ik gebruik conditioner waar siliconen in zitten, maar voor de rest gebruik ik niet zo heel veel producten in mijn haar en verder draag ik ook best zorg voor mijn haar, dus ik denk dat dat niet echt kwaad kan :)

  Wat ik echter problematischer vind zijn de siliconen die in primers voor het gezicht zitten. Ik zou echt graag een primer gebruiken, maar ik heb niet veel zin om zo’n siliconengoedje op mijn gezicht te smeren. Weet iemand of er eigenlijk ook primers bestaan met geen (of weinig) siliconen?

 3. Dat van die siliconen wist ik al wel, maar nog niet dat er verschillende soorten waren. Ik gebruik conditioner waar siliconen in zitten, maar voor de rest gebruik ik niet zo heel veel producten in mijn haar en verder draag ik ook best zorg voor mijn haar, dus ik denk dat dat niet echt kwaad kan :)

  Wat ik echter problematischer vind zijn de siliconen die in primers voor het gezicht zitten. Ik zou echt graag een primer gebruiken, maar ik heb niet veel zin om zo’n siliconengoedje op mijn gezicht te smeren. Weet iemand of er eigenlijk ook primers bestaan met geen (of weinig) siliconen`?
  Hanne onlangs geplaatst..VIDEO: Asos + Oysho HaulMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge