web analytics

SHAMPOO FREE – WEEK 1

Sinds één week ben ik volledig shampoo vrij! Al van bij het begin van mijn ‘zeep-maak’ gedachte, speelde ik met het idee van een shampoo blok. Dus geen gedoe meer met plastic flessen en tubes. Maar vooral geen overbodige ingrediënten die een film om je haar leggen, geen alcohol, geen SLS.

Dit is hem dan! De zelfgemaakte shampoo bar
Na een zoektocht naar de juiste oliën, kon ik aan de slag. Ik koos voor olijf-, kokos-, jojoba-, amandel-, druivenpit- en hazelnootolie.
Olijfolie omdat het de goedkoopste olie is. Deze olie staat er om bekend erg vocht inbrengend te zijn en zorgt er ook voor dat er nieuwe cellen aangemaakt worden door de huid. Van olijfolie wordt ook beweerd dat het de kans op kanker verminderd.
Kokosolie is op kamertemperatuur vast. Maar vanaf 24-26°C wordt het een olie. Kokosolie zorgt voor meer schuim. Hoewel het schuim niet het enige is wat de huid schoon maakt, geeft de gemiddelde mens toch de voorkeur aan een goed schuimend product. Kokosolie is ook een goede vochtinbrenger.
Jojoba olie: dit is eigelijk geen olie maar een vloeibare was. Deze olie staat er om bekend dat hij tot diep in het haar en de huid kan doordringen, waar het zicht mengt met lichaamseigen stoffen. Zo zorgt het dat de hoofdhuid kan ‘ademen’. Het is dus een goede vochtinbrenger en werk verzachtend
Amandelolie is vooral goed voor droog haar of een droge huid. Het werkt kalmerend voor de huid en kan dus ook helpen tegen roos.
Druivenpitolie is een lichte olie die snel in de huid intrekt. In zeep is dit minder belangrijk. Maar deze olie zorgt er wel voor dat het haar meer water vasthoud. Druivenpitolie is ook rijk aan anioxidanten.
Hazelnootolie bevat een groot aandeel vitamine E. Deze olie werkt verzachtend en geeft een lage UV bescherming.
 
Hoeveel van deze geweldige eigenschappen achterblijven in de hoge PH waarden die tijdens het zeepproces aanwezig zijn, is niet zeker. Voor het loog gebruikte in muntthee. De shampoobar is via de cold process manier gemaakt en is dus eigenlijk gewoon een cp zeep, maar met oliën die een positief effect kunnen hebben op het haar.

Mijn haar voor het shampooblok, zonder stijltang
Eerste wasdag:
 
Hier keek ik naar uit! Met het zeepblokje wreef ik mijn natte haren in. Erg veel schuim was er niet, maar het was zeker voldoende om mijn haar te wassen. Tijdens het uitspoelen voelde mijn haar stroef aan, wat ik al verwachte na veel andere ervaringen te lezen. Aangezien er zeepresten kunnen achterblijven in je haar, had ik een azijn spoeling klaargemaakt in een lege waterfles. Erg aangenaam ruikt dat niet, maar mijn haar voelde zachter en gladder aan na dat ik het nog eens had nagespoeld met water. Ik was erg verbaasd over hoe vlot ik het kon doorkammen! Met geen enkele shampoo of conditioner combinatie was mijn haar ooit zo makkelijk doorkambaar. Nadat ik mijn haar liet drogen aan de lucht, merkte ik wel dat ik niet lang genoeg had nagespoeld. Achter op mijn hoofd zat er nog ‘iets’. Ik weet niet of het shampoo resten waren of een restant van de spoeling. De rest van de dag had ik het gevoel dat mijn haar alle kanten opstond, dus deed ik het maar in een staart. Het zag er wel proper uit, maar niet gezonder of beter dan anders.
 
Tweede wasdag:
 
Omdat er gisteren nog wat resten in mijn haar waren blijven zitten, besloot ik om opnieuw te douchen. Normaal douche ik niet elke dag, maar laat ik telkens een dag tussen. Deze keer wist ik wat meer wat ik moest verwachten. Ik herhaalde dezelfde stappen als vorige keer en na het drogen voelde mijn haar echt heel zacht aan. Het zag er glanzend uit! Ook merkte ik nu al wat meer volume en mijn punten voelden niet broos of stro-achtig aan.

Na 1 week met shampooblok. Op deze foto is het nog een beetje vochtig
Derde wasdag:
 
Pas na 3 dagen had ik het gevoel dat mijn haar toe was aan een nieuwe wasbeurt. Normaal begin ik op de tweede dag toch al wat een vettig gevoel te krijgen, maar dit was nu helemaal niet het geval. Op de derde dag na wasbeurt 2, besloot ik het toch te wassen, want ik moest die avond nog ergens naartoe. Ik volgde weer dezelfde stappen als voordien en was weer heel verbaasd over hoe gemakkelijk mijn haar te doorkammen is! Vooral omdat je een hele stroeve knosselboel verwacht als je aan je haar voelt terwijl je het wast. Vandaag ziet mijn haar er het beste uit naar mijn gevoel. Het glanst mooi en voelt licht aan. Ik ben nu al overtuigt en heb mijn oude shampoo overschot gedoneerd aan mijn broertje.
 
Ik geloof niet dat ik nog terug ga!


I’ve been shampoo free for about a week now! Since I’m trying to avoid harmfull ingredients in store bought beauty products, shampoo was the first to be ditched. 
To do that, I made a soap bar that doubles as a shampoo bar. I’ve used oils of olive, coconut, almond, grapeseed, jojoba and hazelnut to create my first real shampoo bar. 
After washing my hair with that bar, it felt so squeaky clean. I did my research so I knew this would happen. After washing, I rinsed my hair with a vinegar rinse: 1 part vinegar and 8 parts water. Now my hair felt smooth and soft. After letting it air dry completely my hair feels soft and light! I don’t believe I’ll ever use store bought shampoo again!

Gerelateerde Artikelen

spam je blog

SPAM JE BLOG!

spam je blog

SPAM JE BLOG!

9 reacties op “SHAMPOO FREE – WEEK 1”

 1. Heey! Ik probeer je eigenlijk te mailen, maar je hebt geen contact adres op je blog staan? haha in iedergeval niet waar ik hem kan vinden (Maar ik ben blont, misschien ligt het daar aan ;D) Ik vraag me af; hoe maak je zo'n shampoo bar? Ga je daar een blogpost overmaken? Of verkoop je ze ook?

  Mijn haar is namelijk erg teer…. en het maakt niet uit welke shampoo of conditioner ik gebruik de laatste tijd; ik heb het idee dat ze allemaal alleen maar me haar uitdrogen :( Dus nu ik dit zo lees; ben ik echt heel erg benieuwd of dit beter werkt! ^^

  1. Oei je hebt helemaal gelijk! Mijn email-adres is inderdaad niet zichtbaar. Dat ga ik meteen aanpassen :)
   Het was de eerste keer dat ik ze maakte, daarom wou ik ze eerst zelf uitproberen! Als het niet werkt heeft niemand er iets aan natuurlijk.
   Maar ik ben wel van plan om ze 'in de toekomst' te gaan verkopen :) (op Etsy staan er trouwens ook, van andere mensen weliswaar)
   Misschien kan je eens op zoek gaan naar een shampoo zonder SLS/SLES? Die kunnen je haar namelijk uitdrogen!

   Misschien doe ik nog wel eens een post over hoe je ze zelf kan maken, dat weet ik nog niet zeker :)
   Ik hoop dat dit je wat helpt!

Geef een reactie

CommentLuv badge