web analytics

PROTECT THE SKIN YOU’RE IN

Vorig jaar zaten we nu midden in een hittegolf die de hele zomer duurde. Hoewel het momenteel wat wisselvalliger is, is de zon toch bijna op volle sterkte. Tijd om je huid weer goed te gaan beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon! Je weet misschien al dat er in veel zonbescherming ‘slechte’ ingrediënten kunnen zitten: schadelijk voor het milieu of voor je eigen gezondheid. In dit artikel geef ik graag mijn favoriete, veilige zonneproducten mee!

beach_beauty_essentials

Hoe werkt mijn zonnecrème?

Zonnecrèmes werken op twee manieren:

Chemische filters dringen in de huid en houden daar de uv-stralen tegen. Uit onderzoek blijkt dat sommige chemische filters in het bloed terecht- komen of dat ze door reactie met het zonlicht worden omgezet in vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen. Sommige van die filters zijn irriterend voor de huid. Vermijd bijvoorbeeld oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Je herkent een zonnebrandcrème met chemische filters doordat je ze 30 minuten voor blootstelling aan de zon moet aanbrengen. Chemische filters zijn zeker niet per sé slechter dan fysische filters.

Fysische filters trekken niet in de huid. Ze leggen een laagje op de huid en weerkaatsen zo de zonnestralen. Door fysische filters kun je een wit waas op je huid hebben. Voorbeelden zijn titaniumoxide en zinkoxide. Deze crèmes werken onmiddellijk. Let op voor fysische filters die geen wit waas op je huid nalaten. Hier is vaak nanotechnologie mee gemoeid: een methode om de moleculen te verkleinen. Zo heb je inderdaad geen ‘last’ van een wit waas, maar kunnen de ingrediënten wel in je bloed terechtkomen, en dat willen we liever niet. Nanotechnologie vind je vaak in sprays, dus is het beter om die te vermijden. Bovendien worden sprays vaker ingeademd en komen de ingrediënten zo nog meer in je lichaam terecht.

Daarbovenop is een aantal ingrediënten in zonbescherming erg schadelijk voor in de zee levende organismen en koralen. Enkele voorbeelden: oxybenzone, octinoxate en de nanofilters van zinkoxide en titaniumdioxide. Te vermijden!

Welke zonnecrème is wel goed?

Gelukkig zijn er een hoop zonnecrèmes op de markt die wel veilig in gebruik zijn! Ik som er enkele op, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden.

The Ohm Collection bracht een nieuwe Sun Safe uit. Helemaal natuurlijk en zonder nano-technologie! De crème ruikt bovendien heerlijk en zit in een handige pompflacon.

Madara heeft enkele fijne zonnecrèmes in het gamma die niet plakkerig zijn. Het merk is tegenwoordig weer dierproefvrij (verkoopt niet meer in China) en bevat fijne ingrediënten!

Ik ben fan van Lovea, en dan vooral van hun droge olie (die met SPF verkopen ze jammer genoeg niet meer). Helaas ook hier nanotechnologie om de witte waas te beperken, maar de kinderproducten zien er wel goed uit.

Met SMPL heb ik zelf geen ervaring, maar dit Nederlandse dierproefvrije merk ziet er wel goed uit! De zonnecrème is op basis van titaniumdioxide (nano!) en bevat fijne, natuurlijke oliën en boters.

Rituals Sun Protection is dierproefvrij, maar bevat helaas wel octocrylene en nano-technologie. De  textuur van de crèmes vind ik wel heerlijk licht en niet plakkerig.

Dit lezen kan wat overweldigend zijn, maar hou het volgende in je achter- hoofd: het is altijd beter te smeren met een ‘slechte’ zonnebrandcrème dan om onbeschermd de zon in te gaan!

Welke zonnecrème geniet jouw voorkeur? Geniet van de zon!

Gerelateerde Artikelen

bruisbal werking bath bomb

ALL ABOUT BATH BOMBS

All about oxybenzone

ALL ABOUT OXYBENZONE

5 reacties op “PROTECT THE SKIN YOU’RE IN”

  1. Ik ben enorme fan van Louis Widmer All Day voor het hele gezin. Geen vette crème, smeert supermakkelijk. Maar daar zit dus ook wel chemische rommel in. Ik vind het echt moeilijk: de zoektocht naar een “gezonde” zonnecrème. Maar je wil er ook niet als een wit, vettig spook bij lopen ;-) De chemische filters die in de huid dringen, blijven die ergens ronddwalen in je lijf? Of verdwijnen die ook weer na gebruik?

  2. Hallo, kent u de producten van alga Maris ( zonnespray, geen drijfgassen). Ik kocht deze de laatste 2 jaar, maar deze is nu precies moeilijk te verkrijgen en begin beetje argwaan te krijgen… Zijn deze producten nt ok?

  3. Ik gebruik eigenlijk de zonnecreme van kruidvat… Dit jaar dacht ik eens groen te gaan. Maar dan zit je met die enorme witte waas en plakkerig gedoe. Dat vond ik niet zo fijn. Ik verkies nog steeds, zo veel mogelijk uit de zon blijven en enkel smeren als ik echt niet anders kan wegens een uitstap ofzo :) Met mijn zonneallergie ben ik een kei in de zon vermijden!

Geef een reactie

CommentLuv badge