web analytics

PLASTIC WASTE REDUCTION

Iets waar ik tegenwoordig steeds meer mee bezig ben, is het beperken van de hoeveelheid afval die ik elke week weer op de stoep zet. Vuilniszakken in het Gentse zijn niet goedkoop, maar ook de natuur kan wel wat minder afval gebruiken. Hier zijn een aantal tips waardoor je je plastic afval kan verminderen. Sommige zijn erg voor de hand liggend, maar worden snel vergeten. Ook dingen die je al 10 keer gehoord hebt, kunnen nog een toevoeging zijn aan je levensstijl.

/

/

/

 1. Gebruik een boodschappentas. Plastic draagtassen scheuren makkelijk door, zijn vaak te klein en je hebt er vast meer dan 20 liggen in je huis. Niet nodig. Koop een leuke boodschappentas bij de supermarkt of ergens anders en neem deze elke keer mee.
 2. Koop zo weinig mogelijk voorverpakt voedsel. Is het echt nodig dat elk koekje apart verpakt zit? Als je ze wil meenemen naar school of je werk kan dat handig zijn. Maar je kan ook gebruik maken van een plastic koekendoos.
 3. Gebruik een thermos om koffie, thee, soep of warme chocolademelk mee te nemen. Koop je graag warme drank uit een automaat? Gebruik dat een plastic beker van thuis of laat de machine je thermos vullen indien mogelijk.
 4. Idem voor je waterfles! Die plastic flesjes, elke dag een nieuw, zijn echt overbodig. Zelf heb ik nog geen herbruikbare waterfles, maar ik vraag voor kerst een Bobble! Nu gebruik ik zo’n plastic flesje een week voor ik het weggooi.
 5. Gebruik een brooddoos, it’s as simple as that.
 6. Koop je wasmiddel in poedervorm (en dus in dozen) in plaats van plastic flessen.
 7. Gebruik lucifers in plaats van een aansteker.
 8. Koop drank in glazen flessen. Melk, water, frisdrank, de meeste dranken zijn gewoon verkrijgbaar in glazen flessen.
 9. Gebruik zeep in plaats van douchegel. Douchegel komt vaak in plastic verpakkingen en is sneller op dan zeep.
 10. Plak een ‘Geen reclame’-sticker op je brievenbus.
 11. In sommige winkels hebben ze ‘bijvulstations’. Zo kan je bijvoorbeeld je lege fles Ecover laten opvullen. Goedkoper voor jou en beter voor het milieu!

/

Heb jij nog goede tips om je plastic afval te verminderen?

/

Gerelateerde Artikelen

GEEF OM HAAR 2012

DIY Washi tape nails nagels

DIY: WASHI TAPE NAILS

diy tea bags_1

DIY: TEA BAGS

11 reacties op “PLASTIC WASTE REDUCTION”

 1. Wat bij ons een groot verschil gemaakt heeft, is gewoon stoppen met flessenwater te drinken. Kraantjeswater is goedkoper en even goed als flessenwater. We hebben gewoon een glazen karaf gekocht die we telkens met vers water vullen. (Ah en stoppen met cola drinken!) ^-^
  Plutomeisje onlangs geplaatst..Vorige WeekMy Profile

 2. Goede tips. Maar glazen flessen zijn helaas niet beter dan plastieken flessen voor het milieu. Als je plastieken flessen goed sorteert, worden deze gerecycleerd, tot 20x toe. Glazen flessen zijn slecht voor het milieu vanwege het transport en vaak worden ook chemische stoffen gebruikt om deze te poetsen!

   1. Over glazen vs plastic flessen was in Volt onlangs een korte reportage (http://www.een.be/programmas/volt/vraag-van-de-kijker-zijn-glazen-flessen-beter). Het resultaat was dat plastic flessen volgens hen het beste waren. Nu, ik vond het nogal ongenuanceerd. Als iedereen nu plots plastic flessen kiest, zie ik het echt niet goed komen, zelfs als de plastic flessen gerecycleerd worden (tot ‘minderwaardige’ plastic, vermoed ik, zoals fleece etc, niet tot nieuwe flessen, maar goed, dat moet ik zelf nog eens onderzoeken ;-)). Sowieso blijft aardolie de basisgrondstof, is plastic vaak ongezond (BPA etc.), belanden er kilo’s plastic in de zee etc. etc. Wij zelf kiezen (voorlopig) voor glazen flessen MET STATIEGELD.

 3. veel van jouw puntjes doe ik al :) maar die glazen flessen drank niet , meestal als je dit omrekent is dit toch goed koper. En plastieke flessen kan je in de blauwe zak steken dus ja:)
  en reclame krijg ik niet … komen niet in mijn straat maar maakt niet uit , kan dat ook op internet kijken
  miehhke onlangs geplaatst..Dream Holliday houseMy Profile

 4. Glazen flessen zijn hier in NL bijna niet verkrijgbaar. Maar plasticen flessen lever je wel gewoon in om te recyclen bij de supermarkt, dus daar zal de hoeveelheid plastic m niet in zitten ;)
  Zo’n ‘geen reclame’-sticker kan ik inderdaad wel eens op gaan plakken!
  Lin onlangs geplaatst..Batiste DroogshampooMy Profile

 5. Wat goed dat je hier mee bezig bent, soms denken mensen dat het niks uit maakt als zij bijvoorbeeld geen reclame folders ontvangen omdat er toch anderen zijn die ze wel krijgen maar als iedereen begint met iets kleins zal het wel helpen :) goede tips!
  Stell onlangs geplaatst..Happy Moments NovemberMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge