web analytics

PARABEN IN COSMETICS

Parabenen worden gebruikt als (synthetisch) conserveermiddel in veel cosmetica. Ze zorgen er dus voor dat je crème langer goed blijft door bacteriën en schimmels te weren. Parabenen doden ook de enzymen en vitaminen in het product. In Europa mag er maximum 0,8% aan parabenen in een product aanwezig zijn. 

Uit de meerderheid van de onderzoeken blijkt dat parabenen geen schadelijke effecten hebben op de gezondheid en ze worden dus in ongeveer 90% van de producten gebruikt. Zo ook in etenswaar, medicijnen en verzorgingsproducten. Er kan wel een allergische reactie optreden, maar dat is zo met alle producten. 


Zo kan je parabenen herkennen op de verpakking van het product:
Methylparabeen
Ethylparabeen
Propylparabeen
Butylparabeen


Er ontstaat heel wat discussie omtrent het wel of niet kankerverwekkend zijn van parabenen. Sommige groepen verklaren dat parabenen borstkanker kunnen opwekken omdat ze doordringen in de bovenste huidlaag en een lichte oestrogene werking hebben. Andere organisaties menen dan weer dat parabenen geen invloed hebben op kanker. Jammer genoeg is er nog niet voldoende onderzoek om één van deze stellingen echt te ondersteunen.

Parabenen blijken voorlopig dus minder gevaarlijk dan tegenwoordig in de media wordt verhaald. Het is geen stof die je per se moet mijden, maar het is wel mogelijk dat parabenen een hormoon verstorend effect hebben. 
Belangrijk is wel dat parabenen niet biologisch afbreekbaar zijn, aangezien ze in het grondwater terecht komen zijn ze op die manier milieuvervuilend.

Het is dus aan jou om te kiezen of je parabenen probeert te vermijden of niet.

Geef een reactie

CommentLuv badge