web analytics

OVER ADVERTORIALS EN GRATIS PRODUCTEN

Dat de blogging-business nu helemaal hot and happening is, moge wel duidelijk zijn. De blogs van puberende tieners schieten de grond uit en daarop staan vaak dingen als ‘uw advertentie hier?’ of ‘als u als merk of PR-bureau een product in de kijker wil zetten, kunt u me contacteren via …’. Omdat ik hou van transparantie en graag wil dat jullie mijn oordeel over producten kunnen vertrouwen, bij deze een post over reclame op je blog.

/

/

/

Als eerste: het is niet mijn bedoeling om bloggers die het anders aanpakken, te veroordelen. Iedere blogger blogt naar zijn eigen standaarden en het bloggen is ook niet aan regels onderhevig. Doe dus vooral wat je zelf graag doet!

/

/

Zoals je misschien al hebt gemerkt, komen hier af en toe gesponsorde posts, advertorials, gastartikelen, … voorbij. Die artikels zijn soms door een bedrijf of soms door mezelf geschreven. In elk geval heb ik in ruil voor dat artikel geld gekregen. Nu heeft Google een policy waarbij je pagerank wordt verlaagd indien het op je site woorden als advertorial of sponsored terugvindt. (Deze post doet  dus niet veel goeds aan mijn pagerank ;)). Maar dat heeft als gevolg dat bedrijven die een artikel willen kopen, liever niet hebben dat dat artikel als dusdanig wordt benoemd.

Dat is voor bloggers niet altijd even gemakkelijk. Ik vind het bijvoorbeeld maar logisch dat je als bezoeker weet dat een artikel gesponsord werd. Maar hoe pak je dat nu aan? In het verleden schreef ik gewoon advertorial in de titel, dit willen bedrijven nu niet meer dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe manier. Telkens wanneer een advertorial online komt in de toekomst, zal de eerste zin “Dit artikel is geschreven in samenwerking met bedrijf X” zijn. Op die manier weten jullie dat ik iets verdien aan het desbetreffende artikel. Willen bedrijven dit liever niet, dan zal er ook geen samenwerking tot stand komen.

(Dat wil trouwens niet zeggen dat het helemaal geen interessant artikel is! Ik werk ook vaak samen met bedrijven waar ik achter sta en die ook echt een tip kunnen zijn.)

/

/

Dan met betrekking tot het ontvangen van gratis producten. Dit gebeurt vaak in de bloggerswereld en ik heb zelf ook al een aantal dingen mogen ontvangen om te testen. Dat vind ik echt helemaal geweldig en op die manier ben ik al in aanraking gekomen met een aantal leuke producten. Mijn mening hangt helemaal niet af van het feit of ik dit product gekregen dan wel zelf gekocht heb. Dat is dan ook de reden waarom ik in mijn reviews niet vermeld of het een ontvangen product is, maar ik kan me voorstellen dat sommige lezers dat wel graag zouden weten (?).

In de toekomst zal ik nu onderaan elke blogpost een “*” (een sterretje dus) zetten achter de prijs van het product. Dat wil zeggen dat ik het product heb gekregen.

/

Zo, ik hoop dat dit wat duidelijkheid schept in verband met advertorials en reviews op zolea.be.

Vinden jullie het belangrijk dat een blogger eerlijk is over deze dingen?

/

Gerelateerde Artikelen

Let's LouART_9

ERVARINGEN LET’S LOUSART

Ecologisch gazon Moowy

FIGHTING DRY WINTER SKIN

26 reacties op “OVER ADVERTORIALS EN GRATIS PRODUCTEN”

 1. Wow ik wist niet dat google je pagerank verlaagt doordat je bepaalde woorden gebruikt. Eigenlijk erg, wil google daarmee vermijden dat mensen geld verdienen aan sites want het is toch juist logisch dat er meer transparantie is. Maar goed om te weten dat we dan andere woorden kunnen gebruiken :)
  Maya onlangs geplaatst..MidsommarMy Profile

 2. Ik schrijf en plaats zo heel af en toe een advertorial, ik wil niet dat ze mijn blogs gaan overheersen. Bij andere blogs erger ik me er niet aan, zolang ze er maar eerlijk bij zetten dat het om een advertorial gaat of dat het is geschreven ‘in samenwerking met X’. Anders voel ik me toch een beetje genept.

 3. Duidelijk Zoë!
  Ik ontvang zelf ook wel eens gratis producten, maar vermeld dit er niet echt bij. Dit omdat ik alleen over dingen/producten schrijf waar ik echt tevreden over ben, of ik er nou voor betaald heb of niet. Een review is dus altijd eerlijk.

  Al denk ik dat het met beautybloggers toch anders is, ik review bijvoorbeeld een dienst om foto’s van instagram af te laten drukken. Dan wil je weten of het betrouwbaar is en de kwaliteit goed is, en als ik dan een foto kan laten zien dat de kwaliteit goed is en het feit dat het bij mij bezorgd is, dan weet je dat het goed zit.
  Bij een beautyproduct is het toch lastig, omdat je iemand echt op z’n woord moet geloven..

 4. Super eerlijk van jou om dit met ons mee te delen. En ik apprecieer echt oprechtheid. Ik vind een blogger gewoon geloofwaardiger wanneer die gewoon eerlijk alles meegeeft. Het kruisje lijkt me een duidelijke manier van communiceren. Bedankt om ons in te lichten. Ik vind het een duidelijk beeld geven nu. Heel veel over dit onderwerp wist ik nog niet. :)
  Stéphanie B. onlangs geplaatst..misslipgloss’ webshop aankoopMy Profile

 5. Ik heb ook al producten getest voor bedrijven en dan vermeld ik het gewoon van waar het product komt, al dan niet subtiel verwijzend van ‘ik mocht van hen dit uittesten’. Lijkt me eerlijk… een product gratis krijgen is nét iets anders dan echt adverteren voor het geld – tot zover doet mijn blog dat niet (ik heb een hekel aan google adsense bijvoorbeeld… of banner space of iets dergelijks) louter omdat het niet bij mijn blog past. Ik snap dat veel bloggers dit wel doen en dat het hen niets kan schelen dat Nike vlak naast hun cosmetica reviews verschijnt want als ze euro’s verdienen met die klikjes dan is dat heel mooi bijverdiend… en vandaar heb ik adblock! Dan kan ik me niet meer ergeren aan het feit sommige bloggers klikjes verdienen belangrijker vinden dan het imago van de blog. Maar uiteraard ieder zijn eigen mening he… als ik de ads niet zie, dan hoor je mij niet klagen. :) Ik had trouwens een tijd terug een blog geschreven over bloggen, toen kwamen ads ook aan bod: http://bewust-groener.blogspot.be/2013/04/hoe-schrijf-je-een-succesvolle-groene.html

  Volgens mij voelen mensen zich plots hier en daar wel aangesproken maar zo slecht bedoelde ik het eigenlijk niet. Het was eerder een vrije meningsuiting, zonder mensen te willen aanvallen. Want tenslotte mijn blogje is onlangs verhuisd en heeft hierdoor veel volgers verloren (de vorige link werd door spammers overgenomen), de layout is niet zoals het hoort – dus sja, misschien lijkt mijn blog ook wel onprofessioneel. Maar wat maakt het uit? Zolang we maar allemaal durven eerlijk zijn en vooral blijven plezier hebben in al dat schrijven. :)
  Lindsay onlangs geplaatst..Favorieten van MeiMy Profile

 6. Fijn om te lezen hoe andere bloggers dit aanpakken. Voor ontvangen producten zet ik er altijd een verwijzing naar mijn disclaimer bij. Ook al maakt het inhoudelijk niks uit, ik vind dit wel zo transparant. Adverteerders die niet willen dat ik een gesponsorde post ‘advertorial’ noem of het zo tag heb ik tot nu toe afgeketst, maar misschien moet ik eens kijken of ik de categorie anders kan gaan noemen in verband met de Google pageranking? ‘Sponsored’ en inderdaad ‘in samenwerking met’?? Hmm…Het moet in ieder geval erg duidelijk zijn dat het om een gesponsorde post gaat, want mijn naam als blogger hangt er toch maar vanaf. Aan gastbloggen doe ik niet, al krijg ik soms wel grappige (maar niet bij mijn blog aansluitende) aanbiedingen ;) Dat is trouwens wel een ergernis van mijn kant. Adverteerders die niet vijf seconden de moeite nemen om mijn zakelijke pagina te lezen. Scheelt weer een mailtje met de vraag of ik aan gastartikelen doe ;) (nee dus).
  Claudia onlangs geplaatst..Eerlijk bellen, Whappen en Twitteren met de FairphoneMy Profile

 7. Sinds enkele maanden schrijf ik recensies over spirituele boeken en (nieuwe) tarotkaarten/decks, die op de markt verschijnen. Soms zijn dit boeken/decks die ik zelf aankoop, sommige worden door uitgeverijen spontaan toegezonden en soms mag ik iets kiezen uit een lijst.
  In ruil schrijf ik een recensie, al ben ik dit niet verplicht!
  Dit wordt soms op de website van de uitgeverij geplaatst. Als ik denk dat mijn lezers er iets aan hebben, dan zet ik de recensie ook op mijn blog.
  Ik probeer zo objectief mogelijk weer te geven wat je mag verwachten als het het product aankoopt. In recensies wik en weeg ik mijn woorden meer dan in andere artikels. Het product afkraken doe ik nooit, maar ik blijf kritisch. Als het een echt slecht product is, schrijf ik er niet over en laat dit ook weten aan de uitgeverij.

  En, nee ik vertel mijn lezers niet welke producten ik zelf heb gekocht en welke ik gratis heb gekregen.
  Annick (Tarot Cirkel) onlangs geplaatst..Het Rad van FortuinMy Profile

 8. Ook ik vind dat het voor de lezer duidelijk moet zijn dat het om een gekocht of gekregen product gaat. Daarom schrijf ik dat ook altijd in de inleiding én plaats ik artikels die gaan over producten die ik gekregen heb onder de categorie “gesponsord”.

  Verder ben ik er tegen dat een bedrijf een blogpost/gastartikel schrijft op mijn (persoonlijk) plekje op het internet. Alles wat op mijn blog staat, heb ik dan ook zelf geschreven. Wel gebaseerd op de info die ik gekregen heb via het persbericht.
  saravdv onlangs geplaatst..Sara logeert in LeuvenMy Profile

 9. Goed artikel en duidelijk geschreven!
  Ik vind zeker wel dat een blogger eerlijk moet zijn tegenover haar lezers
  Zoals je al zei, over advertorials en gratis spullen, gewoon er bij vermelden. En bij de advertorials dan zetten in samenwerking met. Precies wat je zei :)

 10. Jaa ik heb het inderdaad een paar keer meegemaakt dat bedrijven liever geen vermelding van advertorial willen hebben.. zelf zet ik de label “sponsored” erbij :) Ik vind dat lezers moeten weten dat je betaald krijgt voor het artikel maar aan de andere kant zou ik nooit iets op mijn blog plaatsen dat onzin is of slecht van kwaliteit/onderwerp. Ik ben soms bang dat wanneer je vermeld dat het betaald is mensen er anders tegenaan gaan kijken. Over de producten maakt het mij niet uit hoor om te weten of je ze opgestuurd krijgt, ik vind je mening altijd eerlijk overkomen en vertrouw daarop!
  Stella onlangs geplaatst..Favourite:: Moleskine 18 maanden agenda & Tips om te plannenMy Profile

 11. Ik wist niet dat je rank daalt, thanks voor het advies. Momenteel doe ik niks met bedrijven die mij willen betalen voor gastartikelen. Ik blog voor mensen met een kleine portemonnee of die het zuinig willen doen en dus blog ik enkel over dingen waar ik 100% zelf achter sta en/of ervaring mee heb. Product gekregen en getest, dan vermeld ik ook daarbij of het gekregen is of niet.

  Ik irriteer mij wel eens aan bloggers die niet vermelden dat het om een artikel gaat die niet door henzelf geschreven is, want ze vallen toch wel door de mand. Soms staat mijn bloglovin lijst vol met artikelen over hetzelfde product, met bijna identieke teksten, alleen de ene blogger vermeld wel dat het geen eigen artikel is en de ander niet. Degene die dat laatste doen neem ik veel minder serieus wat betreft hun overige artikelen.
  Esther onlangs geplaatst..Healthy Glowing “No Makeup” Makeup TutorialMy Profile

  1. Dat is ook een goed idee! Al vind ik het dan weer net wat te ‘in your face’. Het is niet mijn bedoeling om op te scheppen over producten die ik heb mogen ontvangen natuurlijk

Geef een reactie

CommentLuv badge