web analytics

NESPRESSO x VELOSOPHY RE:CYCLE

Nespresso heeft wat nieuws in het gamma: een fiets – het resultaat van een samenwerking met de Zweedse start-up Vélosophy. Dat klinkt misschien nogal vreemd, maar het is eigenlijk best logisch. Gezien de gebruikte Nespresso aluminium capsules erg eenvoudig te recycleren zijn, wil Nespresso met RE:CYCLE duidelijk maken hoe belangrijk het is om deze binnen te brengen. Ik mocht de RE:CYCLE een weekje uitproberen!

nespresso velosophy bike recycled capsules re:cycle

De RE:CYCLE-fiets heeft een aluminium kader dat gemaakt is van koffiecapsules. Ik schreef in dit artikel al over het recyclageproces van Nespresso en ik ben eerlijk gezegd wel fan. Aluminium is een erg duurzaam materiaal: het is oneindig recycleerbaar en recyclage van aluminium heeft slechts 5% van de energie nodig om nieuw aluminium te maken. Het zou dus zonde zijn het niet te hergebruiken. Zeker gezien de hoge milieu-impact van het ontginnen van nieuwe aluminium (daar lees je meer over in mijn vorige artikel).

nespresso velosophy bike recycled capsules re:cycle

RE:CYCLE is een prachtige Arpeggio-paarse fiets geworden met een leuk houten kratje (met koffiebekerhouder!) voorop. De details maken de fiets: een rosegouden fietsketting, een bel in de vorm van een capsule en de luxueuze stoffen handvaten maken van deze fiets echt een hebbeding. Als eerste fietsenmerk ter wereld heeft Vélosophy een één-voor-éénprogramma op poten gezet. Voor elke fiets die Vélosophy verkoopt, schenkt het merk een fiets aan een schoolgaand meisje in Afrika (meer bepaald in Ghana) via World Bicycle Relief. Daarmee willen ze het gemakkelijker maken om naar school te kunnen gaan. Helaas niet goedkoop: de fiets kost €1290 exclusief verzending. Je kan een fiets bestellen op de website van Vélosophy.

nespresso velosophy bike recycled capsules re:cycle

Uiteraard is het recycleren van capsules tot fietsen niet dé oplossing voor het afvalprobleem, maar het is wel een mooi initiatief om de consumenten te wijzen op hun rol in het proces. Nespresso van hun kant probeert het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de consument om hun capsules binnen te brengen:  dat kan in een van de meer dan 1000 inzamelpunten (vind ze hier), inclusief de Nespresso Boutiques of je geeft de zak weer mee met de koerier die de nieuwe lading komt leveren.

Aluminium is een grondstof die oneindig recycleerbaar is, dus spoor iedereen met een Nespresso machine aan om de gebruikte capsules opnieuw binnen te brengen!

Gerelateerde Artikelen

DIY garden make-over terrace

MINI GARDEN MAKE-OVER

diy mid century concrete plant stand wood planter papier mache

DIY TIPS & TRICKS

4 reacties op “NESPRESSO x VELOSOPHY RE:CYCLE”

  1. Ik blijf dit echt een frustrerende zaak vinden. Nespresso doet dit om hun schuldgevoel een beetje te sussen, want voor de nieuwe capsules blijven ze nieuwe aluminium ontginnen… Wat is er toch mis met gewone ouderwetse koffie die je met eigen pot in de koffiewinkel kan gaan halen?

Geef een reactie

CommentLuv badge