web analytics

NESPRESSO & HET RECYCLEREN VAN KOFFIECAPSULES

Vorige maand stapte ik samen met enkele andere Belgische journalisten op een minibus richting Remondis in Lichtenvoorde, waar het recyclingcentrum van Nespresso zich bevindt. We zouden alles te weten komen over het recyclageproces van de single use aluminium koffiecapsules die Nespresso gebruikt. Ik was erg benieuwd, want mijn boerenverstand zegt dat single use items helemaal niet duurzaam zijn. Ik trok gewapend met jullie vragen ten strijde en doe in dit artikel verslag!

recycleren nespresso lichtenvoorde aluminium capsules cups

Nespresso is een luxe koffiemerk dat bekend staat voor zijn koffiecapsules in verschillende smaken en kleuren en uiteraard voor zijn boegbeeld: George Clooney. De cups werden eind de jaren ’80 bedacht om de kwaliteit van een koffie gemaakt door een barista te kunnen evenaren: de perfecte hoeveelheid koffie met de juiste hoeveelheid water op de goede temperatuur. Door de koffie in aluminium capsules te verpakken (= luchtdicht), kan de kwaliteit bewaard blijven en krijg je altijd een verse kop. Uiteraard gaat zo’n capsule gepaard met een koffiezetsysteem dat enkel met desbetreffende capsules werkt. Het idee is eenvoudig en blijkt ook erg lucratief, want Nespresso groeit elk jaar.

Astrid Haas, Technical & Quality Manager BeNeLux van Nespresso vertelde me:

“We kozen voor capsules omdat dit geportioneerde koffie toelaat: per kopje koffie gebruiken we daarom de perfecte hoeveelheid koffie, water en energie. Studies tonen aan dat, in de hele levenscyclus van een kop koffie (van boon tot kop en daarna), de consumptiefase het meeste bijdraagt aan de milieuvoetafdruk – bijvoorbeeld als je veel gemalen koffie gebruikt voor een kop, of het vuur voor je mokkapot langer laat aanstaan, enz.”

Aluminium winnen en recycleren

Aluminium winnen is een erg milieubelastend proces: het vergt erg veel energie en water, en is zo niet duurzaam te noemen. Het materiaal an sich is dat nochtans wel: aluminium is oneindig recycleerbaar! Het recycleren van aluminium vergt bovendien 95 procent minder energie dan de productie van nieuw aluminium.

In 2009 richtte Nespresso samen met onder andere IUCN (International Union for Conservation of Nature), de ‘Aluminium Stewardship Initiative’ (ASI) om dit aan te pakken. ASI heeft een wereldwijde duurzaamheidsstandaard ontwikkeld die de hele waardeketen van aluminium (ontginning, productie, enz.) dekt. Door middel van een certificatieproces wordt de keten gecontroleerd door derde partijen op criteria zoals respect voor biodiversiteit, watergebruik, maar ook sociale criteria, zoals de toestemming van inheemse volkeren krijgen bij ontginning. In 2018 tekende Nespresso een overeenkomst met Rio Tinto, een groot mijnbouwbedrijf, om tegen 2020 100% van hun capsules te maken met ASI-gecertificeerd aluminium (de mijnen bevinden zich in Canada & Australië). Het overgrote deel (ongeveer 80%) van de elektriciteit dat Rio Tinto gebruikt komt bijvoorbeeld voort uit hydro- of nucleaire energie. 2020 is niet veraf, dus dit zullen we zeker in het oog moeten houden in hoeverre dit doel kan bereikt worden op zo’n korte tijd. Maar natuurlijk blijft het winnen van nieuwe aluminium een erg milieubelastend proces.

recycleren nespresso lichtenvoorde aluminium capsules cups

In 1991 richtte Nespresso in Zwitserland haar eigen recyclagesysteem voor haar capsules op. Pas in 2009 ging de gespecialiseerde fabriek in Lichtenvoorde in gebruik voor de Benelux (en deels Frankrijk).  Er is hier toch wel nog werk aan de winkel: anno 2019 wordt slechts 1/4 van de capsules in de Benelux gerecycleerd, dus dat cijfer moet zeker omhoog. De capaciteit is er alleszins: alle capsules die verkocht worden, kunnen ook gerecycleerd worden.

Nespresso rekent dus op hun trouwe klanten om de capsules in te leveren. Dat kan vrij eenvoudig: wie online bestelt kan zijn lege capsules meegeven in een recyclagezak met de koerier. Je kan de zak ook inleveren in de Nespresso Boutiques of in verschillende UPS-punten (er zijn in totaal ongeveer 1000 ophaalpunten in België en Luxemburg). Ook bedrijven kunnen hun containers vol capsules weer laten ophalen ter recyclage.

Op lange termijn wilt het koffiebedrijf ervoor zorgen dat je de aluminium capsules in de PMD zak kan gooien – dat is nu al het geval bijvoorbeeld in Duitsland, waar meer dan 85% van aluminium wordt gerecycleerd. Momenteel kan dat niet in België, aangezien de capsules te klein zijn voor de huidige sorteermachines. Ze worden niet herkent als recycleerbaar en komen bij het restafval terecht, waardoor ze verbrand worden (meer info hier). Een samenwerking met afvalinzamelingsbedrijven én een interventie door de lokale overheden ziet Nespresso dan ook als dé oplossing voor het recyclageprobleem.

Het recyclageproces van Nespressocapsules

Een voordeel van Nespresso is dat ze zo goed als plasticvrij zijn. De aluminium capsules hebben geen extra verpakking nodig, maar komen wel in een luxe kartonnen verpakking die gerecycleerd kan worden via de papierinzameling. De capsules zelf krijgen hun kleurtje door een laklaagje dat verwijderd wordt in het recyclageproces. Andere merkcapsules worden vaak gemaakt uit plastic, waardoor ze bijna niet gerecycleerd kunnen worden.

recycleren nespresso lichtenvoorde aluminium capsules cups

De Nespresso capsules worden afgeleverd in Lichtenvoorde, waar ze op een grote stapel belanden en later in de machine worden gegoten. Die machine scheidt plastic (van de recyclagezakken), aluminium en koffie van elkaar. Het plastic wordt verbrand (de hitte hiervan wordt gerecupereerd), de koffie wordt hergebruikt in compost (en voor de winning van biogas) en van het aluminium worden weer capsules gemaakt. In andere landen, afhankelijk van het recyclagesysteem, worden er ook ramen, motoronderdelen, balpennen en fietsen van gemaakt. Momenteel wordt zo’n 13% van de geproduceerde Vertuo capsules gemaakt van gerecycleerd aluminium, niet bijster veel dus. Toen ik vroeg waarom dat zo was, werd duidelijk dat het niet zo eenvoudig is om met gerecycleerde materialen te werken in de voedingsindustrie. Door de strenge normen rond voedselveiligheid kan niet alles hergebruikt worden. Zonde!

recycleren nespresso lichtenvoorde aluminium capsules cups

Het hele recyclageproces kost natuurlijk ook heel wat energie, maar wel een stuk minder dan nieuwe aluminium ontginnen. De fabriek van Remondis in Lichtenvoorde kan de capsules voor de hele benelux aan. Er werken 3 personen in shiften. De gebruikte capsules worden geleverd met vrachtwagens, en het aluminium na recyclage wordt eveneens per vrachtwagen afgeleverd aan producenten die er dan opnieuw capsules van maken. Het hele proces van het scheiden van plastic, koffie en aluminium zou volgens Remondis meer energie opwekken dan het nodig heeft, gezien de koffie en het plastic gebruikt worden om biogassen te maken.

Waarom geen herbruikbare of composteerbare capsules?

recycleren nespresso lichtenvoorde aluminium capsules cups

Het lijkt eenvoudig: om de afvalberg te verkleinen kunnen we toch gewoon herbruikbare of composteerbare capsules gebruiken? Dat kan niet volgens Nespresso. Hun hele raison d’être is net het bieden van die luxe kwaliteitsgarantie en dat kan enkel door luchtdichte één-kop-verpakkingen. Het contact met licht, lucht en vochtigheid heeft volgens Nespresso een grote impact op de smaak van je koffie. Een grote verpakking van hun koffieblends verkopen, zal dan ook nooit gebeuren. Composteerbare verpakkingen ziet de koffiereus ook niet voor zich: dit soort verpakking zou niet dezelfde kwaliteiten bezitten als aluminium, waardoor ze geen garantie kunnen bieden op kwaliteit, versheid en smaak.

Wat kan je zelf doen?

recycleren nespresso lichtenvoorde aluminium capsules cups

Het doel van Nespresso is om de consument bewust te maken van het belang van het opnieuw inleveren van capsules. Uiteindelijk wil het bedrijf 100% van de capsules recycleren (al dan niet tot nieuwe capsules). Dat doel willen ze bereiken door de capsules in de blauwe zak (pmd) te krijgen.

Tot de capsules via de pmd-zak gerecycleerd kunnen worden, kan je de capsules eenvoudigweg zelf verzamelen en inleveren. Dat kan in de Nespresso boutiques, via de UPS-inzamelpunten of je geeft de zak weer mee met de koerier die de nieuwe lading komt leveren.

recycleren nespresso lichtenvoorde aluminium capsules cups

Phoe, na dit bezoek zie ik in dat de zaken vaak niet zo eenvoudig zijn als je denkt. Mijn idee was: waarom koffie niet gewoon in een groot pak kopen en zelf zetten met een perculator of koffiezet? Dat kan natuurlijk, maar dan zou Nespresso ook niet bestaan. Wie wel houdt van een Nespresso kopje, ziet dat aluminium inderdaad een goede grondstof is voor het verpakken van die koffie. Toch is er nood aan een grotere inzet om de capsules te recycleren tot nieuwe capsules én om kleinere aluminium verpakkingen ook via afvalophaling (pmd) mogelijk te maken. Nieuw aluminium produceren zou bijna niet nodig moeten zijn, gezien het aluminium dat er nu al is, oneindig hergebruikt kan worden. Daarnaast kan Nespresso zich nog meer inzetten om hun recyclageproces te verduurzamen en hun klanten aan te sporen om de capsules opnieuw binnen te brengen.

Dit artikel ging puur over het recyclageproces van de Nespresso capsules. Over de duurzaamheid van de koffie van Nespresso schrijf ik binnenkort een ander artikel. Heb je daar nog vragen rond, laat het gerust weten in de comments!

Artikel in samenwerking met Nespresso

Gerelateerde Artikelen

groen leven

GROEN LEVEN #3

all about sunflower oil

ALL ABOUT SUNFLOWER OIL

19 reacties op “NESPRESSO & HET RECYCLEREN VAN KOFFIECAPSULES”

 1. Wow, heel interessant. Heel fijn dat je dit zelf mocht ondervinden. Wij hebben zelf een Dolce Gusto thuis, maar ik veronderstel dat daarvoor hetzelfde geldt als voor Nespresso.

 2. Misschien is dit een alternatief. Zelf heb ik geen Nespresso.
  Ik doe het nog op de oude manier en kan hier dus niet over oordelen.
  Recyclage kan soms ook vermeden worden.

  https://www.klinder.be/producten/keuken/

  WayCups
  Nespresso & Dolce Gusto cups zijn heel vervuilend. Ze worden wel ingezameld voor recyclage of we vinden op Pinterest wel creatieve manieren om ze te upcyclen, maar het merendeel verdwijnt gewoon in de vuilbak. Met de WayCups kan je je herbruikbare cups vullen met koffiepoeder van jouw keuze en koffie maken in je Nespresso of Dolce Gusto toestel. Er zitten verschillende filters bij om de perfecte koffie te verkrijgen.

 3. Mooi van Nespresso, maar wat gebeurt er met de honderden alternatieven die intussen op de markt zijn en die in verkoopsaantallen ruim die van Nespresso overschrijden? Die worden gewoon NIET gerecycleerd, wat het hele plaatje bijzonder somber maakt…

 4. Interessant om te lezen! Bij mijn ouders thuis wordt er al sinds mijn kindertijd Nespresso gedronken. Gelukkig worden de cupjes ook netjes terug ingeleverd. Zelf heb ik ook even een Nespressomachine gehad, maar toen die kapot ging uiteindelijk overgeschakeld op een french press.

 5. Super interessant artikel en heel eye-opening voor mij omdat ik geen idee had van de levensduur van aluminium (en dat het zo makkelijk recycleerbaar is). Hopelijk gaan de verschillende overheden (misschien wel op aansturing van de EU?) hier meer op focussen en recyclageprocessen stimuleren.

 6. Ik heb het artikel niet gelezen, omdat ik het hele recyclagegedoe van nespresso maar greenwashing vind. Aluminium is helemaal geen goed verpakkingsproduct, heel vervuilend om dan na 5 seconden gebruik weggegooid te worden. En mensen gooien hun cups gewoon in de vuilnisbak, dus die belanden mooi in de verbrandingsoven.
  De uitvinder van de koffiecapsules (de originele kcups), heeft trouwens enorm spijt van zijn idee, omdat het zo vervuilend is

  1. Mag ik vragen waarom je het artikel ook niet wil lezen? De zaken die je aanhaalt, bespreek ik er ook in. Ik vind aluminium best een goed product eigenlijk, gezien het oneindig recycleerbaar is! Moesten we al het aluminium dat nu bestaat steeds recycleren, dan zou dat geweldig zijn (nieuw aluminium ontginnen vind ik ook zonde). Nu is het inderdaad zo dat ze nog vaak verbrand worden, daarom wil ik er aandacht aan besteden zodat meer mensen ze opnieuw binnenbrengen waardoor ze gerecycleerd kunnen worden.
   Zoë onlangs geplaatst..NESPRESSO & HET RECYCLEREN VAN KOFFIECAPSULESMy Profile

 7. Oooh wat een mooie kans zeg! Zelf heb ik ook een Nespresso apparaat en blog ik over verduurzamen, dus dit had mij ook een supergaaf tripje geleken! Naast Nespressocups gebruiken wij ook Douwe Egberts cups (ook aluminium volgens mij) en moet toch eens gaan onderzoeken of ze ook DE cups accepteren voor hun recycleprogramma en of er in Hengelo/Enschede een recyclepunt is…

  1. Ik ben het niet zeker! Even navragen of de cupjes zeker 100% aluminium zijn. Als er plastic in verwerkt is, kunnen ze jammer genoeg niet meer gerecycleerd worden

   1. Dag Zoë ondertussen een jaartje later (ik lees nu pas je artikel) vraag ik mij af of je al antwoord hebt op de vraag of de DE capsules ook worden gerecycleerd. Nespresso zal natuurlijk liever hebben dat we blijven Nespresso kopen maar de DE capsules zijn 3/4 goedkoper en ook lekker.
    Volgens mij zijn ze 100% aluminium
    ps: ik kwam op jouw artikel uit omdat ik opzocht of de DE capsules worden greceycleerd. MvG

     1. Dag Philip

      Indien het echt om 100% aluminium gaat, mag je ze ook in zo’n recyclagezak van Nespresso stoppen, ze zullen dan gerecycleerd worden. Helaas zit in veel merken toch ook plastic, waardoor de machines de capsules niet uitsorteren en ze dus verbrand worden.
      Misschien kan je DE eens een berichtje sturen om te vragen naar de samenstelling van hun verpakking en hun recyclageopties? Ik heb er zelf helaas geen zicht op!
      Zoë onlangs geplaatst..EASY DREMEL DIY FLOWER DISPLAYMy Profile

 8. Allemaal fijn, dat recycleren, maar ze verkopen zooooveel capsules per dag… En die zitten telkens in nieuwe aluminium… Ooit geraken die grondstoffen op. Ik heb een jaar voor nespresso gewerkt en ik vind nog steeds dat het een nutteloos ding is. De toestellen gaan ook bijna altijd stuk net na de garantieperiode (zeker de goedkope versies…). Ik ben snel nadien op de French press overgestapt en koop mijn koffie in een koffiewinkel in mijn eigen verpakking XD

  1. Ja klopt! Vandaar de inzet op het recyclageproces. Het is eigenlijk jammer dat er nog zo veel nieuw aluminium ontgonnen wordt, aangezien het zo makkelijk recycleerbaar is. Dat wil Nespresso uiteindelijk ook graag, maar het proces verloopt traag door de verschillende overheden en manieren van werken in de verschillende landen. Ze zetten zich alleszins wél sterk in daarvoor heb ik gemerkt, maar er is nog héél veel werk aan de winkel natuurlijk.

Geef een reactie

CommentLuv badge