web analytics

NATURAL COLORANTS IN SOAP: KAOLIN CLAY

Zeep heeft van nature een witte of cremige kleur. Maar soms wil je echt een spierwitte zeep maken. Dan moet je er op letten dat je niet te veel olijfolie gebruikt, deze kan je zeep namelijk geler of groener maken. Ook zijn er geurstoffen die je zeep laten verkleuren. Een voorbeeld daarvan is vanille, wat een bruine kleur geeft.
 
Wanneer je dus graag een witte zeep wilt bekomen, kan je kaolin klei gebruiken. Deze klei is van nature wit en heeft daarnaast ook nog enkele goede eigenschappen voor de huid. Kaolin is mineraal arm, waardoor het een zachte klei is. Daardoor is deze klei goed geschikt voor de gevoelige huid. Kaolin bevat zink, magnesium en kalium. Het ontdoet de huid van overtollig vet zonder deze uit te drogen, absorbeert gifstoffen, verwijdert huidschilfers en verstevigt de huid. Kaolin klei draagt ook bij aan de bloedcirculatie van de huid.
 
Je kan de klei, net zoals het paprika poeder, op 2 manieren toevoegen: je kan het eerst mengen met wat olie en dan na trace toevoegen of je kan gewoon een theelepel klei toevoegen wanneer je zeep trace bereikt heeft. Ik heb beide manier al uitgeprobeerd, en ze werken even goed.
 
 
Uiteindelijk werd de zeep deze mooie witte kleur:
 
 
Ik ben er erg tevreden mee! De klei zorgt ook voor een glad gevoel op je huid, erg aangenaam.

Gerelateerde Artikelen

20120224_7904

DIY: LAVENDER BALM

diy bath melts zelf maken

DIY BATH MELTS

3 reacties op “NATURAL COLORANTS IN SOAP: KAOLIN CLAY”

  1. hai Zoe, leuke naam, heb met interesse je stukje over kaoline gelezen maar mistte de gebruikte hoeveelheid op bv een kilo zeep, dan nieuwsgierig naar word de kaoline als overvetting gezien of berekend met de zeepcalculator, ben zeer benieuwd naar je antwoord, vriendelijke groeten, paul…………

    1. Hi Paul. Bedankt voor je berichtje. Ik maak meestal 1 kg zeep (vetten) en gebruik hier +-4 theelepels klei, maar klei is een additief en niet noodzakelijk voor het verzepingsproces, een extraatje dus. Daarom kan je makkelijk wat meer of wat minder gebruiken, het is maar net wat je zelf fijn vindt! De vaakst gebruikte richtlijn is 2 theelepels per halve kg. Hopelijk helpt dit je een beetje verder!

Geef een reactie

CommentLuv badge