web analytics

HET MILIEU: INDIVIDUEEL OF MAATSCHAPPELIJK BELANG?

Ik volg dit jaar een lerarenopleiding en gaf vorig semester les over het verschil tussen individueel-, groeps- en maatschappelijk belang. Onlangs kreeg ik dan weer een lesje over ons milieu en daar hielden we een interessante discussie. De vraag ‘wie moet dat hier nu oplossen’ kwam naar boven. Die vraag bleef in mijn achterhoofd sluimeren, want in wiens belang werken we eigenlijk aan het milieu?

groen leven

Je hoort het vaak: “Wél of géén plastic tasjes in de supermarkt, dat maakt toch geen verschil? Ze blijven toch tomaten in een plastic doosje verkopen!” Dat klopt, maar wil het daarom zeggen dat we die plastic zakjes dan ook maar moeten toelaten? Ik hoorde iemand zeggen dat we inderdaad beter ons afval naar de supermarkt zouden brengen om te recycleren, want “wij moeten dat toch niet zelf doen zeker? Het is hun schuld dus hun probleem!

Wanneer ik zo’n dingen hoor, krijg ik een beetje de kriebels. Natuurlijk is er héél wat werk aan de winkel, maar wil dat zeggen dat we zomaar de schuld kunnen afschuiven op de grote vervuilers? Is het omdat die twee pastic fruitzakjes niet zo erg zijn, dat we de optie in de supermarkt maar moeten behouden? Is het omdat wij als consument niet de grote gebaren kunnen doen, dat we de kleine mogen laten vallen?

Ik vind van niet. De wereld verander je niet door je eigen boodschappentas mee te nemen of op de fiets te springen, maar het zendt wel een boodschap. Wij pikken al die plastic verpakking niet meer, wij willen het anders, beter. Als de wereld niet vanzelf verandert, dan verander je toch gewoon de kleine, haalbare dingen?

Wat veel mensen vergeten is dat jouw individueel belang niet opweegt tegen het maatschappelijk belang van een leefbaar milieu. Fijn dat jij die verpakkingen niet zo erg vindt, dat je vlees eten erg belangrijk vindt, dat je auto je beste vriend is, hopelijk vinden je kleinkinderen dat ook. Denk je daar wel eens over na?

Gerelateerde Artikelen

628x471

ALL ABOUT SHEA BUTTER

14 reacties op “HET MILIEU: INDIVIDUEEL OF MAATSCHAPPELIJK BELANG?”

 1. You read my mind! Dit is momenteel zo’n actueel probleem in mijn leven: ik wil meer ecologisch gaan leven (ben al vegetariër en probeer me nu in de zero-waste-wereld te begeven), maar het gros van mijn omgeving denkt zoals je beschrijft: “Wat kan jij daar nu in je eentje aan veranderen, stel je niet aan met die herbruikbare groentezakjes en potjes, da’s alleen maar last voor de mensen aan de kassa!”. Het doet je soms toch twijfelen aan jezelf hoor, omdat je weet dat ze in zekere zin gelijk hebben en dat het net door hun mindset is dat ik er inderdaad niets aan kan doen. Als individu kan je enkel proberen andere mensen mee te trekken en samen te roepen tot iemand naar ons luistert die wel de macht heeft om dergelijke zaken te veranderen.
  Anne-Sophie onlangs geplaatst..Levenswijsheid met dank aan Zoem + romige vegan cheesecakejesMy Profile

 2. De acties van individuën gaan jammer genoeg weinig effect hebben op de opwarming van de aarde en andere milieuproblemen, dit kan enkel mits er wetgeving komt om de industrie regels op te leggen. Dat gezegd zijnde kweekt het wel een bewustzijn, dat noodzakelijk is om op zijn beurt een draagvlak te creëren voor een wereld waarin de industrie duurzaam is. Met dat in het achterhoofd ben ik dan ook helemaal voor zulke maatregelen als het verbieden (en als overstapmaatregel het tegen betaling aanbieden) van plastiek zakken.

 3. Hier leer ik zo vaak over tijdens mijn opleiding. Die kleine dingen zijn juist énorm belangrijk. Als het publiek toont in hun consumentengedrag dat ze om het milieu geven kunnen de politici niet anders dan betere maatregelen nemen. Waarom zouden ze er iets aan doen als het voor hun kiezers toch weinig betekend?
  Hanna onlangs geplaatst..Popin Cookin Sushi kit | videoMy Profile

 4. Volledig mee akkoord. Laatst had ik er nog een discussie over met m’n moeder. “Ze blijven op dieren testen, of jij nu proefdiervrij shopt of niet.” Ja, oké, maar het zendt wél een signaal. Ik ben ontzettend blij dat er op het vlak van milieu, duurzaamheid en dierenwelzijn een mentaliteitsverandering aan de gang is, al hebben we nog een lánge weg te gaan…
  Jessica J. onlangs geplaatst..Cadeautip • Met deze valentijnscadeaus doe je mijn vent een plezierMy Profile

 5. Alle beetjes helpen. Ik wil niet mee verantwoordelijk zijn voor de berg afval. Ik verschiet er soms nog van hoe mensen het groener leven niet snappen. Het geeft trouwens ook zoveel rust. Ik kan meer sparen voor fijne uitjes doordat ik ook amper kledij shop. En dan zijn vrienden jaloers dat ik dat allemaal kan. Tja, ik kocht geen nieuw paar schoenen voor 100 euro om ze dan amper te dragen :p de discussie hierover gaat jammer genoeg niet zo snel stoppen. Het is er erg ingebakken bij de mens…
  Jessi onlangs geplaatst..52 DIYs in 2017: JanuariMy Profile

 6. Ik probeer ook al jaren groener te leven en dat zit inderdaad in de kleine dingen die ik belangrijk vind. Toch denk ik dat de politiek een grotere rol kan spelen. Persoonlijk vind ik het vooral verschrikkelijk dat het vliegtuig vaak goedkoper is dan de trein of bus om op citytrip te gaan, maar er zijn eigenlijk heel veel voorbeelden op te noemen. Enfin, we moeten zelf ons steentje bijdragen, maar we moeten ook goed nadenken over op wie we stemmen, me dunkt.
  gerhilde maakt onlangs geplaatst..Bewust kinderloos, het blijft relevant.My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge