web analytics

MIJN MOESTUIN IN POTTEN

Niet iedereen heeft een tuin ter beschikking en zeker in de stad is het moeilijk om voldoende plaats te vinden om plantjes te kweken. Een moestuin houden is hip en kan je ook gemakkelijk op je balkon of in potten! Vandaag toon ik je hoe ik mijn AH Moestuintjes groot breng en hoe je zelf groenten kan kweken op je vensterbank.

moestuin in potten

(bron)

De AH Moestuintjes waren oorspronkelijk bedoeld voor kinderen, maar ook volwassenen werden er helemaal wild van! Zelf verzamelde ik 10 verschillende plantjes: bosaardbei, paprika, aubergine, cherrytomaatjes, rucola, dille, veldsla, spinazie, radijs en bieslook. Leuk natuurlijk! Maar hoe ga je nu verder met al die plantjes? Want ze blijven natuurlijk niet zo klein.

Kleine bloempotten (+- 10 cm)

Veel van deze plantjes kan je ook prima binnen kweken of in potten op je balkon zetten. Ook met weinig ruimte kan je dus een leuke opbrengst bekomen! De kruiden heb ik inmiddels bijna allemaal verpot in een kleine pot (zo’n 10 cm diameter en hoogte) en die staan in de vensterbank, half schaduw, half zon. Kruiden hebben niet zo veel ruimte nodig en zijn dus makkelijk zelf te zaaien en oogsten. Mijn bieslook en dille zien er een beetje zielig uit, maar ik heb ook een basilicum, koriander en peterselie groeipotje van Hema en die zien er prima uit en groeien goed!

moestuin in potten

Ook rucola (zie foto) en veldsla kunnen makkelijk in een kleine bloempot groeien. Leuk om altijd verse sla in huis te hebben! Rucola en veldsla zijn éénjarig en moeten dus elk jaar opnieuw gezaaid worden. De mijne zijn bijna groot genoeg om te eten!

Elk radijszaadje heeft zijn eigen pot nodig. Je kan dus één radijsje zaaien in een potje van 10 op 10 cm. Ik heb 3 radijzenplantjes en heb ze samen in een grote bak gezet van 40×20 cm waar ze het goed doen.

Medium bloempotten (+- 20 cm)

Spinazie en kropsla hebben iets meer ruimte nodig. Grote bloembakken van 20 cm in diameter zijn zeker groot genoeg. Elk plantje moet namelijk minimum 15-25 cm hebben om goed te groeien. Ook aarbeitjes kan je goed in een grote pot kweken.

moestuin in potten balkon zolea

(deze moeten nog even groeien! De mini-serre is van Ikea en kostte 12 euro)

Grote bloempotten (+- 30 cm)

Aubergine, paprika en tomaat zijn erg goed geschikt om binnen te kweken aangezien ze veel warmte nodig hebben. Deze planten doen het goed in een grote pot (zo’n 30 x 30 cm). Deze planten doen het buiten niet zo goed omdat het bij ons vaak te koud is voor hen. Leuk om ze te zien groeien hier binnen! Deze plantjes vinden het niet zo leuk als er water op de bladeren ligt en moet je dus enkel onderaan water geven (niet sproeien op de plant zelf).

Ik wil ook nog graag een courgetteplant, aangezien die vaak een grote opbrengst geven en makkelijk zelf te kweken zijn. Ook courgetten moeten in een grote pot (40×40) gekweekt worden. Boontjes kan je ook proberen, maar deze klimmen de hoogte in en hebben dus een soort rek of stokken nodig om tegen te klimmen.

moestuin in potten balkon

(De tomaten en sla mogen even buiten spelen in de zon! Vanavond gaan ze weer lekker naar binnen)

Het is belangrijk dat de plantjes gemiddeld 6uur zonlicht krijgen, zet ze dus niet aan je ramen aan de noordkant van je huis. Verder zorg je er ook voor dat er gaatjes onderaan de bloempotten zitten zodat het overtollige water kan afgevoerd worden.

Ik vind het heel erg leuk om die zaadjes te zien ontkiemen, de plantjes over te planten en elke dag te kijken hoe het met ze gesteld is. De tomatenplanten zie je echt groeien en het is zo leuk! Zelfs als je weinig plek hebt kan je dus eigenlijk best veel doen. Wanneer ik voor het eerst iets kan oogsten, laat ik het natuurlijk weten!

Wat denk jij, iets voor jou zo’n minimoestuin in potten?

(bron)

Gerelateerde Artikelen

49e2ae4a

INSPIRATION: CRAFTROOM

top 10 onder 10 euro

TOP 10 UNDER €10

11 reacties op “MIJN MOESTUIN IN POTTEN”

 1. Mijn tomatenplantjes gaan ook heel hard! En over het algemeen doen alle plantjes het eigenlijk goed. Binnen staat er, naast de tomaten, bosaardbei, basilicum, koriander, peterselie, munt en chilipeper. Buiten heb ik een grote bak op poten waarin de sla elke dag weer groter wordt. Geweldig om elke dag eens te gaan kijken hé?

 2. Super leuk al die groenten en kruiden in potten. Vind het er altijd zo gezellig uitzien!

  Voor courgette kan je denk ik het beste klimcourgette kiezen, die neemt een stuk minder plek in. Gewoon een klein klimrekje in de pot zetten en je bent good to go.

 3. Mijn plantjes staan net zo in hetzelfde kasje van de IKEA (wat trouwens een kreng was om in elkaar te zetten, die van jou staat een stuk rechter dan die van mij haha). Een paar plantjes heb ik misschien verdronken met de gieter, maar ik heb nog wel een beetje hoop voor de rest!
  Karlijn onlangs geplaatst..Ik hou van lezen #9My Profile

 4. Handige tips! Ik heb sinds kort een vierkante meter tuin gekocht en wat ik erin heb staan groeit ook al best goed. Alleen door de regen van de afgelopen tijd heb ik ook maar een paar plantjes binnen in bloempotten gezet ;)
  Melissa onlangs geplaatst..Video | DIY crèmeMy Profile

 5. Bij mij mislukt het altijd; ofwel zitten er insecten in ofwel verdorren ze:-) Knap dat jij er wel mee om kan!
  Zelfgekweekte groentjes zijn altijd lekkerder dan in de winkel.

Geef een reactie

CommentLuv badge