web analytics

MEI PLASTICVRIJ: DEZE TIPS LAS JE NOG NIET

Mei staat in het teken van plasticvrij en ook voor ons is dit echt een uitdaging. Uiteraard wist je al dat je een eigen zakje kan meenemen voor het shoppen en dat water uit PET-flesjes écht niet meer van deze tijd is, maar kende je deze tips al?

mei plasticvrij

Sponsjes en schuren:

Elk huishouden heeft schuursponsjes, ik denk dat ik dat wel kan stellen. Wij gebruiken ze voor de afwas, maar ook om schoon te maken (bijvoorbeeld in de badkamer). Erg duurzaam zijn ze niet, want worden snel vies en de schuurkant verdwijnt ook na regelmatig gebruik. Die groene of blauwe ‘schuurkant’ van een sponsje komt dus in het leidingwater terecht en draagt zo bij tot de microplastics die in de zee rondzwerven. Bizar! Tijd dus om over te schakelen op natuurlijke en duurzame alternatieven, zoals deze afwasborstel van natuurlijke vezels van Dille & Kamille of deze afwasborstel uit gerecycleerd plastic bij Kudzu. Ook vaatdoekjes die je na de afwas in de wasmachine gooit zijn een goed idee.

Herbruikbare wattenschijfjes:

mei plasticvrij

Wattenschijfjes zijn dan niet van plastic gemaakt, hun verpakking wel! Wanneer je overstapt op herbruikbare wattenschijfjes, bespaar je dus op twee vlakken. Zelf ben ik best tevreden over die van Lamazuna, maar ook over de wattenschijfjes van KUFU hoor ik veel goede dingen. Nog duurzamer: ga zelf aan de slag met de naaimachine en maak je eigen wattenschijfjes uit een kledingstuk dat je niet meer draagt. Kies voor 100% katoen of net voor een zachte fleece.

Zero waste verzorgingsproducten:

Je hoeft geen geitenwollensok te zijn om bepaalde verzorgingsproducten te vervangen door natuurlijke en verpakkingsvrije alternatieven. Een zeepblok, shampoobar en vaste deodorant zijn tegenwoordig gemakkelijk te vinden. Spring deze maand eens binnen bij OHNE of een andere verpakkingsvrije winkel in je buurt of ga gewoon aan de slag met een aantal van mijn DIY’s!

Kauwgom:

mei plasticvrij

Kauwgom is niet erg duurzaam en komt gemakkelijk in de natuur terecht. Belangrijk is dus om je kauwgom niet gewoon buiten uit te spuwen, maar altijd in de vuilbak te gooien! Daarnaast kan je ook gemakkelijk overstappen op plasticvrije alternatieven. Ken je zoethout nog? Maar natuurlijk kan je ook kiezen voor muntjes (onverpakt te vinden bij verschillende winkels, zelfs bij Kruidvat!)  en zelfs afbreekbare kauwgom bestaat. Genoeg alternatieven dus!

Daarnaast ken je wellicht al de volgende tips: neem je eigen zakje mee naar de winkel, ga eens langs in een verpakkingsvrije winkel, drink kraantjeswater en verpak je eten in herbruikbare doosjes. Welke extra inspanningen doe jij deze maand?

Gerelateerde Artikelen

duurzame kerst groene tips

GROEN LEVEN #2 KERSTEDITIE

5 reacties op “MEI PLASTICVRIJ: DEZE TIPS LAS JE NOG NIET”

  1. Topartikel en leuke ideetjes! Wij gebruiken bijvoorbeeld ook plastic ‘afvalzakjes’ voor de kleine pedaalemmers. Als je erop let, merk je dat er best veel zakjes in passen (bv van cornflakes, sandwiches, maar ook online bestellingen,…) Verder zijn er natuurlijk de herbruikbare fruit-en groentenzakjes én nemen we ook steeds vaker eigen bakjes mee als we bv sushi afhalen (de eerste keer kijken ze wat raar op, maar nu kennen ze ons als ‘die met hun eigen bakjes’ ;) je moet er alleen aan denken… :)

  2. Goede tips. Maar ik zou geen fleece gebruiken voor wasbare wattenschijfjes. Met het wassen daarvan komt net zo goed microplastic vrij.
    Verder niet gedacht aan de plastic in kauwgum: goede! Ik eet het nooit, maar ik houd het in gedachten.

Geef een reactie

CommentLuv badge