Lanoline, ook wel wolvet of wolwas genoemd, vindt je in meer producten dan je denkt. Het is een soort olie uit de wol van schaapjes en dus niet vegan. Het klinkt als iets heel geks, nietwaar? Vandaag een woordje uitleg over lanoline, wat het doet en waar het goed voor is.
(bron)
Wolvet of lanoline is een complex geheel van esters, alcoholen en vetzuren. Het is een soort talg dat uit de talgklieren van schapen komt en het heeft een zachtgele kleur. Het houdt regen en wind tegen en zorgt er voor dat de schapen beter beschermd zijn tegen de invloeden van buitenaf. Ongezuiverde lanoline maakt voor zo’n 5 tot 25% van het totale gewicht uit van een net geschoren vacht. De wol van de schaapjes wordt dus afgeschoren en gewassen. Door de warmte van het water smelt het vet en door middel van centrifuge wordt het vet van het water gescheiden. Daarna wordt het nog gereinigd en geraffineerd.
(bron)
Lanoline is dus vrij gelijkaardig aan het talg dat door onze huid wordt aangemaakt. Het verzacht, beschermt en voedt de huid, daarom wordt het zo vaak gebruikt in handcrèmes, balsems en lotions. Zelfs puur wordt het in de winkel verkocht. Een voorbeeld van een crème die lanoline bevat is de bekende crème-in-de-blauwe-pot van Nivea.
Zoals je kan lezen is er an sich niks mis met wolvet: het is een natuurlijk product dat je huid beschermt en verzacht. Toch gaan er een aantal stemmen op voor het afzweren van lanoline. Dat komt door de vaak gruwelijke manier waarop de vacht van de schaapjes wordt afgeschoren en de manier waarop de schapen moeten leven. Als je daar graag meer informatie over leest, verwijs ik je graag door naar de volgende link. Zelf weet ik hier veel te weinig over, maar ik vind het belangrijk om te weten op welke manier ingrediënten voor cosmetica verworven worden.
Wat vind jij van dit ingrediënt en de manier waarop de schapen gehouden worden?
Lanoline kwam mij bekend voor, tot ik even nadacht: ik heb het zelf in pure vorm gebruikt bij mijn twee zoontjes toen ik borstvoeding gaf. Om mijn borsten te beschermen en te verzorgen toen ik een zware tepelkloof had, smeerde ik lanoline. De vroedvrouwen zeiden me dat het geen kwaad kon dat de baby er wat van binnen kreeg, dus ik vind het een goed product (zelfs mijn lippen bleven er extra zacht door!). Alleen hoop ik dat die arme schapen wel goed behandeld worden tijdens het scheren. Op die manier hoeft het ook niet voor mij… Eigenlijk zou iedereen daar wat beter bij moeten stilstaan, hoe bepaalde beauty producten verkregen worden.
Super artikel!! Leuke blog ook!
Liefs, Inge x
Inge onlangs geplaatst..Hello Bruges: Nomad
Wat een goed artikel! Echt super dat je kritisch kijkt naar de dingen in beauty-producten!
Jente-Nudelipsticks onlangs geplaatst..Review: Shea butter Action vs. The Body Shop
Lanoline is ieder geval geen chemische zooi, dat is al heel fijn, nu nog wat liefde voor de schaapjes
Wat een naar verhaal van die Australische schapen! Ik ben eigenlijk wel benieuwd in hoeverre het waar is. Ik kom bijna jaarlijks in Engeland, daar hebben ze ook veel schapen, maar daar worden ze normaal geschoren. Ik heb dat gezien en af en toe kregen de schapen daar ook wondjes van, maar dat is vergelijkbaar met scheerwondjes wanneer een man zijn baard scheert en een beetje onvoorzichtig is.
Charlotte onlangs geplaatst..[TIPS] Sunday Awesomeday – week 16 / 2014
Het klinkt alsof het een fijn en goed ingrediënt is voor producten. Het schaap gaat er niet dood aan, de wol sowieso van het schaap af en moet gewassen worden, dus waarom het vet niet hergebruiken, prima! Maar dan moeten ze inderdaad de schaapjes wel goed behandelen zonder pijn!
Myrthe onlangs geplaatst..The Colours Of Nature.
Ik ben helemaal voor natuurlijke ingrediënten, mits dat dieren er niet voor hebben moeten lijden. Ik vind het jammer om te lezen dat dit bij wolvet niet geval is…
Laura onlangs geplaatst..Instamonthly: april
Gruwelijke manier waarop schapen geschoren worden? Ik denk dat je wat in de war bent met complete schapenvachten met huid voor Uggs of zo. Schapen moeten geschoren worden omdat hun vacht nou eenmaal doorgroeit en niet uitvalt, ze niet scheren zou pas dierenmishandeling zijn want hun vacht gaat dan te zwaar worden en er begint van alles in te leven wat het schaap letterlijk opvreet. Niets mis met gewoon een schaap scheren om de vacht eraf te halen, een schapenscheerder legt het schaap gewoon op zijn kont en begint met het scheren van de vacht, daarna is het beestje weer vrij om te gaan.
Heb je de link gezien die ik postte? Zoals jij zegt, zo zou het moeten zijn, maar de schapen die vaak gehouden worden voor hun wol zijn Merino schapen. Die hebben veel huidplooien (en dus meer wol) waarin vaak larven beginnen te wonen. Om dat tegen te gaan, snijdt men vaak stukken vel rond het achterwerk van het schaap weg, zonder verdoving en met weinig verzorging achteraf. Ik heb ook helemaal niks tegen wol of tegen het scheren van schapen, maar niet op zo’n manier natuurlijk.
Wat goed dat je hier aandacht aan besteed, want I for one wist dit allemaal niet… Ik ga er eens wat meer over opzoeken nog.
Kiss & Make-up onlangs geplaatst..Review | Veet Cold Wax Strips with Easy Grip & Veet Hair Removal Cream for Bikini and Underarms
Interessant om te lezen! Ik heb niets tegen dit product als ze maar op een rechtvaardige manier met de dieren omgaan.
Jana onlangs geplaatst..Fashion: Zomerjurkjes
die onderste foto ziet er maar wat vies uit :p
beauties onlangs geplaatst..NEW Sunlight Sensation
Ik heb er zelf nooit zo probleem mee als dit erin zit. Het werkt voor mijn droge huid juist heel erg fijn :) Interessant artikel!
Beautydagboek onlangs geplaatst..Primark Beauty | Blusher brush, Eyelash curler & Lip balm
Ik kende het eigenlijk nog niet. Moesten ze iets beter met de schaapjes omgaan zou het een prachtproduct zijn!
Ines onlangs geplaatst..Last week
Ik weet niet wat ik er van moet denken, wij kunnen bij alles denk ik wel gaan nadenken, dit wist ik totaal niet