web analytics

JE HEBT KOKOSOLIE EN KOKOSOLIE

Tegenwoordig lees je op verschillende blogs vanalles over kokosolie. Het zou goed zijn voor je haar, huid, lichaam en zelfs tanden! Toch staan veel bloggers (en andere personen) er niet bij stil wat voor kokosolie ze gebruiken. Tuurlijk is die van de Action zo goedkoop, ik zal je vertellen waarom!coconut oil hair mask

(bron foto)

Kokosolie is een ware multitasker en ik heb altijd een pot staan. Ik verwijder er mijn oogmake-up mee, gebruik het als haarmasker en haarsserum en het komt terug in heel wat van mijn DIY’s. Hier lees je meer informatie over de goede eigenschappen van kokosolie.

Maar daar gaat dit artikel niet over. Tegenwoordig vind je in verschillende winkels potten of bakjes kokosolie, maar de prijzen verschillen sterk. Bij Action/toko heb je een grote glazen pot voor 3 euro, een gelijkaardige pot koop je bij Essenza/De Tuinen/Holland & Barret voor 15 euro! Die prijsverschillen hebben natuurlijk een oorzaak. Net zoals andere natuurlijke olieën, bevat kokosolie een hoop enzymen en andere fijne stofjes die zorgen voor de goede werking. Wanneer de olie verhit wordt, breken die stofjes af  waardoor de olie minder werkzaam wordt.

Koudgeperste kokosolie bestaat uit vermalen kokosnoten die gedroogd worden op een lage temperatuur in kasten. Door die kokosrasp koud te persen krijg je extra vierge kokosolie met al zijn fijne eigenschappen. Goedkopere kokosolie wordt daarentegen vaak gemaakt van copra. De kokosnoten worden gedroogd tot copra (dat is eigenlijk een beetje hetzelfde als: beschimmelde kokosnoten die lang buiten hebben gelegen) die een proces in een raffinaderij ondergaan: persen, raffinage, bleken en ontgeuren. Tijdens het raffinageproces gaan een groot deel goede stoffen verloren!

(bron afbeelding)

Goed, nu moet je die kokosolie nog gaan herkennen in de winkel ook. Staat er op het label ‘Extra Vierge’ of ‘Koudgeperst’, dan zit je goed. Staat er enkel ‘100% kokosolie’, probeer dan eens de verpakking open te maken en te ruiken. Geen geur? Is het product spierwit? Dan zit je met de goedkope copravariant. Geen geur, maar wel een meer afwisselende structuur (wit, doorzichtig mengelmoesje)? Dan kan het dat je een ontgeurde versie hebt, die kan nog steeds erg fijn zijn (maar die met geur heeft toch mijn voorkeur!). Hoe minder bewerkt, hoe meer goede eigenschappen.

Gebruik je kokosolie vooral bij het bakken/frituren, geen paniek. Je kan gerust de goedkope versie gebruiken aangezien je de olie toch verhit. Wil je wel graag de goede eigenschappen van kokosolie ervaren voor je huid, haar en lichaam? Kies dan voor extra vierge kokosolie! Die is iets duurder, maar zal ook een stuk meer effect hebben. Ik koop zelf altijd de kokosolie van Amanprana, maar je vindt gelijkaardige olie bij de bio- en natuurwinkel.

Wist jij dat niet alle kokosolie gelijkwaardig is?

Gerelateerde Artikelen

argan-stone-cnv00012

ALL ABOUT ARGAN OIL

PARABEN IN COSMETICS

20 reacties op “JE HEBT KOKOSOLIE EN KOKOSOLIE”

 1. Voor bakken etc gebruik ik altijd bio kokosolie. Sinds kort maak ik ook zelf mijn deo met kokosolie, maar dan de goedkopere variant. Werkt prima en scheelt een hoop geld. Ook beter dan normale deo trouwens.

 2. HEY, ik wou je even laten weten dat ik deze pagina heb vermeld in mijn meest recent blogbericht over oil-pulling.
  ik wist nog dat dit artikel behulpzaam was voor het verstaan van olie-kwaliteiten. dus ja, hier eventjes een vermelding. KUS!
  Stéphanie B. onlangs geplaatst..dit is oil pullingMy Profile

   1. Mijn man en ik gebruiken sinds vijf jaar biologisch niet ontgeurd kokosvet om met de Seb Actifryer frietjes te bakken (1 eetlepel olie per kg fritesaardappelen). Resultaat: héérlijke krokante frietjes die absoluut niet naar kokos ruiken of smaken…

 3. Pingback: Reads | ♥
 4. Dank je voor deze verheldering! Ik proefde al eens een verschil in verschillende kokosoliën, maar had geen besef dat sommige producenten het product helemaal omzeep werkten tot een resultaat met weinig elementaire geneeskracht. Spijtig toch. Bij heden zal ik met plezier een centje meer betalen voor een volwaardig product!
  Stéphanie B. onlangs geplaatst..pharmaceutical packagingMy Profile

 5. Ik ben nog niet zo thuis in het kokosolie gebruik, maar heb er inderdaad wel al behoorlijk vaak wat van gelezen…logischerwijs kun je natuurlijk wel bedenken dat er behoorlijk verschil zit in de kwaliteit als het prijsverschil zo groot is…leuk artikel, heb het met veel interesse gelezen…
  Petra onlangs geplaatst..Action interieursjablonenMy Profile

 6. De beste kokosolie zit in glazen potten. Sommige soorten plastiek “lekken” deeltjes in de olie, en da’s niet de bedoeling natuurlijk. Plastiek verpakking is goedkoper en zal dus eerder gebruikt worden bij minderwaardige olie. Check maar eens de vierge kokos van royal green, amanprana of ölmühle solling. Allemaal glazen potten. Dan heb je nog een verschil of het biologisch is of niet en of het fairtrade is of niet. Ook belangrijk.

 7. Jaaa, goed dat je hier aandacht aan besteedt! Helemaal mee eens dat je niet lukraak een kokosolie moet kopen omdat hij zo goedkoop is. Wist je btw dat extra vierge niet echt iets betekent in kokosolieland? Daar zitten geen voorwaarden aan vast zoals dat wel bij olijfolie is. Extra vierge betekent meestal gewoon vierge. Marketing :p

Geef een reactie

CommentLuv badge