web analytics

HOW TO READ COSMETIC LABELS?

Het lezen van de ingrediëntenlijst op een cosmeticaproduct is voor mij als het ware uitgegroeid tot een hobby. Ik vind het echt leuk om ingrediënten te herkennen en te weten welke INCI-naam staat voor welk ingrediënt. Maar die INCI-namen herkennen is nog niet zo gemakkelijk.

/

ingrediënten cosmetica

In dit artikel vind je enkele tips & trics om ingrediëntenlijsten te ontcijferen.

/

INCI?

/

Op cosmetica is het verplicht de ingrediënten te lijsten volgens de INCI-naam. INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, een op voorhand vastgestelde naam die in elk land hetzelfde is. Zo blijft het voor alle mensen ‘gemakkelijk’ te lezen.

 / 

Alle ingrediënten die met meer dan 1% voorkomen, moeten in afnemende volgorde van gewicht aangeduid worden. Vanaf 1% en minder, kunnen de ingrediënten in een willekeurige volgorde voorkomen. Het ingrediënt dat dus het meest voorkomt in een product staat zo helemaal bovenaan de ingrediëntenlijst. Hoe lager op de lijst, hoe kleiner de concentratie van dat ingrediënt.

 /

Alle ingrediënten moeten apart worden opgelijst. Enkel voor geurstoffen volstaat de term ‘parfum/fragrance’. Wanneer een bepaalde geurstof een allergische reactie kan opwekken, moet deze wel apart vermeld worden. Kleurstoffen worden dan weer weergegeven door C.I. en een nummer. (C.I.= color index)

 /

De meeste ingrediëntenlijsten beginnen met ‘Aqua’. Water dus. Wanneer we spreken over een lotion of crème is dat al snel 80% van het gehele product! Water is de bron van alle leven, wanneer er water in een product zit, zullen er ook zeker bewaarmiddelen in moeten. Anders kan je je crème binnen de twee weken weg gooien.

/

ingrediëntenlijst cosmetica

Hoe herken je ingrediënten?

 /

Sommige dingen zal je echt pas leren nadat je het meerdere keren hebt opgezocht. Andere ingrediënten zijn dan weer makkelijk te herkennen. Zo weet je dat het om een silicone gaat, wanneer het ingrediënt eindige op -cone of -xane. Wanneer het om een alcohol gaat, zal dat er ook letterlijk staan. Sulfate staat dan weer voor een reiniger (sulfaat).

 /

Hopelijk helpt dit een klein beetje om de ingrediëntenlijst te begrijpen. Wanneer je een ingrediënt wil opzoeken aan de hand van zijn INCI-naam is dit een goede website. Ook Google’n kan duidelijkheid scheppen, maar let op voor websites die onderhouden worden door commerciële (cosmetica) bedrijven.

/

10 reacties op “HOW TO READ COSMETIC LABELS?”

Geef een reactie

CommentLuv badge