web analytics

HOW DOES OUR SKIN WORK?

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, en het enige wat ons scheidt van de buitenwereld. Maar hoe kan je je huid goed verzorgen als je niet weet hoe ze werkt? Het wordt een beetje een technisch verhaal.
Hier onder zien jullie een grafische voorstelling van de huid:
 
1: hoornlaag, 2: epidermis, 1+2: opperhuid
3. lederhuid, 4: subcutis = onderhuid
De huid is ongeveer 2 millimeter dik en bestaat uit 3 lagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuid. De onderhuid is opgebouwd uit onderhuids bindweefsel met vetcellen. In de lederhuid liggen de talgklieren, zweetkliertjes, haarzakjes en bloedvaten. De enige plek waar cosmetica kan doordringen is de opperhuid.
Deze is opgebouwd uit de hoornlaag en de basaalcellenlaag. 
De hoornlaag is een huidfilm opgebouwd uit dode cellen, met een natuurlijke vochtigheidsfactor die de  opperhuid beschermd en uitdroging tegen gaat. Elke aantasting van deze huidfilm (zoals zeep, cosmetica, enzovoort)  maakt de barrière brozer. In de basaalcellenlaag vindt de huidvernieuwing plaats (het vernieuwen van de huid is een voortdurend proces en duurt een maand) en bevinden zich de melanocyten (UV bescherming). 
 
Via een crème bijvoorbeeld, kan je dus enkel de opperhuid verzorgen. De beste verzorging komt van binnen uit. Met (vette) vis, eiwitten, kip- en kalkoenfilet, olijfolie, fruit en groenten krijg je de beste stoffen binnen om de conditie van de huid te verbeteren en veroudering van de huid te vertragen. Daarbij zorgt regelmatig water drinken dat je huid niet uitdroogt en soepel blijft.
 
Een droge huid ontstaat wanneer de huid niet genoeg lipiden kan aanmaken. Lipiden zorgen er voor dat de hoornlaag vocht kan vasthouden. Je kan best vette vis eten en er voor zorgen dat je zeker genoeg water binnenkrijgt. Ook een scrub en een goede crème kunnen de huid helpen herstellen. Gebruik geen te heet water of zeep, ook daar droogt je huid van uit!
 
Acnè ontstaat door verstopte talgkliertjes, waardoor het kliertje infecteert. Zorg er voor dat je je huid altijd goed reinigt en gebruik af en toe een scrub zodat alle dode huidcellen verwijderd worden. Verder is het niet de bedoeling je huid uit balans te brengen (door alcohol (uitdrogend) of zeep (pH veranderen)). Gebruik dus geen uitdrogende producten.


Verder kan je huid het best alleen af. Door producten te gebruiken die de huid niet te veel uit evenwicht brengen, zorg je er het best voor.

Gerelateerde Artikelen

GEEF OM HAAR 2012

how to beat dry skin

HOW TO BEAT DRY SKIN

2 reacties op “HOW DOES OUR SKIN WORK?”

Geef een reactie

CommentLuv badge