web analytics

GROEN LEVEN #2 KERSTEDITIE

We zijn bijna december en dat doet je vast al wat in de kerstsfeer komen. Ik vind kerst zo’n gezellige en leuke periode! Helaas is het hele kerstmis-vieren niet erg duurzaam. Vandaag geef ik je enkele eenvoudige groene tips over hoe je je voetafdruk tijdens de kerstperiode toch wat kunt verkleinen.

duurzame kerst groene tips

Zet eens geen echte boom:

duurzame kerst groene tips

Deze tip is vrij voor de hand liggend: zet eens geen afgekapte dennenboom in huis. Je kan een boom met wortels kopen en deze in januari opnieuw in de tuin planten, maar je kan ook lekker creatief aan de slag gaan en een boom maken uit (duurzaam geproduceerd) hout, washi tape, lichtjes of nog andere materialen! Op Pinterest vind je enorm veel inspiratie. In de kringwinkel vind je rond deze periode trouwens erg veel plastic kerstbomen. Een tweedehands nepboom is een stuk duurzamer dan een nieuwe!

Cadeautjes in recycleerbare verpakkingen:

Ik ben zo iemand die na het cadeautjes uitpakken alle verpakking opvouwt en meeneemt om te hergebruiken. Zonde toch om dat mooie papier meteen weg te gooien? Je kan je cadeautjes ook in krantenpapier inpakken (dat deed ik vorig jaar) of gebruik maken van andere leuke verpakkingen, zoals oude schoendozen, canvas tasjes, bokalen of een sjaaltje.

duurzame kerst groene tips

Geen kalkoen op het menu:

Wie denkt aan het kerstmenu, begint misschien al te watertanden bij het idee van gebraden kalkoen. Het kan ook anders! Verras je familie met een vegetarisch menu en zorg er voor dat ze al dat vlees niet eens missen. Op de site van EVA vind je enorm veel heerlijke recepten. Kan je dat vlees toch echt-echt-echt niet laten, ga dan op zoek naar biologisch vlees.

Milieuvriendelijke kerstverlichting:

Dat kerst en lampjes twee dikke vrienden zijn, vind jij vast ook. Wanneer je nieuwe verlichting aankoopt, kan je beter kiezen voor LED. LED-verlichting bestaat tegenwoordig ook in warm licht, waardoor het niet minder gezellig is, maar wel minder verbruikt! Wat kaarsen betreft, kies je best voor een natuurlijke was, zoals soja-, raapzaad- of bijenwas.

duurzame kerst groene tips

Consuminder:

Je hoeft niet altijd een store-bought cadeautje te geven. Zet je creatieve kerstmuts op en ga zelf aan de slag! Onder het kopje DIY vind je enorm veel inspiratie, maar ook Pinterest is een onuitputtelijke bron van leuke, zelfgemaakte kerstcadeaus. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar zo veel persoonlijker om te krijgen.

Hou jij ook rekening met je voetafdruk tijdens de kerstperiode?

Gerelateerde Artikelen

duurzame baby geboorte zwanger

EEN DUURZAME BABY

reusable cotton pads herbruikbare wattenschijfjes

WASBARE WATTENSCHIJFJES

groen leven

GROEN LEVEN #1

9 reacties op “GROEN LEVEN #2 KERSTEDITIE”

  1. Ik probeer mijn ecologisch voetafdruk zo min mogelijk te maken deze maand. Het scheelt al dat ik niet christelijk ben dus cadeaus en een boom zijn mij al onbekend. En ik probeer veganistisch te eten ipv vegetarisch, dat scheelt ook al.

  2. Inpakpapier recycleren is een beetje onze way of life bij mij thuis. We hebben een doos waar al het gebruikte inpakpapier ingaat, en altijd als ik cadeautjes ga inpakken kijk ik gewoon daarin en dan vind ik altijd nog wel iets bruikbaars :)
    Hanne onlangs geplaatst..Things I painted latelyMy Profile

  3. Haha, ik ben ook die persoon die verpakkingspapier meeneemt en hergebruikt! Allez, en in de rest van je tips kan ik me natuurlijk ook helemaal vinden :) Ik zou dit artikel kunnen geschreven hebben! :D Bij de cadeautjes zou ik dan enkel toevoegen: doe eens een ervaring cadeau. Quasi iedereen die ik ken heeft meer dan genoeg spullen, dus ik geef ze maar al te graag wat tijd cadeau, om samen te eten, naar de film te gaan, iets leuks te doen …
    Kelly onlangs geplaatst..Allemaal rokjes: wikkelrok voor de schoonmamaMy Profile

  4. Hai Zoë, Weer leuke ideeën en mooi meegenomen mileubewust maar dat ben jij natuurlijk altijd al met je diy producten en tips over natuurlijke merken.
    Ik doe mee aan een project in mijn stad-100-100-100.nl en heb je site doorgegeven omdat je zoveel tips hebt en veel diy’s, Dat past helemaal in het thema zeker met de komende feestmaanden.thx en ga zo door.grt ann

Geef een reactie

CommentLuv badge