web analytics

ELEKTRICITEIT IN GUATEMALA

Een vriendin van mij doet stage in Guatemala. Af en toe post ze een update van de toestand daar op Facebook, maar die toestand is niet zo rooskleurig. Ik was verbaasd over de verhalen die ze vertelde en het feit dat deze praktijken helemaal niet in de media komen. Vandaag laat ik haar aan het woord om zo deze problematiek toch een klein beetje meer aandacht te schenken.

guatemala electricity

(Foto: boekcover Guatemala: A Journey Through the Land of the Maya)

Nu mijn vierde maand Guatemala is gestart wordt het mij steeds duidelijker waarom dit een land in ontwikkeling is.
Als eerste zijn er de zaken waar je onmiddellijk aan denkt bij ontwikkelingsland: grote armoede, plaatsen waar een levensmanier te vergelijken is met de verhalen van onze grootouders… Hiernaast wordt het land geregeerd door corruptie, kent het een ongelofelijk gewelddadig verleden én heden zowel door mens als natuur. Maar waar ik het hier over zal hebben is het grote elektriciteitsprobleem van dit land. Ik was er mij nooit zo van bewust wat deze basisbehoefte kan veroorzaken.

Voor het jaar 2000 was de Guatemalteekse overheid eigenaar van de energiemaatschappij. Maar rond het jaar 2000 besloot de president die toen aan de macht was dat hij deze wou verkopen aan buitenlandse bedrijven. Hij ging hierbij overigens met 10miljoen Quetzales (€1 miljoen) lopen. Het gevolg van de privatisering in buitenlandse handen is dat deze de elektriciteit – die wel uit Guatemala zelf komt – veel te duur gaat verkopen aan de Guatemalteekse bevolking.

De prijzen voor elektriciteit zijn zo hoog dat dit onbetaalbaar is voor de bevolking en zeker deze in de rurale gebieden.  Maar elektriciteit is toch wel redelijk noodzakelijk dus bevolking gaat elektriciteit aftappen. De maatschappijen sluiten dan op hun beurt de toestroom af. Als reactie hierop kwam vorige maand de kidnapping van één van de mensen van het energiebedrijf. Na een doodsbedreiging konden we onze lichtschakelaar uiteindelijk terug gebruiken.

Maar dit laatste geldt niet voor het hele district. Aan Mesia zit men nog steeds zonder elektriciteit. Hierdoor hebben de mensen daar de weg afgesloten en is het nu dus niet mogelijk om langs deze hoofdweg te reizen.

Hiernaast zijn er ook privébedrijven die hydro-electrica punten bouwen. Bij deze punten wordt elektriciteit opgewekt door water. Dit lijkt op het eerste zicht een goede elektriciteit-opwek-optie voor een land als Guatemala dat rijkelijk gevuld is met watervallen, maar ook deze privébedrijven gaan niet op sociale wijze te werk. Ze kopen of stelen stukken grond waar indígenas (indianen) wonen. Deze kunnen kiezen: verhuizen of letterlijk verdrinken. Hiernaast beloven ze in deze gemeenschappen dat wie voor hen werkt tijdens de opbouw van deze punten zeker kan zijn van 25 jaar gratis elektriciteit. Met het voorgaande in gedachten, een mooie belofte dus.

Helaas is het enige wat ze krijgen een uiteengevallen gemeenschap. Er wordt geen vooronderzoek gedaan om te kijken hoe de mensen zo min mogelijk zullen geschaad worden. De bouw van dergelijke punten doet dus meer kwaad dan goed.De bedrijven kunnen slechts een deel van de gemeenschap aan het werk stellen.Dit heeft tot gevolg dat wie er niet werkt zich al eens durft te vormen tot rebellengroepen. In een gemeenschap niet zo ver van waar ik nu ben, hebben deze rebellen actie ondernomen en zijn op 5 mei ten aanval gegaan tegen de mensen van het bedrijf. Belgische verplegers die ginder werken schatten het gevaar zodanig in dat ze beter een nacht buiten de gemeenschap konden doorbrengen. Overigens was er voor hen het bijkomende gevaar dat de rebellen hen door hun huidskleur zouden kunnen aanzien als mensen van het privébedrijf of gringos. Dit laatste is hoe men de West-Amerikanen hier noemt. Een woord met negatieve bijklank gekleurd door het verleden. Maar dat is een ander verhaal.

Ik vind het vreselijk te ondervinden hoe in zo’n prachtig land zo’n vreselijke dingen gaande zijn. De indígenas is de bevolkingsgroep die volgens mij de grootste dupe is. Ook dit vind ik schrijnend om te zien. De Maya-cultuur is één van de oudste, bezit zo’n prachtige gedachten en filosofieën. Maar de cultuur van geld en macht is deze steeds meer letterlijk aan het wegruimen.

Een letterlijke strijd om een basisbehoefte als elektriciteit, er zouden al 2 doden gevallen zijn, iets wat het nieuws in België waarschijnlijk niet bereikt.Nochtans genoeg stof tot nadenken.

De wet van ‘In Lak’ech Ala K’in’:

Ik ben jij en jij bent mij (een traditionele Maya interpretatie)

Ik ben een andere jij (een moderne interpretatie)

 

Gerelateerde Artikelen

ECOLOGICAL LIVING

Tap Water

WHY WOULD YOU BUY WATER?

how to beat dry skin

HOW TO BEAT DRY SKIN

6 reacties op “ELEKTRICITEIT IN GUATEMALA”

Geef een reactie

CommentLuv badge