web analytics

EEN DUURZAME BABY

Je ecologische voetafdruk verkleinen en een baby krijgen, die twee rijmen niet. Een kind krijgen vergroot je voetafdruk aanzienlijk! Ik schreef nog niet eerder over baby’s en ik deelde het nog niet op mijn blog (maar wel op Instagram), maar ik ben momenteel 31 weken zwanger! Begin september krijgen wij ons eerste kindje, een meisje, dus ging ik op zoek naar manieren om zowel de zwangerschap als de geboorte zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Bij deze enkele tips!

duurzame baby geboorte zwanger

Tweedehands zwangerschapskledij

De eerste tip is erg voor de hand liggend, maar tweedehands zwangerschapskledij is een echte aanrader. Je draagt deze kleding niet lang, dus is ze vaak nog in goede staat na je zwangerschap. Zelf kon ik van een vriendin enkele zwangerschapsbroeken en topjes overnemen en ik keek ook even op Vinted voor nog wat aanvullingen. Echt veel heb je niet nodig en in sommige kledingstukken die ik al had, pas ik nog, maar zo’n zwangerschapsbroek is toch een echte aanrader!

duurzame baby geboorte zwanger

Geboortelijst

In België is het de gewoonte dat je een geboortelijstje aanlegt voor je kindje. Op deze lijst staan een hele hoop spullen die de baby nodig heeft, zoals een bedje, wipper, eetstoel, babyfoon en vaak ook kleertjes. Zelf besloten we om voor een tweedehands geboortelijst te gaan bij Mic Mac Miniscule. Een Mic Mac Madam helpt je dan om je geboortelijst samen te stellen en gaat voor jou op zoek naar tweedehands spulletjes. Alles wordt gecontroleerd op kwaliteit en wordt eventueel hersteld. Zo’n geboortelijst is tot de helft goedkoper dan een gloednieuwe lijst bij een babywinkel en je bespaart er ook heel wat grondstoffen mee! Begin augustus mogen we onze spulletjes al gaan ophalen, handig!

Doopsuiker

Wanneer je op babybezoek gaat, krijg je vaak doopsuiker mee naar huis. De traditionele suikerbonen zullen hier ook aanwezig zijn, maar je kan ook op zoek gaan naar duurzame cadeau-ideetjes. Denk maar aan zelfgemaakte zeep, stoffen zakdoeken, zelfgebakken koekjes of waarom niet zelf vlierbloesemsiroop maken? Die persoonlijke geschenkjes zijn nog veel leuker! Over onze doopsuiker deel ik nog wel iets op Instagram na de geboorte van ons kindje.

Te veel spullen

Wanneer je net zwanger bent, wordt je overspoelt door informatie. Je hebt zogezegd honderduizend spullen nodig en alles moet natuurlijk nieuw en duur zijn. Laat je niet van de wijs brengen en vraag aan je omgeving om hulp. Ervaringsdeskundigen genoeg! Qua kledij heb je in die ienimini maatjes helemaal niet zo veel nodig, ze groeien er zo snel uit en als je toch iets te weinig zou hebben, kan je het natuurlijk nog bijkopen. Ga goed na wat je wel en niet denkt te gebruiken en koop op voorhand niet te veel spullen aan.

Wasbaar luieren

Een van de grootste afvalbergen is die van luiers. Een pasgeborene gebruikt er wel 10 per dag, dus je kan je voorstellen dat je vuilbak al snel vol zit met niet recycleerbare wegwerpluiers. Zelf hebben we besloten het wasbaar luieren een kans te geven, maar we gaan niet meteen van bij de geboorte van start. We gunnen onszelf een maandje om te wennen aan de baby en de nieuwe routines die we moeten ontwikkelen. Tijdens die maand gaan we dus voor wegwerp. Daarna schakelen we om naar wasbare luiers. Via Mic Mac Miniscule hebben we wasbare luiers op onze geboortelijst staan en ik ben erg benieuwd hoe dat zal bevallen! Tips zijn altijd welkom.

duurzame baby geboorte zwanger

Zelf maken

Als DIY’er kon ik het niet laten om een aantal dingen zelf te maken. Pinterest staat vol van de leuke projectjes! Zo haakte ik een voetenzak, punchte ik een kussen, maakte ik een mobiel met origami kraanvogeltjes en een lamp, ligt er al een babynestje klaar uit restjes stof, staat er nog een babygym op de planning en ben ik momenteel bezig aan een speelmat in de vorm van een blaadje. Zelfgemaakte spullen zijn zo leuk! Ik voel me echt trots op bepaalde spulletjes en tijdens de zwangerschap voelt het als een liefdevolle voorbereiding op die mini, heel anders dan iets aankopen.

Dit zijn de tips waar ik zelf mee aan de slag ben gegaan tijdens deze zwangerschap. Helemaal duurzaam is het krijgen van een baby natuurlijk nooit, maar op deze manier proberen we toch een steentje bij te dragen. Heb jij nog goede tips?

Gerelateerde Artikelen

review ecover ocean plastic afwasmiddel

REVIEW ECOVER OCEAN PLASTIC

groene hotspots in belgie

GROENE HOTSPOTS IN BELGIE *

7 reacties op “EEN DUURZAME BABY”

  1. Jullie doen dat fantastisch goed ! Annelies en Cédric hebben ook gebruik gemaakt van wasbare luiers .

Geef een reactie

CommentLuv badge