web analytics

DUURZAME GEURKAARSEN, WAT EN WAAROM?

Je zag het misschien al voorbij komen (of misschien ook niet), maar sinds kort verkoop ik ook Eco Soy Wax geurkaarsen in mijn minishopje. Wat is nu het verschil met – zeg maar – een Ikea geurkaars? Waarom gebruik ik eco soja was en geen bijenwas of paraffine? Vandaag wat meer uitleg over (geur)kaarsen en hun ingrediënten!

candle-soy-eco-paraffine-kaars-milieu

De meeste kaarsen die je in de winkel vindt, zijn gemaakt van paraffine. Paraffine is een bijproduct van aardolie en dus een uitputbare bron. De ontginning van aardolie heeft heel wat negatieve effecten op de natuur. Daarnaast komen er bij het branden van een paraffine kaars wat schadelijke stoffen vrij (zoals benzeen en tolueen) en smelt de kaars vrij snel, waardoor je er minder lang van kunt genieten.

Naast paraffine kaarsen, zijn er ook heel wat stearine varianten op de markt. Stearine is een kunstwas die ontstaat uit dierlijk vet (ieh) of plantaardig vet (vaak palmolie). Ook deze kaarsen zijn dus absoluut niet duurzaam of milieuvriendelijk! Stearinekaarsen branden schoner dan paraffine kaarsen (minder rook) en zijn harder, waardoor ze langer branden en niet gaan druipen. Uiteraard zijn er ook kaarsen op de markt die gemaakt zijn van een mix van stearine en paraffine.

milieu kaars eco soy soja paraffine stearine raapzaadwas

Gelukkig zijn er ook een groot aantal natuurlijke bronnen voor kaarsenwas. De oudste en meest bekende is bijenwas. Bijenwaskaarsen zijn uiteraard niet vegan, maar wel natuurlijk. Let er bij deze kaarsen op dat je 100% bijenwas koopt, want vaak worden de kaarsen aangelengd met 49% paraffine (vanaf 51% bijenwas mag je de kaars namelijk een Bijenwaskaars noemen). Bijenwaskaarsen branden schoon en lang en stoten geen schadelijke stoffen uit. Ze hebben meestal de herkenbare gele kleur.

Ook kaarsen van soja was zijn volop op de markt. Ook ik gebruik soja was in mijn kaarsen omdat soja was betaalbaar is, maar ook lang brandt en geen giftige stoffen uitstoot. Het nadeel aan soja was is dat deze niet in Europa geproduceerd wordt en dus een lange weg moet afleggen alvorens de was in mijn keuken gesmolten kan worden en als kaars wordt gegoten.

zolea geurkaars soja lemon verbena

Veel producenten zijn op zoek naar een betaalbaar, lokaal en natuurlijk alternatief en sinds kort is dat er ook: raapzaadwas. Raapzaadwas is nog duurzamer dan soja was en wordt in Frankrijk en Groot-Brittannië geproduceerd. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn kaarsen zo duurzaam mogelijk zijn, heb ik een bestelling raapzaadwas geplaatst. De volgende batch geurkaarsen zijn dus lekker duurzaam!

Had je er al ooit bij stil gestaan van wat die heerlijk ruikende kaarsen nu zijn gemaakt?

Gerelateerde Artikelen

sulfaten in shampoo

SULFATEN IN SHAMPOO

Afbeelding2-2_zpsf7d3ce70

ADVERTORIAL: KORTING.BE

15 reacties op “DUURZAME GEURKAARSEN, WAT EN WAAROM?”

 1. Hoi hoi ik ben ook al een tijdje op zoek naar goede raapzaadwas voor melts, waar koop jij deze en welke gebruik je dan ?

  Lieve groetjes Gertie

 2. interessant artikel! ik ben me al een tijdje bewust van schadelijke (geur)kaarsen. thuis ben ik momenteel alles nog aan het opgebruiken en zelf tijdens het opgebruiken merk ik hoe weinig zuurstof de lucht bevat achteraf en hoe het parfum niet zo natuurlijk geurt. welja, ik ga wellicht binnenkort op zoek naar een ecologisch en duurzaam alternatief. dus jouw shop lijkt me wel perfect. heel goed initiatief van jou! :)
  Stéphanie B. onlangs geplaatst..quoteMy Profile

  1. Natuurlijk! Ik koop mijn soja was via sensoryperfection wanneer ik ook geurolie bestel :) De verzendkosten zijn torenhoog, maar dat is de enige plek waar ze echt goede olie verkopen, vandaar. Je zou ook eens op soapqueen.nl kunnen kijken, daar heb ik ook wel eens besteld :)

 3. Cooooool, erg interessant! Echt megatof hoe je ons zulke informatie meegeeft, ik had al wel eens gehoord dat paraffine niet gezond was, maar ben er nooit meer over gaan opzoeken.
  Hoe lang gaat zo’n soy wax geurkaars mee?

 4. Ik wist al wel dat veel geurkaarsen van palmolie worden gemaakt en dat eigenlijk niet goed is, maar ik sta er verder niet bij stil. Wat goed dat jouw kaarsen wel eco-friendly zijn! Ik vind ze echt heel erg mooi (leuk met dat glas en die tekst zo), en ik vind je productfotografie ook erg goed gelukt! Ziet er allemaal heel professioneel uit!
  Marlous onlangs geplaatst..Cocktail: de Amsterdam MuleMy Profile

 5. Prachtige kaarsen maak je! Mooi ook in die gerecycleerde wijnflessen, al lijkt me dat minder veilig om op te sturen. Komen ze altijd heel aan?
  Ik maak mijn kaarsen meestal van gerecycleerde was (oude stompjes) met als bovenste laagje paraffine (toch als ik ze ondersteboven giet). Als ik weer begin met maken, ga ik die raapzaadwas ook eens proberen. Dank voor de tip!
  gerhilde maakt onlangs geplaatst..Flocken voor JulietteMy Profile

  1. Voorlopig zijn er nog geen gebroken tijdens de verzending :) Zou ook wel heel zonde zijn! Ik probeer ze goed in te pakken, maar je weet nooit hoe ze bij de post omgaan met pakketten he.

Geef een reactie

CommentLuv badge