web analytics

DIY: ZELF ZEEP MAKEN (HOT PROCESS)

Altijd al eens zelf natuurlijke zeep willen maken, maar geen idee waar te beginnen? Vandaag een filmpje, zodat je het hele proces met eigen ogen kunt zien!

zelf zeep maken diy soap making

Linkje: http://youtu.be/7PhyjAYlFfM

Ik schreef al eens eerder over hoe je zelf zeep kunt maken. Bekijk zeker dit artikel voor de uitgebreide beschrijving. Dit artikel is dat weer interessant als je zeep op de Hot Process manier wil maken.

Wat denk jij, leuke kerstcadeautjes toch?

Gerelateerde Artikelen

19 reacties op “DIY: ZELF ZEEP MAKEN (HOT PROCESS)”

 1. Hallo Zoë
  Goed uitgelegd het filmpje, maar hoelang moet de zeep in de oven staan voordat het klaar is?
  Ik kon dit namelijk niet horen op je filmpje.
  Groetjes Wilma

  1. Dag Wilma

   Dat hangt er heel erg vanaf! Daarom zeg ik er ook geen tijd bij: je moet het echt zelf gaan testen door een klein beetje zeep tegen je tong te houden. Als het smaakt naar zeep, is het klaar. Als het lijkt op een batterij (het ‘zapt’), dan moet de zeep nog even in de oven.
   Veel succes!
   Zoë onlangs geplaatst..DIY RATTAN WEBBING CABINETMy Profile

 2. Leuk artikel!
  Ik lees op diverse plekken dat je niet zomaar kraantjeswater mag gaan gebruiken want die bederft snel en zorgt ervoor dat je product ook snel bederft door vele bacterien en schimmels… Is dit ook zo bij DIY zeep? Moet ja dan steeds gedestileerd water gebruiken? Bedankt!

   1. Ja, daar ging ik nog iets over zeggen in het filmpje, maar dan duurde het plots een half uur langer ;) Palmolie is erg omstreden en ik koop dan ook niet (meer) de goedkope variant. Ik koop palmolie waarvan ik weet dat hij op een duurzame manier geproduceerd werd, maar alsnog is het een ingrediënt dat erg omstreden is.

  1. NaOH is een bijtende stof. Als je het mengt met water krijg je een sterke base. Als dat op je huid komt, kan je brandwonden krijgen. Ook de zeep-voordat-hij-zeep-is, kan dat effect nog hebben. Even mee opletten dus! Na het verzepingsproces is het gewoon zeep, dus dan hoef je je zeker geen zorgen meer te maken :)

 3. Ik heb al een mixer aangeschaft om zeep te maken, maar ik heb het nog niet geprobeerd, die NaOH kan je tong tong zeker niet verbranden als je proeft (als de zeep in de over heeft gezeten)?

  1. De zeep is nooit meer dan 90 graden als het goed is :) maar je laat het stukje dat je gaat proeven best even afkoelen voor je het tegen je tong houdt (niet opeten!), dat gaat best snel :) Succes!

Geef een reactie

CommentLuv badge