web analytics

DIY: TINTED LIP BALM

Grijs, grouw en koud. Tijd om onszelf wat op te fleuren! Lippenbalsem is deze tijd van het jaar niet van mijn lippen weg te slaan. Maar wat is er leuker dan een natuurlijke, voedende lippenbalsem? Een natuurlijke, voedende lippenbalsem met een kleurtje natuurlijk!

DIY tinted lipbalm

Benodigdheden:

 • Bijenwas (niet vegan) of carnaubawas (vegan)
 • Shea boter
 • Cacao boter
 • Kokosolie
 • Amandelolie
 • Jojoba olie
 • Kleurstof, geschikt voor gebruik op de lippen
 • Lege lippenbalsem tubes (oude of nieuwe)
 • Een plastic pot
 • Eventueel: flavor oil

DIY tinted lipbalm

Werkwijze:

Voeg van alle ingrediënten 1 eetlepel samen in een plastic pot en zet deze pot in een andere kookpot, gevuld met water (au bain marie dus). Laat de ingrediënten op een zacht vuurtje smelten. Roer alles goed door en voeg nu een héél klein beetje (een snufje) kleurstof toe. Ik koos voor een roodbruine kleur. TIP: geen kleurstof in huis? Gebruik een pigment! De pigmenten van bijvoorbeeld Essence zijn hier voor geschikt, aangezien ze ook bedoeld zijn voor gebruik in lipgloss. Je zou ook een stuk lipstick kunnen gebruiken, maar dan weer je niet meer wat de precieze ingrediënten zijn.

DIY tinted lipbalm

Wanneer de kleurstof goed door de olie geroerd is, kan je de tubes beginnen vullen. Let goed op dat de tubes niet omvallen, want dan wordt het een plakboel. Met dit recept vul je zo’n 6 tubes. Je kan de ingrediënten natuurlijk ook verminderen (bijvoorbeeld 1 theelepel of een halve eetlepel). Maar aangezien ze ook erg leuk zijn om cadeau te doen, is het tof om er meerdere te hebben.

DIY tinted lipbalm

Zet de tubes nu nog enkele uren in de koelkast. Wanneer ze volledig zijn opgesteven, kan je nog een leuk label maken. Deze lippenbalsems geven geen dekkende kleur op de lippen, maar een subtiel kleurtje dat erg tof  staat. Zoals je zit heb ik erg last van droge lippen, gelukkig valt het door deze lippenbalsem veel minder op.

DIY tinted lipbalm

Heb je niet alle ingrediënten? Je kan zelfs een lippenbalsem maken van 100% shea boter! 100% bijenwas lukt dan weer niet, dan worden ze veel te hard. De oliën in dit recept zijn gekozen voor hun eigenschappen, maar je kan natuurlijk ook gewoon olijfolie gebruiken.

Veel plezier!

Gerelateerde Artikelen

DIY marlene apple skin care appel huid

DIY 3x APPLE SKIN CARE

29 reacties op “DIY: TINTED LIP BALM”

 1. wat leuk! verkoop je deze ook? ik heb interesse!!!! ik ben al een tijdje op zoek naar natuurlijke cosmetica met zo weinig mogelijk ingrediënten.

 2. Een jaar later en ik wil echt werk maken van DIY producten:-) Na een geslaagde lichaamsscrub (ik had nooit verwacht dat dat zo simpel was), wil ik deze eens proberen.
  Bij het zoeken naar ingrediënten had ik enkele vragen:
  -Kan je ook mangoboter gebruiken i.p.v. shea?
  -En waar kan je online die kleurstoffen (geschikt voor lippen vinden)?
  -Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde bijenwas?
  Laura onlangs geplaatst..Review: Catrice Pure Shine Colour Lipbalm & Ultimate stay lipstickMy Profile

   1. Hey Laura! Leuk dat je aan de slag wilt :) Hier antwoord op je vragen:
    – Je kan mangoboter zeker en vast gebruiken in plaats van shea boter
    – Kleurstoffen voor lipproducten: best gebruik je mica (een natuurlijk pigment). Je kan dat onder andere hier vinden: http://www.youwish.nl/
    – Geraffineerd betekend: ontgeurd en ontkleurd. Ongeraffineerde producten zijn dus nog vol zuivere stoffen (bijenwas is hier geel)
    – Kleurstof uit sap is moeilijk. De oliën, wassen en boters mengen namelijk niet met waterachtige stoffen! Je kleurstof zal dan dus niet goed verdelen in de lippenbalsem en bovenop komen te liggen. Je kan op die webshop die ik hierboven benoem eens op zoek gaan naar een emulgator, maar eigenlijk is het dat extra werk niet waard ;)

    Heel veel DIY plezier!

  1. Dankjewel Barbara. De verkooppunten voor de ingrediënten vind je bovenaan tussen de andere tabbladen. Maar: de meeste producten vind je in de bio-winkel of online :) Shea boter en kokosolie kan je ook bij De Tuinen/Essenza vinden!

  1. Haha dankjewel! Ik verkoop enkele productjes via Facebook, maar dat is zeker niet grootschalig :) Binnenkort sta ik nog eens op een handgemaakt marktje, vandaar dat ik in grotere hoeveelheden aan het ‘produceren’ ben!

Geef een reactie

CommentLuv badge