web analytics

DIY: SWIRLING SOAP

Van zeep kan je echte kunstwerkjes maken, dat werd wel duidelijk in dit artikel. Zelf heb ik hier nog niet zo heel veel ervaring mee. Wat ik wel al geprobeerd heb, is het swirlen van zeep. Dat wil zeggen dat je met twee of meer kleuren laagjes creeërt in de zeep, waarna je met een stokje patronen in de zeep maakt. Ik probeerde dit enkele weken geleden en hier is het resultaat.

DIY scrub zeep soap

Klik op ‘read more’ als je wil weten hoe je zelf aan de slag kunt.

Benodigdheden:

 • ingrediënten en materiaal om zeep te maken (zie dit artikel)
 • Kleurstof om je zeep te kleuren. Dit kan een synthetische kleurstof zijn voor zeep, een mica pigment of een natuurlijke kleurstof. Ik gebruik hier groene klei.
 • Een stokje, ik gebruik een metalen saté stok
 • Verschillende potten, evenveel als het aantal kleuren je gebruikt

DIY swirl soap zeep

Werkwijze:

Wanneer je zeep trace bereikt, dan verdeel je het mengsel over meerdere potten. Je hebt evenveel potten nodig als je kleuren gebruikt. Ik gebruikte twee verschillende potten en in de ene deed ik niks, in de andere voegde ik groene klei toe, waarna het mengsel een mooie groene kleur kreeg.

DIY swirl soap zeep

Het is belangrijk om te weten dat je het mooiste resultaat bereikt wanneer je de zeep via de cold process methode afwerkt. Dan moet je zeep wel 4 tot 6 weken rijpen.

DIY swirl soap zeep

Nu pak je de eerste kleur, en giet je de zeep in lijnen in de mal. Daarna pak je de tweede kleur en giet je die ook in strepen over de eerste kleur. Dit blijf je doen tot je mal vol is. Wanneer dat het geval is, neem je het stokje dat je gaat gebruiken om de zeep te swirlen.

DIY swirl soap zeep

DIY swirl soap zeep

Op deze afbeelding zie je wat ik bedoel: de rechte strepen zijn de zeep, de S-vorm is de beweging die het stokje maakt. 

Stop het stokje in de zeep zodat het de bodem raakt. Zonder het stokje van de bodem te halen, ga je in een vloeiende S-beweging door je zeepmengsel. Wanneer je aan de andere kant van de zeep bent, neem je het stokje er uit en ben je klaar! Laat de zeep nog 24 uur in de mal. Daarna kan je hem eruit halen en snijden.

DIY swirl soap zeep

Op deze manier kan je de mooiste patronen verkrijgen. Kijk maar naar de voorbeelden:

Gerelateerde Artikelen

20120516_9555

DIY: SALT BARS

DIY eye pads

DIY: EYE PADS

diy floor pouf cushion outside outdoor

5x SUMMER DIY’S

11 reacties op “DIY: SWIRLING SOAP”

 1. Ga ik ook eens proberen! Soap Queen TV doet daar altijd heel mooie dingen mee!
  Bedankt voor je producten trouwens, ben er heel blij mee! (ben het meisje van vrijdag ad korenmarkt :))

  Oh, trouwens, weet iemand waarom het zeepmakersforum gesloten is? Van de zeepmakersgilde? Was er een tijdje niet opgeweest en ineens is het weg.. ?

  x

Geef een reactie

CommentLuv badge