web analytics

DIY: SOY WAX MELTS

Kennen jullie Scentchips? Dat zijn kleine wassen vormpjes die je in een oliebrander doet. Ze smelten dan en geven geur af waardoor de kamer lekker gaat ruiken. Die ‘melts’ kan je super gemakkelijk zelf maken! Zo kan je zelf kiezen welke geuren je gebruikt en hoe de melts er uit zien. Plus, het is goedkoop en erg leuk om cadeau te doen!

DIY soy wax melts

Benodigdheden:

 • Soja was (online te koop bij bijvoorbeeld Scent Delight)
 • Etherische olie of een parfum olie
 • Een mal
 • Een kom om alles in te mengen
 • Iets om mee te roeren

DIY soy wax melts

Werkwijze:

Ik kocht de soja was bij Scent Delight omdat het daar het goedkoopst uitkwam. Een kilo kost er maar 8 euro, daar kan je echt al heel veel wax melts mee maken. Soja was heeft een laag smeltpunt en brand gelijkmatig en schoon. Daardoor is deze was heel goed geschikt om wax melts van te maken.

DIY soy wax melts

Neem een kom waarin je de soja was gaat smelten. Hoeveel was je neemt, hangt af van hoe groot je mal is en hoe veel melts je wil maken. De gemiddelde grote voor zo’n melt is ongeveer de grootte van een praline. Je kan dus gemakkelijk een mal voor chocolade gebruiken. Ook een mal voor ijsblokjes is goed geschikt.

DIY soy wax melts

Laat de soja was au bain marie smelten. Je kan af en toe roeren, zo gaat het sneller. Wanneer de was volledig gesmolten is, haal je hem van het vuur en kan je er etherische olie of een parfumolie bij gieten. Best gebruik je zo’n 7 tot 10% geurolie van het gewicht van de was. Op die manier krijg je een fijne geur, zonder er hoofdpijn van te krijgen.

DIY soy wax melts

Als je dat leuk vindt, kan je verschillende geuren maken en deze allemaal een andere kleur geven. Gebruik hiervoor een kleurstof op oliebasis (bijvoorbeeld om kaarsen mee te kleuren) of een poeder (bijvoorbeeld mica). Kleuren op waterbasis, zoals voedingskleurstof, mengen niet met de was.

Giet het mengsel in de mal en zet deze in de koelkast. Het duurt toch al snel 2 uur alvorens de was opnieuw volledig opgesteven is. Wanneer dat gebeurt is, kan je de wax melts uit de mal halen.

Best wacht je nog 48 uur alvorens je de wax melts gaat gebruiken. Zo kan de soja was de geur echt goed opnemen en geven ze veel meer geur af.

Leg een melt in je oliebrander en laat hem smelten, je kan zien dat dat echt snel gaat. De melts kunnen zo’n 10 uur geur afgeven.

Wat gebruik jij om je woning lekker te laten ruiken?

Gerelateerde Artikelen

diy floor pouf cushion outside outdoor

5x SUMMER DIY’S

diy flower seed bombs

DIY FLOWER SEED BOMBS

43 reacties op “DIY: SOY WAX MELTS”

 1. ik maak ook elke keer 100 gr soya wax en laat deze dan verwarmen tot 80 graden en doe er een kleur bij dan laat ik het afkoelen en daar na doe ik er 10 druppels geurolie bij
  dan laat ik ze 12 uur staan om af te koelen en als ik ze er dan uithaal brokkelen ze helemaal af

  1. He wat vervelend Christien! Dat heb ik nog nooit gehad. Waar haal je je soya wax vandaan? Is deze verdunt met andere oliën of wax? Je kan ook eens proberen om ze te laten afkoelen in de diepvries, bevroren krijg je ze makkelijker uit de mal.

 2. Ik wil ze ook een keer zelf gaan maken, en ben ook heel erg dol op de geuren van Rituals. Ik heb daar die geurstokjes van die in een flesje met olie (??) zitten. Zou die ‘olie’ ook geschikt zijn om dit mee te maken???

 3. Wat een super leuke DIY en goed en duidelijke geschreven. Ik ben zelf ook helemaal gek op wax melts, momenteel heb ik wax melts met de geur van bubblegum en frisse katoen geur echt heerlijk! Ik koop mijn wax melts bij http://www.weallloveit.nl, zei bezorgen zowel in Nederland als in België. Ik heb nog een tip voor mede waxmelts gebruikers: Voor het verwijderen van de resterende was in de geurbrander, leg de geurbrander enkele minuten in de vriezer. De was glijd er daarna uit!

 4. Ik heb laatst bij de Tuinen van die waxmelts gekocht, en ze ruiken erg lekker (niet allemaal, hoor)..Laatst was ik op de vakbeurs en daar was een stand, waar ze mij vertelden dat paraffine als basis niet goed is, volgens mij hadden ze het ook over soya. Best wel verwarrend, zou soya een betere basis zijn, mijn zoon krijgt wel eens hoofdpijn van de geur, of dat nu aan de geurolie ligt of aan de waxmelts zelf, ik heb geen idee, eigenlijk… weet jij hoe dat zit?
  Babs onlangs geplaatst..Leighton Meester for Nelly.comMy Profile

  1. Hey Babs! Je kan zeker hoofdpijn krijgen van een geur, vooral als deze te sterk is. Ik gebruik inderdaad ook soya als basis, omdat dit beter is voor het milieu en de was ook sneller smelt en lang mee gaat. Veel voordelen dus ;) De hoofdpijn kan eigenlijk zowel aan de paraffine als aan de gebruikte geurolie liggen, dat kan ik moeilijk zeggen. Hopelijk heb je er geen last meer van met de soy wax melts!

  1. Nou vroeger was er een heel erg fijne webshop die ik daar altijd voor gebruikte, maar die bestaat nu helaas niet meer. Je zou eens kunnen kijken op sites als Jojoli, Tsoetekruidje, Dorgisterij Delang en zo meer. Sorry dat ik je niet meer kan helpen!

   1. Beste,
    Ik gebruik ecologische soja wax maar wat is de perfect temperatuur om in de mallen te gieten want ik krijg een frostinglaagje

 5. leuk idee om het zelf te maken, maar ik wissel graag af met geurtjes dus dan zou ik wel veel verschillende geurtjes moeten aanschaffen.

 6. Ik vind het echt knap om te zien dat je zulke spulletjes makkelijk zelf maakt.
  Vooral als je dat vergelijkt met de hoge prijs in vele winkels.

Geef een reactie

CommentLuv badge