web analytics

DIY SHIBORI NAKPINS COLORED WITH AVOCADO

Wist je dat planten en kruiden vroeger vaak als kleurstof gebruikt werden? Met ajuin en rode bieten kan je prachtige kleuren verkrijgen, maar ook avocado heeft een verborgen kleurstof in de schil en pit zitten! Hoewel deze groen en bruin zijn, verkrijg je een prachtige oudroze kleur door de avocado’s te koken. Vandaag vertel ik je hoe!

DIY avocado colored fabric napkins shibori

Benodigdheden:

  • Schillen en pitten van avocado’s (schoongemaakt, dus zonder vruchtvlees)
  • Een grote kookpot
  • Natuurlijke stoffen (linnen en katoen zijn hier prima voor geschikt), gewassen met een natuurlijk wasmiddel
  • Kraantjeswater
  • Een houten roerspaan
  • Rekkers en houten stokjes voor de shibori techniek

DIY avocado colored fabric napkins shibori

Voor je kunt beginnen, heb je een hoop avocadoschillen en -pitten nodig. Ik verzamelde ze gedurende een aantal weken in een diepvrieszakje. Ik maakte ze eerst schoon onder de kraan, stopte ze in het zakje, legde dat in de diepvries en at daarna nog wat guacamole. Afhankelijk van hoeveel stof je wilt kleuren, zal je schillen en pitten moeten verzamelen. Zelf had ik uiteindelijk de schillen en pitten van 6 avocado’s voor 4 servetten. Hoe meer avocado’s je gebruikt, hoe dieper de kleur wordt.

DIY avocado colored fabric napkins shibori

Zet een kom met water op een zacht vuurtje. Gooi daar je avocadopitten en -schillen in en laat een tweetal uur pruttelen met het deksel op de pot. Ga af en toe na hoe de kleur van het water er uitziet. Bij mij werd het een donkerbruinrode kleur. Zeef de schillen en pitten uit het water en zet het gekleurde water opnieuw op een zacht vuurtje. Nu is het tijd om de stof toe te voegen.

DIY avocado colored fabric napkins shibori

Ik wou geen simpele roze servetten, dus probeerde ik de Japanse shibori techniek uit. Maakte de stukken stof goed nat en vouwde ze volgens twee technieken. De eerste techniek vind je hier en als tweede koos ik deze shibori techniek. Zorg er voor dat alles stevig vast zit en leg de stukken stof in het gekleurde water.

DIY avocado colored fabric napkins shibori

Laat de pot met kleurstof en stofjes in een aantal uur op een heel zacht vuur staan. Zet het vuur af wanneer je tevreden bent over de kleur en laat het geheel afkoelen. Hou er rekening mee dat de stof nog een paar tinten lichter zal worden na het opdrogen. Spoel de stof uit met lauw water en laat drogen. Met een strijkijzer kan je de stof ‘sealen’ zodat de kleurstof langer mooi blijft. Nog even in de wasmachine en jouw servetten zijn klaar voor gebruik!

DIY avocado colored fabric napkins shibori

Uiteindelijk zijn beide technieken nogal op elkaar gaan lijken, maar ik vind het effect super leuk!

DIY avocado colored fabric napkins shibori

De kleur is een mooi zacht oudroze geworden, love it! De servetten die ik gebruike, kocht ik in de solden bij Sissy Boy voor +- 1 euro per stuk en ze zijn 100% linnen. Het linnen nam de kleur goed op, maar ook de katoenen ‘uitprobeerstofjes’ hebben een mooie kleur gekregen! Je kan dus beide materialen gebruiken.

DIY avocado colored fabric napkins shibori

Echt veel werk is het niet om stof met avocado’s te kleuren, maar je moet wel een paar uur een pot op het vuur hebben staan. Ik vond het heel leuk om deze kleurtechniek uit te proberen en de kleur valt me helemaal niet tegen!

Wist jij dat je uit avocado’s zo’n leuke roze kleur kreeg?

Gerelateerde Artikelen

diy feet warmers slippers

DIY: FEET WARMERS

20120309_8270

DIY: DEODORANT

5 reacties op “DIY SHIBORI NAKPINS COLORED WITH AVOCADO”

  1. Copmleet geen idee dat dit kon. Geweldig! Volgende keer dat ik veel avocado’s gebruik voor een feestje, kan ik dit misschien eens proberen. :) Echt wel een mooie kleur roze ook. Hoe millennial kan het worden.

Geef een reactie

CommentLuv badge