web analytics

DIY RATTAN WEBBING CABINET

Dat ik van DIY’en hou, moet ik jullie vast niet vertellen. Toen we verhuisden in 2017 wou ik liefst alles in huis zelf maken. Natuurlijk lukte dat niet, maar toen BLACK+DECKER me uitdaagde om met hun tools aan de slag te gaan, nam ik dan toch de tijd om eindelijk mijn eigen kast in elkaar te zetten! Ik ben helemaal verliefd op de rotan webbing die ik steeds vaker voorbij zie komen (je weet wel, van de Thonet stoelen) en ging daar dan ook mee aan de slag. Bij deze een stap voor stap gids en enkele handige tips om zelf een kast uit het niks te bouwen!

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Benodigdheden:

 • Houten balken (ik koos vierkante van 4,7cm)
 • Houten planken (ik koos formaat 80 op 40 cm en 2 cm dik)
 • Houten sierlatten
 • Houtschroeven
 • Verbindingsplaatjes
 • Houtdeuvels
 • Houtlijm
 • Houtbeits in de gewenste kleur
 • Duimspijkers
 • Nageltjes
 • Een boormachine (Ik heb deze van B+D)
 • Een decoupeerzaag (Ik heb deze van B+D)
 • Een bouwtekening
 • Schuurpapier
 • Rotan webbing (kijk eens op tweedehandssites voor een goede deal)
 • Klemmen
 • 4 scharnieren
 • Dunne MDF-plaat (80 cm op 97,5 cm)

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Op Pinterest kwam ik mijn droomkast tegen: een prachtig houten exemplaar met rotan webbing langs de zijkanten en op de deurtjes. De kast kost iets van een 3000 euro, dus kopen ging ik sowieso niet doen. Het model ziet er vrij eenvoudig uit, dus besloot ik te proberen de kast de reproduceren. Als eerste maakte ik een soort bouwtekening. Zo berekende ik het hout dat ik nodig zou hebben.

Het moeilijkste was de afmetingen gaan bepalen. Ik wou dat de kast 1m30 hoog zou worden, 40 cm diep en 80 cm breed. Dat de legplanken dan 80 op 40 moesten worden, was uiteraard eenvoudig te bedenken. Wil je zelf aan de slag zonder een breinhernia, dan kan je gewoon dit lijstje volgen:

Voor de kast:

 • 4 houten planken van 80 op 40 cm (we gaan hier nog hoekjes uitzagen)
 • 4 houten balken van 130 cm lang (vierkant: 4,7 cm op 4,7, aangezien ze dat hadden in de bouwmarkt)
 • 1 houten balk van 80 – 4,7 – 4,7 = 70,6 cm (dit wordt de onderste horizontale balk)
 • 10 houten balkjes van 40 – 4,7 – 4,7 = 30,6 cm (de zijbalkjes waarop de houten planken gaan leunen)

Voor de deuren:

 • 4 houten latjes van 97,5 cm lang (breedte kies je zelf, bij mij is dat 3,5 cm)
 • 8 houten latjes van 40 – 3,5 – 3,5 = 33 cm lang

Voor de sierlijsten (om de rotan mooi af te werken):

 • 8 houten sierlatjes in verstek gezaagd: 39 cm lang
 • 8 houten sierlatjes in verstek gezaagd: 97 cm lang

–> Als je houten balken koopt die breder of minder breed zijn dan 4,7 cm, dan zal je de afmetingen uiteraard moeten aanpassen om alles te laten kloppen. Vandaar dat ik het op deze manier noteer.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Wanneer je al je hout hebt gezaagd met de juiste afmetingen, is het tijd om het voor te boren. Ik besloot de kast in elkaar te zetten met deuvels, zodat hij ooit nog uit elkaar kan. Neem 2 van de hoekbalken (130 cm lang) en meet elke 32,5 cm af. Duidt aan met potlood. Op die plaatsen boor je een gat met de diepte van een halve deuvel.

Tip: gebruik washitape om op je boor aan te duiden hoe diep je kan boren.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Leg de balk met de deuvels er in op de grond en plaats er een balkje van 30,6 cm loodrecht tegenaan. Wanneer je de top van de deuvel inkleurt met potlood, kan je gemakkelijk een afdruk maken op het kleine balkje. Zo weet je precies waar het boorgat moet komen. Boor ook de kleine balkjes voor en de onderkant met de horizontale balk.

Tip: schrijf met potlood telkens een letter of cijfer op de verschillende verbindingspunten. Zo kan je de kast makkelijk in elkaar steken zonder te moeten zoeken welk balkje op welke plek hoort.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

3 van de 4 houten planken hebben een uitsparing nodig om netjes in de kast te passen. We gaan de planken namelijk niet vastboren, ze steunen op de zijbalkjes. Teken met potlood uit elke hoek een uitsparing van 5 cm. Op die manier past de plank perfect tussen de grote balken en op de zijbalkjes. Met een decoupeerzaag zaag je de vierkantjes gemakkelijk uit. Schuur de zaagsnede op met schuurpapier.

Haal dan de hele kast weer uit elkaar. Tijd om te beitsen! Beits al je hout: de balken, houten latjes, sierlijsten en planken. Laat alles voldoende lang drogen.

Tip: gebruik een oude tshirt om te beitsen. Het effect is veel natuurlijker dan wanneer je een verfborstel gebruikt. Aangezien de kast binnen komt te staan, is een dikke, dekkende laag niet zo noodzakelijk. Je kiest uiteraard zelf wat je mooi vindt!

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Wanneer je kast volledig droog is, is het tijd om alles in elkaar te zetten. Start met 1 hoekbalk (130 cm) en plaats daar de zijbalkjes op (30,6 cm). Sluit de ‘ladder’ door de tweede hoekbalk op de zijlatjes te plaatsen. Doe dit ook voor de andere zijkant. Zet de laders rechtop en plaats 1 kant recht tegen de muur. Verbind beide kanten door de horizontale onderbalk vast te maken (70,6 cm).

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Het geheel is nu nog vrij wankel, dus je doet dit voor je eigen gemak best met 2. Plaats de legplanken op de zijbalken (begin met de onderste) en leg als laatste de bovenste plank (zonder uitsparingen) op de kast. Boor deze vast met lange houtschroeven in de hoekbalken.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Om te zorgen dat alles goed stevig zou zijn, gebruikte ik verbindingsplaatjes die ik vastzette met schroeven. Samen met de houtdeuvels zorgt dat voor een vrij stevige kast.

Nu staat er een stevig rek! Om er echt een kast van te maken, heb je rotan webbing nodig en 2 deurtjes. Helaas niet makkelijk om te vinden in kleine hoeveelheden, maar op Marktplaats vond ik een tweedehands rol die ik voor een redelijke prijs kon overnemen.

Voor een kast met deze afmetingen, hebben we 4m rotan webbing nodig (breedte 40 cm). Leg de rol webbing eerst een uurtje in lauw water te weken. Zo wordt het rotan soepel en kan je het makkelijker bewerken. Als de rotan opdroogt, trekt hij mooi strak wat zorgt voor een net resultaat.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Ik begin met de deurtjes: leg 2 houten latjes van 97,5 cm paralel aan elkaar en vul die op gelijke afstand met de 4 latjes van (in mijn geval) 33 cm lang. Met houtlijm en nietjes maak je het geheel zo recht mogelijk aan elkaar vast.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Maak 2 deurtjes en maak de rotan vast met duimspijkers of een nietjespistool. Boor de scharnieren alvast aan de deurtjes en teken dan op de kast af waar de deuren precies moeten komen. Ik vond dit een hels karwij! De deurtjes moeten perfect aansluiten, dus neem hier je tijd voor. Boor dan de andere kant van de scharnieren vast aan de kast.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Ga verder aan de zijkant van de kast: met duimspijkers of een nietpistool maak je de rotan stevig vast op het houten rek. Snij overschotjes weg met een scherp breekmes of met een schaar. Snij dan de rol af op de juiste lengte (zo verspil je niks van de rotan. Ik heb de stukken dus niet op voorhand afgemeten en afgesneden).

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Laat de rotan opdrogen voor je de sierlatjes toevoegd. Het in verstek zagen heeft me wat moeite gekost, waardoor niet alle hoekjes perfect op elkaar aansluiten. Een doorn in mijn oog, dus neem hier zeker voldoende tijd voor! Met houtlijm maakte ik de sierlatjes vast bovenop de rotan. Gebruik klemmen om de latjes minstens een uur te laten drogen.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Als laatste maak je de achterkant van de kast toe met een dunne MDF-plaat. Nagel deze op zijn plek. Je kast is helemaal klaar!

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Ik ben echt superblij met het resultaat! Zoals je op de foto’s kunt zien, is niet alles helemaal perfect, maar voor een eerste groot project ben ik echt heel erg tevreden. Helaas is onze vloer helemaal scheef (meer dan 4°!), dus moest ik enkele plankjes onder de poten stoppen om er voor te zorgen dat de kast mooi recht staat.

DIY black+decker zelf kast maken rattan webbing

Wat vind jij van het resultaat?

Gerelateerde Artikelen

DIY natural cleaning

DIY NATURAL CLEANING

diy refreshing toner oily skin

DIY: REFRESHING TONER

19 reacties op “DIY RATTAN WEBBING CABINET”

Geef een reactie

CommentLuv badge