Een paar sprietjes zon vorige week en ik voelde meteen de drang om onze tuin op te knappen! Achter de schermen ben ik bezig met een kleine tuin make-over en er is hier al het een en ander gesnoeid, geplant en opgeruimd. Ik had een idee in mijn hoofd van een chille tuinbank op het terras en daar ging ik vorig weekend mee aan de slag!
Benodigdheden:
- Grote houten plaat (ik gebruikte Sencys MDF hoge densiteit 244 x 122 x 1,8 cm)
- Decoupeerzaag (BLACK+DECKER)
- Houtlijm en enkele schroeven (eventueel hoekprofielen)
- Stevige stof
- Kussenvulling of een oude matras
Mijn idee was om een eenvoudige tuinbank te maken waar je lekker op kunt relaxen én die je gemakkelijk weer uit elkaar haalt om binnen op te slaan. MDF is niet het meest geschikte materiaal voor tuinmeubelen, maar met wat extra behandeling (een dikke laag gekookte lijnolie bijvoorbeeld) kan je dit bankje gerust een droge zomer buiten laten staan.
Ik maakte een kleine schets en ging meteen aan de slag! Uit je plaat zaag je 4 delen: 1 groot stuk van 1m80 op 1 meter en een kleinere plaat van 1m20 op ongeveer 64. De strook die je over hebt, zaag je in de lengte in twee stukken, dit worden de poten.
In de plank van 1m80 op 1m maak je in de lange zijde in inkeping van 2 cm breed en 80 cm lang. Hier ga je de rugsteun straks in plaatsen. Je kan best eerst even een gat boren met een boormachine waar je de decoupeerzaag in plaatst.
Tip: plaats met enkele klemmen een houten lat naast je snijlijn. Zo kan je ook met een decoupeerzaag netjes recht zagen.
(Niet de beste tekening, maar je snapt het wel! Links de rugsteun, rechts het zitvlak).
Uit de plank van 1m20 op 64 cm snij je twee hoeken. Zo kan je de plank straks rechtop in de gleuf van het zitgedeelte zetten. Handig, want zo kan de bank altijd opnieuw in en uit elkaar gehaald worden en heb je geen schroeven nodig.
Plaats de 2 lange stroken onder de voor en achterzijde van je zitvlak. Met schroeven, houtlijm en hoekprofielen kan je de poten goed vastmaken. Als laatste zet je de rugsteun in de inkeping in het zitvlak.
Behandel het hout met een primer en met een verf of vernis voor buiten zodat je de bank kan laten staan. Ik gebruikte gekookte lijnolie voor een waterbestendige laag, maar besloot om de bank toch binnen te zetten bij slecht weer. Aangezien hij gemakkelijk uit elkaar kan, past hij ook goed in de garage tegen de muur.
Met een groot stuk stof, wat oude kussens of een oude eenpersoonsmatras maak je makkelijk de kussens voor de bank. Door de kussens even breed te maken als de rugleuning, maak je een ingebouwd tafeltje aan de bank. Klaar!
Ik ben erg blij met het resultaat! De bank is makkelijk in elkaar de zetten en neemt bijna geen ruimte in in de garage. Hij is groot en stevig genoeg om met twee op te zitten of om alleen languit te liggen. Het vrije stuk zonder kussens is een ideaal voetbankje of tafeltje voor boeken en snacks.
Nu de bank klaar is, is het tijd voor wat aankleding. Onze oude tuintafel (ondertussen een derdehandsje) kan we een update gebruiken en ik wil stiekem nog meer nieuwe tuinmeubelen. Zo viel ik op slag voor deze prachtige tuintafel (de groene van Fermob!) en wil ik ook zo’n Fatboy of tuinbank voor op het gras onder de kerslaar. Best handig om die dingen online te bestellen, want je had me moeten zien rijden met die grote plaat in mijn kleine autootje…
Niet zo’n DIY talent? Dan kan je natuurlijk ook Emu tuinmeubelen in huis halen, die hoef je niet binnen te zetten bij slecht weer en kunnen wel tegen een stootje.
Met dit hoekje van ons terras ben ik alvast erg tevreden, al wil ik nog wat meer bloemen en planten in bakken. Nu de rest van de tuin nog!
Leuk gedaan, en nog zoveel leuker om op te gaan zitten als je het zelf hebt gemaakt denk ik!
oooh echt superwijs!
Ines onlangs geplaatst..[G] Kalenders van Smartphoto
Aaah hoe super leuk is dit!! :D
Mariëlle onlangs geplaatst..Spirituele Detox boek review – Jesse van der Velde [Spiritualiteit]