web analytics

DIY NATURAL KERATIN TREATMENT

Keratine vormt de bouwsteen van je haar. Hoe meer keratine, hoe beter je haar vocht vasthoudt en hoe sterker het is. Keratine is dus een belangrijk ingrediënt in haarverzorging en wanneer ik zelf shampoo of conditioner maak, voeg ik het altijd toe. Deze keratine behandeling kan je na het wassen gebruiken als extra verzorging!

DIY keratin hair treatment balsem

Benodigdheden (voor 50 gram):

  • 30 gram Gedemineraliseerd water (te vinden in de supermarkt)
  • 5 gram Phytokeratine (uit tarwe, vb hier)
  • 5 gram BTMS (ontwart je haar, verzorgend)
  • 5 gram Cetyl alcohol (vette alcohol, emulgator)
  • 5 gram Kokosolie (verzorgend)
  • 0,5 gram Bewaarmiddel (ik gebruik Cosgard)

DIY keratin hair treatment balsem

Keratine is een eiwit (proteïne) bestaande uit aminozuren dat taai en onoplosbaar is. Zo vormt het een waterafstotende laag die vocht in je haar vasthoudt. Hoe ouder je wordt of hoe vaker je je haar blootstelt aan hitte, hoe lager het keratinegehalte van je haar. Het is dus belangrijk om voldoende gevarieerd en proteïnerijk te eten, maar ook je haarverzorging kan hierbij helpen. Tijd om je keratinegehalte aan te vullen met deze haarbalsem!

DIY keratin hair treatment balsem

Weeg 5 gram BTMS, 5 gram cetyl alcohol en 5 gram kokosolie in een schone kom af en smelt deze au bain marie tot ze volledig vloeibaar zijn.

Meng in een andere kom 5 gram phytokeratine in het gedemineraliseerd water. Je kan ook een ander hydrolaat gebruiken, zoals kamillehydrolaat (blond haar), lavendelhydrolaat (vet haar) of oranjebloesemhydrolaat (droog haar). Verwarm ook dit mengsel kort (!) au bain marie. Het is de bedoeling dat beide mengsels een temperatuur van 70°C hebben.

DIY keratin hair treatment balsem

Wanneer de BTMS, cetyl alcohol en kokosolie + het water met de keratine de temperatuur van 70°C bereikt hebben, kan je ze samenvoegen. Met een melkopschuimer (vb deze) kan je alles goed mixen tot je het product dikker en witter ziet worden. Voeg hier 0,5 gram bewaarmiddel aan toe en mix het geheel nog eens heel goed door voor je het in een schone pot schept.

DIY keratin hair treatment balsem

Gebruik deze balsem na het wassen op handdoekdroog haar. Neem gewoon een klein nootje van het product en verdeel dat over je handen. Breng het aan op de lengtes van je haar en kam je haar nadien door. Je kan het nu stijlen of drogen zoals je normaalgezien doet (je hoeft het dus niet uit te spoelen)! Gebruik zeker niet te veel product, dan kan het je haar verzwaren.

DIY keratin hair treatment balsem

Je haarbalsem is 3 maand houdbaar op een koele, droge plaats. Je kan de balsem telkens gebruiken nadat je je haar hebt gewassen of gewoon 1 keer in de zoveel tijd. Keratine is niet oplosbaar in olie, maar wel in water, dus werkt dit product beter op nat haar.

Veel DIY-plezier!

Gerelateerde Artikelen

DIY foot cream with peppermint_3

DIY: PEPPERMINT FOOT CREAM

20120907_1307

DIY: BUG REPELLENT

3 reacties op “DIY NATURAL KERATIN TREATMENT”

  1. Dag Zoë ! als je deze haarbalsem maakt, mag je er altijd ééntje bijmaken voor uw tanteke ! en de schampoo ook ! Zal wel goed zijn voor gekleurde haren ook ?

Geef een reactie

CommentLuv badge