web analytics

DIY: MAKE UP FIXING SPRAY

Vandaag heb ik een poepsimpele DIY voor jullie. Ik verbaasde me namelijk enorm over de prijzen die sommige merken durven vragen voor een fixing spray. Zeker wanneer je weet dat het hoofdbestanddeel van zo’n spray, water is! Daarom ging ik zelf aan de slag. Voor erg weinig geld maak je binnen de 5 minuten je eigen fixing spray. En ik beloof het: het werkt even goed!/

diy fixing spray

Benodigdheden:

 • Rozenwater of gedemineraliseerd water
 • Glycerine
 • Een flesje met spraydop
 • Eventueel andere extracten (bijvoorbeeld: kamille, lavendel, komkommer)

Wanneer je de ingrediëntenlijst van zo’n fixing spray bekijkt, merk je meteen dat er eigenlijk niet veel meer in zit dat water en glycerine. Daarnaast zitten er vaak bewaarmiddelen en eventueel nog enkele andere  extracten in. Daarom is het net zo gemakkelijk om zo’n flesje zelf te maken.

diy fixing spray

Aan de slag dus. Zorg er eerst voor dat je flesje volledig schoon en droog is. Vul het nu voor 4/5 met rozenwater of gedemineraliseerd water. Rozenwater geeft nog een zoet geurtje aan je fixing spray en is ook goed voor de huid, maar het is maar wat je zelf het fijnst vindt. Dan giet je nog 1/5 glycerine bij het water in het flesje. Eigenlijk is je fixing spray nu al klaar!

Zelf koos ik er voor om nog een beetje lavendelextract toe te voegen. Lavendel werkt antibacterieel en zou op die manier puistjes tegen gaan. Ideaal dus voor de wat vettere huid.

DIY make-up fixing spray

Maar hoe gebruik je zo’n fixing spray nu? Eerst en vooral moet je telkens het flesje schudden voor gebruik. Wanneer je make-up goed op zijn plek zit, spray je even wat fixing spray over je gezicht (gewoon een lichte waas, niet dat je hele gezicht nat is). Nu zal je zien dat je make-up veel beter geblend is in je huid en dat je gezicht er net wat frisser en ‘dewy’ uit ziet, zonder vet te zijn. Hier boven zie je het resultaat op mijn gezicht.

Gebruik jij wel eens een fixing spray?

Gerelateerde Artikelen

diy tassle garland

DIY TASSEL GARLAND

diy solid coffee scrub

DIY: SOLID COFFEE SCRUB

36 reacties op “DIY: MAKE UP FIXING SPRAY”

  1. Dat denk ik niet! De glycerine bindt de producten meer aan elkaar en zorgt voor de glow in de finish :) Het product is trouwens 2 weken houdbaar in de koelkast! Langer kan als je erg hygiënisch te werk bent gegaan (flesje ontsmetten).

 1. Ik heb dit gemaakt met glycerine en Kruidvat rozenwater en een Q10 serum drop van Kruidvat voor de verzorging . Ik heb het idee dat ik het op mijn huid voel zitten; het voelt een beetje zwaar aan. Het lijkt zelfs of het een heel klein beetje prikkelt of gloeit. Niet prettig. Ik heb de mix al iets meer verdund met rozenwater, omdat ik denk dat het van de glycerine komt. Iemand anders ook deze ervaring? Nog meer tips?

 2. Hoi,eerlijk gezegd dacht ik dat het on een spray ging voor je haar.Nog nooit gehoord van fixing spray voor je huid,waar is het eigenlijk goed voor?

  Verder vind ik jou diy altijd super duidelijk uitgelegd

  1. Deze spray is vooral handig als je veel (poeder) make-up draagt! Dan werkt het goed om je huid er mooier te laten uit zien: het poederige effect verdwijnt en alles is mooi op je huid geblend. Als je niet veel make-up draagt heb je het dus zeker niet nodig :)
   Bedankt voor je complimentje!

 3. Hii! Die rozenwater die jij gebruikt (op de foto), is dat niet gewoon water met een rozen aroma? Want dat is dus niet echt rozen water toch? Dus ook niet goed voor je huid.

  1. Heb je gelijk in! Ik heb altijd de verkeerde gebruikt, tot iemand me er op wees. Gelukkig heeft mijn huid er niet onder geleden (in tegendeel eigenlijk …), zelfs niet na een heel flesje (ik was dus best lang fout…). Bij Essenza/De Tuinen hebben ze wel de juiste variant!

   1. Ah, fijn :) Ik heb zelf ook ”de foute variant” gebruikt, totdat mijn moeder me erop wees haha. Helaas is het echte rozenwater ook een stuk duurder ^^

  1. Dat is de hoeveelheid glycerol dat er in zit en de oorsprong; In dit voorbeeld dus 86,5% glycerol, de rest water. Oorsprong plantaardig. ’t is niet dat dan het resterende dierlijk is. 100% glycerine is er niet (wel 99,5%). Dit komt omdat glycerine wordt gewonnen via stoomdestillatie. er is dus altijd wel wat water aanwezig.
   Als er niet bij staat vermeld dat de glycerine plantaardig is, is het naar alle waarschijnlijkheid dierlijk.

  1. Rozenwater kan je in principe bij elke drogist/apotheek/gezondheids- of natuurvoedingswinkel kopen. Let er op dat je een hydrolaat koopt (dat is zonder alcohol). Plantaardige glycerine kan je bij winkels kopen waar je nog andere cosmetica ingrediënten kan kopen. Zoë kocht het hare bij Spinnrad in Gent. Maar je kan ook bij mij terecht of bij Desmecht (Brussel).

Geef een reactie

CommentLuv badge