web analytics

DIY: LOTION BARS

Een lotion bar is handig omdat het geen verpakking nodig heeft en je hem gemakkelijk overal kunt meenemen. Bijvoorbeeld wanneer je op reis gaat met het vliegtuig, het is niet vloeibaar en je mag hem dus in je handbagage meenemen. 
Lotion bars zitten vol met natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor je huid. Hier vind je een recept om zelf mee aan de slag te gaan. Benodigdheden:
– 1/4 shea boter / cacao boter
– 1/4 bijenwas
– 1/4 kokosolie
– 1/4 druivenpit olie / amandelolie
– optioneel: essentiële olie / parfum olie geschikt voor de huid (nooit meer dan 3% van de totale hoeveelheid)
– een halve theelepel vitamine E

 

Verwarm de harde vetten au bain marie, maar laat de shea boter nog even apart. Wanneer alles goed gesmolten is, haal de pot van het vuur en voeg de shea boter toe. Roer goed door tot alles gesmolten is. Voeg nu de vloeibare olie toe. Je kan zelf kiezen welke olie. Ik koos voor druivenpitolie omdat deze snel intrekt. Roer alles nog eens goed door. Wanneer je dat wenst, kan je een essentiële olie of geur olie toevoegen. Let er wel op dat deze geschikt zijn voor gebruik op de huid. (Essentiële olie van citrusvruchten zijn bijvoorbeeld niet erg geschikt voor je huid, omdat ze reageren met het zonlicht en er voor kunnen zorgen dat je sneller verbrand.) Ook vitamine E is een waardevolle toevoeging, het is namelijk goed voor je huid en zorgt er voor dat je bar langer goed blijft. 

 
Wanneer alles goed doorgeroerd is, giet je het in je mal. Je kan hiervoor verschillende vormen gebruiken. Van een leeg botervlootje tot een ijsblokjesvorm, het hangt er maar van af wat jij het gemakkelijkst vindt om te gebruiken.

 

Laat je mal nu afkoelen tot het geheel volledig hard is geworden. Wanneer dit gebeurd is, kan je de lotion bar onmiddellijk gaan gebruiken! Vind je de bar wat te hard, smelt hem dan opnieuw au bain marie en voeg meer vloeibare olie toe. Vind je hem te zacht, voeg dat meer bijenwas of cacao boter toe.

 

Veel plezier er mee!

Gerelateerde Artikelen

DIY natural cleaning

DIY NATURAL CLEANING

8 reacties op “DIY: LOTION BARS”

 1. Wat een leuk idee om dit zelf te maken!
  Hoewel ik uren in de keuken staan niet erg vind als ik ga koken, lijkt dit me dan toch weer iets teveel gedoe eerlijk gezegd, vooral om de verschillende benodigdheden te scoren, of viel dat wel mee? En was je al met al goedkoper uit?

  Ze zijn wel super gelukt overigens!

  x Danielle

  1. De tijd die er in zit valt echt goed mee! Het smelten duurt echt 5 minuten en ze stijven ook snel op :)
   De ingrediënten had ik allemaal in huis voor het maken van zeep. Maar de meeste dingen zijn in de biowinkel ook te vinden. Misschien dat het scoren van bijenwas wel het lastigste wordt!
   Voor mij is het op die manier sowieso goedkoper en bovenal natuurlijker dan een andere (commerciële) lotion

   Dankjewel! Ik vind het heel leuk om te doen :)

 2. Nee, ik woon in de buurt van Gent dus Spinnrad is eigenlijk ideaal :) wel nogal duur, en ik hoor dat ze hun prijzen nogal vaak aanpassen.. Maar ik ga toch liever naar de winkel dan te bestellen op internet, weet niet goed waarom maar toch, haha :)
  Binnenkort toch maar eerste zeepje maken, ik lees er al ZO lang en ZO veel over, haha, maar toch nog niet de moed gevonden op er effectief 1tje te maken :p

 3. Wat leuk dat je ook in België woont :) Ik ben net begon met zepen/lotions enzo maken en vond je via het zeepforum :)
  Je koopt je producten ook bij Spinnrad zie ik? :)

Geef een reactie

CommentLuv badge