web analytics

DIY: LIQUID SOAP WITH KOH

Hoewel ik helemaal verknocht ben aan de vaste zepen die ik zelf maak, wou ik nu toch eens proberen om ook vloeibare zeep ‘from scratch’ te maken. In deze DIY lees je al dat je vaste zeep met NaOH maakt. Vloeibare zeep maken, gaat in principe op dezelfde manier, maar je heb een ander ingrediënt nodig in de plaats van NaOH: KOH. KOH staat voor kalium hydroxide en dit ingrediënt zorgt voor een vloeibare zeep.

DIY liquid soap with KOH

Benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Klik dan op ‘Read more’.

Benodigdheden:

 • De soapcalc (onmisbaar)
 • Kalium hydroxide (KOH, o.a. hier verkrijgbaar)
 • Vetten / oliën
 • Eventueel geur en kleur
 • Handschoenen, een schort en veiligheidsbril
 • Weegschaal met tare functie
 • 1 pot om het mengsel in te mixen, dit mag geen aluminium zijn! (aluminium kan een reactie geven met de loogoplossing)
 • 1 glazen pot om het loog aan te maken
 • 2 potten om de oliën au bain marie te smelten
 • Staafmixer
 • Spatel, iets om te roeren (wederom geen aluminium)

DIY liquid soap with KOH

Met de Soapcalc maakte ik een recept met olijfolie, kokosolie en amandelolie. Ik besloot om 500 gram zeep te maken. Die zeep verdun je later nog met water, waarna ik 2 liter zeep had! Maar dat is voor straks. Een recept kan ik je niet geven, je kan het beter zelf ontwikkelen met behulp van de Soapcalc, zo weet je zeker dat je hoeveelheden juist zijn.

DIY liquid soap with KOH

Goed, we beginnen er aan. Weeg de correcte hoeveelheid KOH af in een bakje. Neem nu een sterke glazen pot en vol die met de juiste hoeveelheid water. In een goed geventileerde ruimte én met je handschoenen en schort aan, giet je de KOH onder voortdurend roeren in het water. Blijf roeren tot de KOH volledig is opgelost. Nu zet je deze loog oplossing even appart.

Meng in een grote kom de oliën die je wil gaan gebruiken. Als je, zoals ik, een hard vet gebruikt (kokosolie) laat je dit au bain marie smelten. Je wil dat je loogoplossing en de oliën dezelfde temperatuur hebben (ongeveer). Als dat het geval is, giet je de loogoplossing bij de vetten terwijl je roert. Dan haal je je staafmixer boven en begin je te mixen. Let op voor spatten! Indien je toch morst, kan je het best neutraliseren met azijn.

diyliquidsoap_4_zpsf59151d0

Je blijft mixen tot je trace bereikt. Op bovenstaande foto zie je een lichte trace, blijven mixen tot je niet meer kan! Dit kan een hele tijd duren (een half uur ongeveer). Als het mengsel echt te dik is geworden, mag het in de oven (90° C) met een deksel op (belangrijk). Na ongeveer een half uur haal je de kom even uit de oven om alles eens goed door te roeren. Dit doe je om het half uur, tot je zeep echt zeep is geworden. Dit zie je aan de vaseline-achtige structuur. Om zeker te zijn kan je een zap test doen (voorzichtig een klein beetje zeep laten afkoelen en tegen je tong houden. ‘Zapt’ het, dan moet het opnieuw in de oven. Smaakt het naar zeep? Klaar!). Dit proces kan gemakkelijk enkele uren duren.

DIY liquid soap with KOH

Als je zeep klaar is, kan je deze best in de pot laten en telkens kleine hoeveelheden oplossen in water. Neem dus een nieuwe kom en doe daar 100 gram zeep in. Bij deze zeep voeg je 100 gram kokend water. Je kan nu rustig beginnen roeren met een lepel of spatel. Gebruik geen mixer, het is zeep dus begint snel te schuimen. Zelf gebruikte ik per 100 gram zeep, 200 gram water, maar mijn zeep werd dan net iets te lopend. 100 of 150 gram lijkt me voldoende, maar je kan zelf kijken wat je fijn vindt.

DIY liquid soap with KOH

Zo los je al je zeep in water op. Je kan hier nu nog een geur olie of etherische olie aan toe voegen (3% van de totale hoeveelheid). En je zeep is klaar! Het is een werk van lange adem, maar dan heb je ook wat. Zelf heb ik nu 2 liter heerlijke, natuurlijke vloeibare zeep staan!

DIY liquid soap with KOH

Geen idee wat je met zo veel zeep kan doen? Je kan het gebruiken als douchegel, shampoo, wasmiddel, afwasmiddel, om te poetsen, … . Het is heerlijk multifunctioneel en helemaal niet schadelijk voor het milieu!

Gerelateerde Artikelen

diy tea bags_1

DIY: TEA BAGS

DIY gel air fresheners

DIY: GEL AIR FRESHENERS

9 reacties op “DIY: LIQUID SOAP WITH KOH”

 1. Tof recept!
  dank je om dit te delen!
  Bij Natrium hydroxide moet je wachten zodat alle bijtende stoffen vervlogen zijn.
  Moet je bij deze zeep ook een aantal weken wachten voor je het kan gebruiken?

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

CommentLuv badge