web analytics

DIY: GINGER SOAP

De koude wintermaanden komen er weer aan. Daarom ben ik aan de slag gegaan met verwarmende gember en sinaasappel. Deze zeep is deaal om je huid schoon te krijgen en de bloedsomloop te stimuleren, waardoor je het lekker warm krijgt.

action pincet review_2

Gember is in de eerste plaats een anti-oxidant, maar heeft ook een kalmerende en verzachtende werking. Het stimuleert de bloedsomloop en ontspant de spieren. Zo kan gember helpen om acné te bestrijden en rode vlekjes te verminderen.

Sinaasappel etherische olie werkt goed tegen een vette huid en heeft een opwekkende, zonnige geur. Daarnaast zou deze etherische olie ook helpen tegen rimpels.

DIY Ginger soap

Benodigdheden:

– NaOH (gootsteenontstopper van Kruidvat)

– 30% palm olie (gebruik je dit liever niet, vervang deze olie dan door een andere olie of boter)

– 30% olijf olie

– 20% zonnebloem olie

– 10% druivenpit olie

– 10% kokos olie

– gember poeder (je kan eventueel ook verse gember gebruiken)

– etherische olie van sinaasappel

– water

– materiaal om zeep te maken, zie hier

DIY Ginger soap

Werkwijze:

Eerst bereken je de hoeveelheid zeep die je gaat maken en hoeveel van elk ingrediënt je nodig hebt. Dat kan je doen met de Soapcalc.

Je gaat aan de slag zoals je kan lezen in dit artikel. Ik ga hier nu niet dieper op in. Wanneer je nog nooit zeep hebt gemaakt, wees dan extra voorzichtig.

Voor je de olie en de loogoplossing bij elkaar voegt, meng je een theelepel gember poeder door de oliën. Wanneer het poeder goed opgelost is in de oliën, kan je de loogoplossing toevoegen. Wanneer je zeep trace bereikt, kan je eventueel nog een theelepel gemberpoeder toevoegen.

DIY Ginger soap

Bij een dikke trace voeg je nog zo’n 3% van de vetten aan etherische olie toe. Ik koos voor sinaasappel vanwege de opwekkende geur die goed bij de periode rond Sinterklaas past.
.Giet je zeepmengsel in de gekozen mal en dek het af met wat versheidsfolie en een handdoek. Na 24 uur kan je je zeep snijden. Laat de plakken nog zo’n 4 tot 6 weken rijpen en geniet van je heerlijke gemberzeep.

Gerelateerde Artikelen

DIY Haarserum_6

DIY: HAARSERUM

DIY car air freshener luchtverfrisser auto zelf maken

DIY CAR AIR FRESHENER

DIY natural cleaning

DIY NATURAL CLEANING

19 reacties op “DIY: GINGER SOAP”

 1. Ik zou graag zeep maken met alleen kokosolie, gaat dat? Welke zijn de verhoudingen vd ingrediënten dan?

  Groetjes,
  Kristien Thijs

  1. Dag Kristien

   Een zeep van 100% kokosolie zou ik niet aanraden. Het schijnt dat zo’n zeep eerder uitdrogend werkt. Ik kan je ook de verhouding van de ingrediënten niet zomaar meegeven. Die zoek je best op via de soapcalculator, aangezien zeep maken een vrij precies proces is. Hopelijk kan je wat met dit antwoord!

  1. Hey Monique!
   De gootsteenontstopper is eigenlijk een helemaal natuurlijk ingrediënt: Natriumhydroxide. Een soortgelijk ingrediënt krijg je ook bij het verassen van planten (potas). Op een andere manier kan je geen zeep maken en dit is dan ook helemaal natuurlijke zeep.

   1. Hoi Zoë,

    Ik snap dat het niet anders kan en ik ga het ook zeker proberen maar natriumhydroxide klinkt niet natuurlijk. Waar groeit dat denk ik dan….
    Maar ik snap je.
    Bedankt voor je reactie.

    Groetjes, Monique

  1. Die gootsteenontstopper (NaOH) reageert met de olie en vetten en zo ontstaat zeep! Als je alles heel precies afmeet dan blijft er geen ontstopper meer over, enkel zeep :) het klinkt heel raar, maar het is eigenlijk gewoon een chemisch proces :)

 2. Wat een leuk idee om zelf zeep te maken zeg. Ga ik ook eens uitproberen. En gember, ik vind het lekker om te eten en in thee, maar had niet gedacht om gember in zeep te doen :P leuk!

Geef een reactie

CommentLuv badge