web analytics

DIY: DEODORANT

Ik schreef eerder al over aluminium in deodorant. Op dit moment ben ik bijna aan het einde van mijn (normaalgezien) laatste commerciële deo. Ik ben namelijk van plan om een deodorant te gaan samenstellen die werkt voor mij en waar geen schadelijke elementen in zitten. Ik heb alles wat in nodig denk te hebben aangekocht en zal jullie tonen hoe ik aan de slag ga. 
 
Benodigdheden:
 
– Kokosolie
– Maïzena
– Natriumbicarbonaat (baking soda)
– Bijenwas
– Etherische olie naar keuze (best in antibacteriële te kiezen, want zweetgeur wordt veroorzaakt door bacteriën)
– Een oude (lege) deodorant stick
(- Optioneel: Vitamine-E verlengt de houdbaarheid datum)

 

Check eerst hoeveel er in je lege stick kan. Zet dan dit recept om naar de juiste hoeveelheden.
Hier zijn de proporties:


25% Natriumbicarbonaat
25% maïzena
15 % bijenwas
35% kokosolie
Voor 1 stick zouden 10 tot 20 druppels essentiële olie genoeg moeten zijn.
 
Stappenplan:

Smelt de bijenwas en de kokosolie au bain marie. Haal van het vuur en voeg er de maïzena en natriumbicarbonaat aan toe. Meng goed tot het een stevige consistentie krijgt. Voeg de essentiële olie toe en roer nog eens goed door.
Probeer dit mengsel nu in je stick te gieten/proppen. Let zeker op dat je de stick volledig naar beneden hebt gedraaid!Waarom deze ingrediënten?


Kokosolie zou vocht inbrengend, antibacterieel, schimmelwerend en vol anti-oxidanten zijn. Aangezien de ‘zweetgeur’ veroorzaakt wordt door bacteriën, is het slim op antibacteriële producten te gebruiken. Qua essentiële oliën kies je dan best voor tea tree, lavendel, kaneel, en dergelijke. Let op dat ze je huid niet irriteren. Je kan ook een andere essentiële olie nemen, het is geheel jouw keuze. 
Maïzena neemt vocht op, en zorgt er voor dat je oksels langer droog blijven. Let wel op, deze deodorant is geen anti-transparant!
Natriumbicarbonaat neutraliseert de huid en dood bacteriën. Ook neutraliseert het geurtjes.
Bijenwas zorgt er voor dat je stick vaster wordt, zodat hij minder snel smelt of afbrokkelt. Verder beschermd bijenwas de huid en houd het vocht vast in de huid, zonder de huid af te sluiten van licht en lucht. 


Pas op: gebruik essentiële oliën niet wanneer je er niet goed op reageert. Test altijd eerst een essentiële olie op de binnenkant van de elleboog. Laat een hele dag zitten. Als je last krijgt van irritatie of roodheid kan je deze essentiële olie beter vermijden. Vanaf morgen zal ik deze deodorant beginnen testen. Binnen een week of 2 horen jullie of het werkt voor mij!

 

Gerelateerde Artikelen

12 reacties op “DIY: DEODORANT”

 1. Ik heb een leuk potje in de badkamer staan, alles in de mix. Af en toe wat uitschudden als je net uit de douche komt en je oksels nog vochtig zijn, een keer goed invegen en klaar ben je!
  In het begin rook ik mezelf maar dat komt omdat je door de anti transparant je kliertjes gepest hebt.
  Na een tijdje rook ik helemaal niet meer, ik kon nu soms gewoon zonder wat dan ook.
  Grappig dat de ‘gewone” deo uit de winkel je eigenlijk alleen maar meer laat stinken.

 2. Hallo,
  Ik heb nu al diverse keren deze (en varianten erop) uitgeprobeerd, maar elke keer irriteert de baking soda mijn huid. Ik baal hiervan, want wil echt af van commerciële deodorants.
  Hoe werkte het uiteindelijk bij jou?

  1. Oei, wat jammer dat je zo slecht reageert op de baking soda! Heb je zeker de juiste variant? Ik heb hier zelf geen last van, maar gebruik tegenwoordig Aromaco van Lush. Je zou ook op zoek kunnen gaan naar aluin? Aluin werkt goed als natuurlijke deodorant :)

 3. Oh grappig, ik heb dit gistermorgen gemaakt, en daarna zag ik het op je website staan! Ik heb er geen bijenwas of essentiële olie ingedaan. De volgende keer doe ik er dan Tea Tree in, verder werkt hij wel fijn. Morgen ga ik sporten en kijken of het dan ook werkt :)

 4. Leuk dat je het zelf maakt! Ik heb een jaartje geleden ook een home made deo gemaakt. Het werkt prima. Sommige deo's van Fa bevatten ook geen alluminium :)

Geef een reactie

CommentLuv badge