web analytics

DIY CLOSED TERRARIUM

De DIY’s die hier de laatste tijd voorbij komen, hebben steeds meer te maken met planten in huis. Ik ben gek op planten en vind het heerlijk om ze te verzorgen en te zien groeien. Misschien vind jij planten ook wel leuk, maar kan je ze gewoon niet in leven houden? Dan is deze DIY helemaal iets voor jou! Met zo’n gesloten ecosysteem haal je toch wat groen naar binnen, maar je hebt er helemaal geen onderhoud aan.

DIY closed terrarium eco system

Benodigdheden:

 • Grote glazen pot met deksel
 • Kiezelsteentjes of hydrokorrels
 • Houtskool (actieve kool bij de vijverafdeling van je tuincentrum)
 • Potgrond
 • Mos
 • Plantjes (let op: niet alle planten zijn hiervoor geschikt!)
 • Decoratie (bijvoorbeeld stenen, figuurtjes)

DIY closed terrarium eco system

Het moeilijkste aan deze DIY is het vinden van een geschikte pot of fles. Veel afsluitbare bokalen zijn niet erg groot en veel mooie glazen vazen kan je moeilijk afsluiten. Mijn tip is vooral: hou je ogen open. In tuincentra vind je tegenwoordig wel wat, maar die zijn vaak heel erg duur. Mijn vaas kocht ik in de Action en de kurk had ik toevallig nog liggen, ideaal!

Een paar tips: deze potten van Ikea, grote weckpotten (zoals deze) of de grote potten van Kesbeke augurken.

DIY closed terrarium eco system

Goed, je hebt een pot gevonden, hoera! Maak deze goed schoon en droog. Nu gaan we in laagjes werken. Strooi een laagje (afgespoelde) kiezels op de bodem, ongeveer 2 cm. De kiezels zorgen er voor dat het teveel aan waarde kan wegvloeien, zodat de wortels van je plant niet rotten. Daar bovenop strooi je de houtskool, ongeveer 1 cm dik. Houtskool werkt schimmelwerend. Nu is het tijd voor de aarde. Natuurlijk hebben je plantjes aarde nodig om goed te groeien. Hier moet je toch een dikke laag van hebben, afhankelijk van de grootte van je plantjes. Kijk naar de diepte van de potjes waarin ze zitten als je ze kocht. Zo komen we bij het tweede obstakel: welke plantjes kan ik gebruiken?

DIY closed terrarium eco system

Aangezien je pot dicht zal zitten, heb je plantjes nodig die houden van schaduw en vochtigheid. Met deze planten zit je goed:

 • Tradescantia

 • Cryptanthus

 • Verschillende soorten varens (bijvoorbeeld de Pteris)

 • Fittonia (= mozaïekplant)

 • Begonia

 • Vleesetende plantjes

 • Pilea

Kies altijd voor kleine exemplaren of scheur de kluit in twee, zodat je een kleiner plantje hebt (Google even hoe je dat voor jouw plantensoort het beste aanpakt). Je wil natuurlijk dat de plantjes nog groeien in je terrarium, zonder dat ze meteen geen plek meer hebben. Leg eerst een laag potgrond op de houtskool en plant daar je plantjes in. Voeg nog extra potgrond toe zodat de plantjes stevig op hun plaats zitten. Begiet ze met wat regenwater na het planten.

DIY closed terrarium eco system

Ik gebruikte drie verschillende kleuren Fittonia’s die mooi bij elkaar passen. Boven op de aarde kan je nog mos toevoegen (goed voor de vochtigheidsgraad) en decoratie. Stenen zijn leuk, maar een plastic figuurtje is ook grappig! Let op met hout: door het vochtige klimaat kan het hout schimmelen of rotten.

DIY closed terrarium eco system

Laat de pot nu een weekje open staan, zo kan het overtollige water verdampen en kan je in de gaten houden of je plantjes het goed doen. Is de grond nog heel nat: laat de pot dan wat langer open. Is de grond erg droog: geef wat extra water. Na een week tijd zet je het deksel op de pot en klaar! Je hebt hier nu geen omkijken meer naar.

DIY closed terrarium eco system

Zo’n terrarium plaats je op een lichtrijke plaats waar geen directe zon valt. Het mag er niet te warm zijn, want dan gaat het water uit de aarde verdampen en dampt het glas aan.

DIY closed terrarium eco system

Zo’n terrarium is leuk om te maken, maar ook erg leuk om cadeau te geven! Een ideetje voor de kerstperiode?

Gerelateerde Artikelen

DIY lush dark angels dupe

DIY: LUSH DUPE DARK ANGELS

DIY foot cream with peppermint_3

DIY: PEPPERMINT FOOT CREAM

7 reacties op “DIY CLOSED TERRARIUM”

 1. Heel erg mooi dit. Ik heb het al vaak voorbij zien komen op de vele (buitenlandse) interieurblogs die ik volg, maar ik vroeg me dus eigenlijk wel steeds af hoe je die plantjes nu in leven moest houden. Bedankt dus voor jouw super uitgebreide uitleg.

 2. Moet je de pot daarna echt nooit meer openen om eens bij te wateren ofzo? Bij mij zou zelfs zoiets nog mislukken XD Ik zoek gewoon enkel planten die weinig water nodig hebben. Gelukkig bestaan er genoeg :D
  Wel hele fijne DIY!

  1. Nee normaalgezien niet! Als je googled op closed eco system kom je een grote fles tegen die al 40 jaar toe is ^^ Het water verdampt via de bladeren en komt zo weer in de aarde terecht. Planten die snel groeien kunnen natuurlijk op een gegeven moment gewoon te groot worden voor de pot!

Geef een reactie

CommentLuv badge