web analytics

BAKING SODA, A NATURAL CLEANSER

Natriumbicarbonaat of ‘baking soda’ wordt vaak gebruikt in gebak als rijsmiddel, maar is ook een uitstekend middel in het huishouden en als verzorgingsproduct. Het is een lichaamseigen product, de alvleesklier produceert het namelijk om maagzuur te neutraliseren. 


Zo is natriumbicarbonaat een geweldige cleanser: vorm met een kleine theelepel natriumbicarbonaat en wat water een pasta en breng deze aan op je gezicht. Let op voor de ogen, want het prikt. Masseer het in en spoel goed af. Dit zou helpen tegen puistjes en zorgt ervoor dat je huid schoon is. Je kan er een beetje honing aan toevoegen en het langer op je huid laten, zo’n 20 minuten. Een geweldig maskertje dus!Het wordt ook vaak gebruikt als een shampoo. Meng 1/4 natriumbicarbonaat met 3/4 water, goed schudden en dan gebruiken zoals een gewone shampoo. Je haar zal er aan moeten wennen, en de eerste week kan het sneller vet worden en er onverzorgd uitzien. Maar niet opgeven! Eens je voorbij die stage bent, zal je haar er glanzend gezond uitzien en minder snel vet worden als voordien. Dit is een uitstekende manier van je haar schoon te houden zonder commerciële shampoo.


Natriumbicarbonaat kan ook gebruikt worden in tandpasta, deodorant, mondspoelwater, om zilver te poetsen, om geurtjes weg te nemen, enzovoort. Het zou zelf een middel tegen kanker kunnen zijn! (bron) Maar daar zijn nog geen bewijzen voor.


Je vindt het in de supermarkt in het bakgedeelte of in de gang met wasproducten. Let op dat er 100% natriumbicarbonaat op de verpakking staat. 

Gerelateerde Artikelen

all about aloe vera

ALL ABOUT ALOE VERA

Cacao-pod-k4636-14

ALL ABOUT CACAO BUTTER

10 reacties op “BAKING SODA, A NATURAL CLEANSER”

 1. Ik gebruik nu een half jaar alleen maar baking soda om m’n haar te wassen. Ik ben allergisch/overgevoelig voor een heleboel ingredienten die in iedere shampoo zitten, zelfs in de natuurlijke shampoos. Ik kan niet goed tegen schuimmiddelen, parfum en verschillende oliën en vetten. Ik ‘was’ nu ongeveer 3 tot 4 keer in de week mijn haar met baking soda en naast het feit dat ik nu een stuk minder last heb van allergieën is mijn haar er nog eens heel erg van opgeknapt ook! Laatst ging ik voor het eerst sinds lange tijd weer naar de kapper (natuurlijk niet m’n haar daar laten wassen, alleen knippen ;) ) en twee kapsters complimenteerden me met m’n haar en dat ze zagen dat ik mijn haar en hoofdhuid goed verzorg. Je had hun gezichten moeten zien toen ik zei wat ik gebruikte!

  Ik maak mijn ‘shampoo’mengsel wel een stuk dikker dan je hierboven aangeeft, ongeveer 1/3 water en 2/3 poeder, zodat het een soort pasta wordt. Dit brengt een stuk makkelijker aan.

  Sorry voor de lange reactie, maar ik vind het leuk dat je aandacht geeft aan dit soort dingen. Ga zo door met je blog, vind het interessant om te lezen. Helaas is niet alles relevant voor mij, ivm mijn allergieën.

  1. Dat vind ik echt heel interessant! Ik heb er zelf ook al aan gedacht om over te schakelen naar baking soda. Maar de shampoo bars bevallen me zo goed, dat het er nog niet van gekomen is. Je kan er schijnt ook je tanden mee poetsen!
   Ik gebruik het zelf af en toe als maskertje. Dat werkt ook erg goed en geeft een milde scrub.
   Wat jammer dat je aan zo veel ingrediënten allergisch bent, dat kan niet makkelijk zijn. Mag ik vragen aan welke vetten en oliën je allergisch bent?

   1. De belangrijkste categorie waar ik allergisch voor ben zijn de wolalcoholen a.k.a. wolvetten. Is geen alcohol zoals je misschien kent die je huid juist uitdroogt, maar is een natuurlijk vet dat van talgklieren van schapen komt. Het wordt gebruikt om je huid zacht te houden, vocht vast te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. In basis dus helemaal geen verkeerd spul en het zit dan echt (onder verschillende benamingen…) in een heleboel verzorgingsproducten.

    Dan zijn er zo nog een paar dingen waar ik de naam niet van ken, omdat ze zo lastig zijn :P Dit zijn wel vooral chemische stofjes. Omdat ik nu dus ook geen reguliere verzorgingsproducten meer koop let ik er ook minder op moet ik zeggen…

    Baking soda kun je ook gebruiken om je tanden te poetsen inderdaad, het verwijdert aanslag en maakt je tanden witter. Niet te vaak en te lang achter elkaar gebruiken, want het is best wel heftig, omdat het echt schuurt!

 2. interessant artikel, alleen als ik zo dat pakje zie is het nu niet echt iets dat ik op mijn gezicht wil smeren haha, ziet er echt heel chemisch uit.

 3. Leuk dat je volgt op Things & More!! Ik volg jou nu ook. Ik heb je blog doorgelezen en het ziet er heel leuk en overzichtelijk uit. Je ondewerpen zijn heel interessant. Keep on going :)

  xoxo Jonne

Geef een reactie

CommentLuv badge