web analytics

ALL ABOUT ALUM

Wie een beetje op de hoogte is van het ‘aluminium in deodorant’-verhaal, heeft vast al eens gehoord van aluin. Aluin wordt aangeprezen als alternatief voor reguliere deodorants met aluminium. Maar wat is aluin en is het echt zo veel beter?

Aluin is een natuurlijk mineraal, een kristal. Het wordt op een natuurlijke manier door de aarde geproduceerd. De INCI naam van Aluin is potassium alum of kaliumaluminiumsulfaat (KAl(SO4)2.12 H2O). (Koop geen deodorant met ammonium alum op, dat is niet de natuurlijke variant van aluin.) Zoals je in de naam kunt zien, is aluin dus ook een aluminiumzout! Men zegt dat deze vorm van aluminium te grote moleculen heeft, waardoor het niet wordt opgenomen door de huid, maar daar bestaat precies geen duidelijkheid over.

Aluin werd vroeger vooral gebruikt om scheerwondjes te stelpen omdat het bloedstelpend werkt. Aluin bindt namelijk aan de eiwitten uit de huid waardoor deze samentrekt. Zo werkt aluminium ook als antitranspirant: het trekt de huid samen zodat je minder zweet. Daarnaast verlaagd aluin de pH van je huid. Wanneer de pH verlaagd, krijgen bacteriën minder snel de kans om zich te ontwikkelen. Dat zorgt er voor dat je zweet niet zo gaat stinken. Aluin houdt dus je zweten tegen door de astringerende werking, maar zorgt er ook voor dat je zweet minder snel een nare geur krijgt.

Over aluminium is heel wat afgeschreven en uiteindelijk is er nog geen algemeen geldende conclusie uit onderzoek gebleken. Zelf heb ik er voor gekozen om aluminium te vermijden. Van aluin geloof ik niet dat de moleculen door de huidbariere kunnen dringen. Op die manier zou aluin niet in je bloedbaan kunnen terechtkomen en dus ook geen schade aanbrengen. Maar het blijft een verhaal van: ‘we weten er nog niet genoeg over, er is nood aan meer onderzoek’.

Wist jij dat aluin ook tot de aluminiumzouten behoorde? En wat vind je daar van?

(Bron, bron, bron, foto)

Gerelateerde Artikelen

All about arrowroot pijlwortelpoeder

ALL ABOUT ARROWROOT

12 reacties op “ALL ABOUT ALUM”

  1. Reacties: ‘ik wist dit niet, ben nu een stuk wijzer’. Van ALL ABOUT ALUM waar alleen in staat ‘het is nog niet bekend’. Goh joh, wat zijn we nu wijzer geworden.

  2. Ik gebruikte crystal juist om aluminium te vermijden en het werkte ook goed! Sinds ik weet dat het ook alum bevat probeer ik het te mijden. Maar een alumvrije deo vinden die werkt is niet makkelijk. Ik had er een van de bodyshop die ik heel aangenaam vond, maar die maken ze niet meer. De volgende op de “te testen-lijst” zijn de Soapwalla deodorant cream (schijnt heel goed te zijn!) en de Lush deo’s.
    Ik gebruik mijn aluin/crystal deo trouwens nog altijd af en toe. Op de momenten dat ik echt niet wil stinken/lange dagen voor de boeg heb/… Maar hopelijk vind ik snel iets dat wél werkt zonder alum.

  3. Dit is zo’n moeilijk verhaal. Ik vergeet er op te letten in mijn deo. Vind het prettig om sowieso een soort van zekerheid in te bouwen wat betreft het gebruik van deodorant. Maar, nu zet je me weer aan het denken want dat hele verhaal van het ‘dichtmaken’ van de huid vind ik dan weer niet heel gezond klinken? Sowieso is het bij cosmetica lastig dat de onderzoeken vaak niet meteen duidelijkheid geven, maar daar weer meer jaren overheen gaan.

  4. Ik heb deo helemaal uit mijn verzorgingsproductenlijst geschrapt, op den duur zit er in alles wel iets dat niet goed is. Gelukkig zweten of stinken m’n oksels niet veel :) Of niks dat een nat washandje niet kan oplossen!

Geef een reactie

CommentLuv badge