web analytics

IS AMMONIUM LAURYL SULFATE BETER OF SLECHTER DAN SLS?

Ammonium Lauryl Sulfate, een ingrediënt dat je bij meerdere natuurlijke/biologische merken ziet als vervanger van SL(E)S. Vooral in shampoo en douchegel zie je dit ingrediënt verschijnen. Maar wat doet ALS nu met je haar? En is het beter of agressiever dan SLS?

/

Ammonium_lauryl_sulfate2

/

/

ALS (ik gebruik vanaf nu de afkorting) is een sterk reinigende stof en vormt veel schuim. Daarom gebruiken bedrijven deze graag in hun shampoo’s, reinigers en douchegels. De keerzijde van de medaille is dan weer dat het daardoor uitdrogend en irriterend kan werken. Hetzelfde geldt voor SLS. Deze irritaties (vooral huid- en oog-irritaties) nemen toe met de tijd dat het product op je huid blijft. Bij shampoo en douchegel is het niet de bedoeling dat je het product lange tijd op je lichaam laat. Wanneer je deze snel en goed afspoelt, zou er voor de meeste mensen dus geen probleem mogen zijn.

/

ammonium lauryl sulfate

/

Natuurlijke(re) merken die verzorgingsproducten aan de man brengen, durven wel eens gebruikt maken van ALS. Dat komt omdat ALS een natuurproduct is dat tegenwoordig minder bekend is bij de consument (waardoor het niet afschrikt). Dit sulfaat wordt net als SLS uit kokos- of palmolie gehaald. Zowel ALS en SLS bevatten de negatief geladen ion laurylsulfaat. De positief geladen ion verschilt echter: ALS bevat ammonium NH4+ en SLS bevat Na+. Dat wil zeggen dat de actieve componenten hetzelfde zijn, waardoor beide sulfaten dezelfde werking hebben.

/

In de kern zijn deze surfacanten dus zo goed als hetzelfde. Er wordt wel beweerd dat ALS minder agressief zou zijn, maar daar kan ik geen wetenschappelijke bronnen voor vinden.

/

 

(Bron)

/

Gerelateerde Artikelen

5025795f

DEAUTY BOX SEPTEMBER

all about lanolin

ALL ABOUT LANOLIN

27 reacties op “IS AMMONIUM LAURYL SULFATE BETER OF SLECHTER DAN SLS?”

 1. Weleda en Dr Hauska zijn naar mijn informatie de puurte merken die er te koop zijn. Ook hebebn deze merken alleen actieve stoffen , dus geen dragers. Drager is bv mineralen olie zonder directie functie en daarin zit een beetje lavendel.

 2. fijn zo’n korte en duidelijk uitleg!
  ik las volgens mij ooit eens op de website van weleda dat sulfaten gewoon helemaal niet op de huid horen.
  Als ik in producten van jacob hooy, die vaak nog netter zijn dan dr organic sulfaten tegen kom dan begin ik toch te twijfelen. Bedankt! je hebt mijn twijfel direct kunnen wegnemen!
  Keep up the good work!

 3. Welke shampoo is wél goed? Ik had altijd Andrelon, dacht er goed aan te doen om shampoo van de Tuinen te gaan gebruiken maar dat lijkt me toch ook geen goede keus. Help!

  1. Op deze blog vind je erg veel reviews van fijne merken! Je kan kijken naar Lamazuna, Pachamamaï, Ethique, Dr. Organic, Weleda en nog veel meer :)

 4. Hoi Zoe

  Weet jij misschien of ammonium hetzelfde is als ammoniak? Of hebben ze een verband samen? Ik heb nu een shampoo van Lush en hier zit ammonium laureth sulfate in. Qua schuim valt het nog goed mee.

  1. Hi Noor! Daar had ik eigenlijk geen idee van, maar een kleine internetsearch leverde dit op: “Ammonium is een eenwaardig kation met samenstelling NH4+. Het is het geconjugeerde zuur van ammoniak. Het ammoniumion is een zwak zuur” Hier vind je er nog wat meer over (je sorry, wikipedia… :p) = http://nl.wikipedia.org/wiki/Ammonium
   Hopelijk helpt dit je wat vooruit!

  1. lush, ik heb het even gecheckt, ik zie zo al titanium dioxide, parabenen, sls, kleurstoffen en nog meer dingen die ik absoluut niet op mn lijf wil smeren. Jammer verder leuke producten.

 5. Wat goed dat je dit uitlegt, heel interessant en wat jammer dat “natuurlijke” producten dit bevatten, zou eigenlijk niet mogen want dan is het naar mijn mening niet natuurlijk meer

 6. Zeer interessant artikel.. het zit in een reiniger van Etat pur die ik ter review kreeg. Mijn huid leek erop te reageren en ik veronderstelde dat het aan ALS lag. Etat pur gaf me als antwoord dat dit niet aan de oorzaak kon liggen want dat het helemaal verschillend is van SLS en veel minder agressief, gewoon een goede reiniger dus.

  Jouw artikel heeft me dus wel wat bijgebracht. Mijn huidirritatie lag dus waarschijnlijk wel aan de ALS
  Sofie (thebelgianbeautyreview) onlangs geplaatst..Shopsessed || Lorac Pro PaletteMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge